Maradt a számolgatás: hogyan lehet még meg az olimpiai selejtező a női kéziválogatottnak?

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto), CS. Z.NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto), CS. Z.
2019.12.06. 16:20
null
Még nem szállt el minden remény az olimpiai selejtezőre (Fotó: Kovács Anikó)
A Románia elleni 28–27-es vereséggel eldőlt, hogy Magyarország női kézilabda-válogatottja – akárcsak négy éve – lemarad a világbajnokságon közvetlenül szerezhető olimpiai kvalifikációs helyekről. A mieink számára tehát a folytatásban marad a reménykedés, hogy a középdöntőben olyan végeredmény alakul ki, amely az Európa-bajnokságon elért hetedik hely alapján feljogosíthatja a magyarokat az ötkarikás selejtezőre. Tekintve, hogy nem a saját kezünkben van a sorsunk, a helyzet nehéz, de az orosz, holland, norvég, svéd, román válogatottak jó szereplése kisegítheti nemzeti csapatunkat.

A magyar válogatott kiesése a csoportkörben azt jelenti, hogy Kim Rasmussen csapatának már nincs esélye a világbajnoki eredmény alapján olimpiai selejtezőhöz jutni. A képletet váratlan módon Franciaország is „egyszerűsítette”, ugyanis biztossá vált, hogy a franciák helyezése nem okoz „csúszkálást” a vb-végeredményben, hiszen a „kékek” a mostani eredményüktől függetlenül ott lesznek az olimpián az Európa-bajnoki címnek köszönhetően. Ez azt is jelenti, hogy hacsak Dél-Korea nem nyer Kumamotóban (Japánt zárjuk ki), akkor egy európai válogatott – a világbajnoki cím révén – közvetlenül kijut Tokióba.

AZ EURÓPA-BAJNOKI 7. HELY AD REMÉNYT. DE HOGYAN?

A mieinket az húzhatja ki a csávából, ha olyan válogatottak végeznek a világbajnokság 2–7. helyén, amelyek a tavalyi Európa-bajnokságon megelőztek minket. A franciák mellett egészen pontosan öt ilyen válogatott van: Oroszország (Eb-2.), Hollandia (Eb-3.), Románia (Eb-4.), Norvégia (Eb-5.) és Svédország (Eb-6.). Tekintve, hogy Európának már biztosan két fix olimpiai selejtezős helye van a világbajnokság alapján (a két legjobban szereplő kontinens kap kettőt, ebben benne van Európa), Magyarország akkor juthat hozzá az Eb-eredmény alapján ehhez az olimpiai selejtezős helyhez, ha az Eb-n előtte végzett csapatok közül legfeljebb egy nem szerez olimpiai selejtezős kvótát a vb-n. Leegyszerűsítve a helyzetet: a norvég, orosz, holland, svéd, román ötösből négynek a vb-végeredmény alapján a legjobb hétben kell lennie! (Ha Dél-Korea a 2–7. helyen végez, akkor elég a legjobb nyolc.)

HOGYAN ÁLL A HELYZET MOST?

Kezdjük az áttekintést a II. középdöntős csoporttal: egyrészt a mieink erről maradtak le, másrészt itt az egyszerűbb a helyzet. Kicsi az esély rá, hogy Japán különösképp bezavar majd a képbe, és Spanyolországnak és Montenegrónak is jó esélye van a nyolc közé jutásra. Faramuci mód elsősorban annak szurkolhatunk, hogy a mieinket kiejtő románok előrébb lépjenek, s esetleg a folytatásban megelőzzék Montenegrót, ám minthogy a középdöntőben is elsősorban az egymás elleni eredmény rangsorol, könnyen lehet, hogy a románoké lesz az egyik olimpiai selejtezős kvóta az Eb-4. helyük alapján.

ÍGY KEZDŐDIK A KÖZÉPDÖNTŐ II. CSOPORTJA
1. Oroszország 2 2 63–45 +18 4
2. Spanyolország 2 2 58–42 +16 4
3. Svédország 2 1 1 56–56 0 2
4. Montenegró 2 1 1 53–53 0 2
5. Románia 2 2 42–58 –16 0
6. Japán 2 2 49–67 –18 0
A vastaggal szedett csapatok Magyarország előtt végeztek az Eb-n, Japán rendezőként biztosan olimpiai résztvevő.

Az I. középdöntős csoport sokkal több fejtöréssel szolgál magyar szempontból. Hollandia és Norvégia jó eséllyel indul ugyan neki a folytatásnak, mindkettőnek van esélye az elődöntőre, ám ha Dél-Korea egy helyet hátrébb csúszik a középdöntőben, az a vb-végeredményben akár kettőt is jelenthet. Itt lehet fontos megjegyezni, hogy a 7–8. helyért még rendeznek mérkőzést a vb-n, és ez esetben nem mindegy, hogy Dél-Korea a legjobb hét között van, vagy nincs. Előbbi esetben a vb-8. hely is olimpiai selejtezőt érhet az adott európai csapatnak, utóbbi esetén viszont nem.

ÍGY KEZDŐDIK A KÖZÉPDÖNTŐ I. CSOPORTJA
1. Hollandia 2 2 66–51 +15 4
2. Németország 2 1 1 53–52 +1 3
3. Norvégia 2 1 1 56–55 +1 2
4. Dél-Korea 2 2 53–53 0 2
5. Dánia 2 1 1 51–52 –1 1
6. Szerbia 2 2 48–64 –16 0
A vastaggal szedett csapatok Magyarország előtt végeztek az Eb-n, Dél-Korea az ázsiai selejtező nyerteseként biztosan olimpiai résztvevő.

EGY KIS JÁTÉK: MI LENNE, HA MOST LENNE VÉGE A VB-NEK?

A végére egy kis játék – kérjük hipotetikusan kezelni! Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha a jelen középdöntős állás alapján lenne vége a világbajnokságnak. Nos, ez alapján az európai válogatottak közül még épp Magyarországnak jutna az utolsó olimpiai selejtezős hely – ahogy azonban táblázatunkból is látszik: elég lenne egy kis változás, és könnyen lehet, hogy már Dánia vagy Szerbia örülne...

HA MOST LENNE VÉGE A VILÁGBAJNOKSÁGNAK...
VB-EREDMÉNY
AZ EB-HELYEZÉS ALAPJÁN
1. Oroszország – olimpiai kvóta a vb-cím alapján
1. Franciaország – olimpiai kvóta
2. Hollandia – olimpiai selejtező 2. Oroszország (olimpiai kvótája lenne)
3. Spanyolország – olimpiai selejtező 3. Hollandia (olimpiai selejtezős helye lenne a vb alapján)
4. Németország – olimpiai selejtező 4. Románia – olimpiai selejtező
5. Norvégia – olimpiai selejtező 5. Norvégia (olimpiai selejtezős helye lenne a vb alapján)
6. Svédország – olimpiai selejtező 6. Svédország (olimpiai selejtezős helye lenne a vb alapján)
7. Dél-Korea – olimpiai kvóta az ázsiai selejtező alapján 7. MAGYARORSZÁG – olimpiai selejtező
8. Montenegró – olimpiai selejtező
9. Dánia
10. Románia
11. Szerbia
12. Japán – olimpiai kvóta a rendező jogán
A FIX OLIMPIA HELYZET

Az alábbi két bekezdésben röviden összefoglaltuk a fix „olimpiai helyzetet”.

MÁR BIZTOS OLIMPIAI RÉSZTVEVŐK (5 válogatott a 12-ből): Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Japán (házigazda)

• Az öt válogatotthoz csatlakozik még a világbajnok, illetve a jövő évi három olimpiai kvalifikációs torna hat továbbjutója.

MÁR BIZTOS RÉSZTVEVŐJE LEGALÁBB AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁNAK (6 válogatott a 12-ből): Argentína (a Pánamerikai Játékok 2. helyezettje), Kína (az ázsiai kvalifikációs torna 3. helyezettje), Észak-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna 3. helyezettje), Szenegál (az afrikai kvalifikációs torna 2. helyezettje), Oroszország (Európa-bajnoki 2.), Hollandia (Európa-bajnoki 3.)­

• Fenti csapatokhoz csatlakozik még a világbajnokság első hat olyan csapata (alapesetben a 2–7. helyezettek), amelyek eddig még nem kvalifikálták magukat a kontinentális viadalokról az olimpiára.

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek