S. SZ.
2022.12.07 15:36 Frissítve: 2022.12.08 08:12

Könyvbemutató: „Kézi-könyv” – impozáns kiadvány a magyar kézilabdázás történetéről

Megjelent a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával, a Magyar Kézilabda-szövetség kiadásában a „Kézi-könyv” című sportágtörténeti kötet, amely a magyar kézilabdázás kezdeteitől egészen a napjainkig végig vezeti az olvasót.

(Fotó: Koncz Márton)

580 oldalon kalauzolja végig az olvasót a magyar kézilabdázás kezdeteitől, a húszas évektől egészen a jelenig a Ballai Attila és Liszkay Gábor Levente által írt kötet. Az impozáns kiadvány sok száz fotóval, megannyi érdekes történettel, infografikákkal és statisztikákkal vezeti végig az olvasókat a sikersportág csaknem százéves történetén.

Novák András, az MKSZ operatív igazgatója szerint fontos mérföldköve, kiadványa ez a könyv a magyar kézilabdázásnak.

„Hiánypótló könyv született, amely már megérett a kézilabda társadalom számára. A szerzők már három évvel ezelőtt megkerestek azzal, hogy időszerű lenne egy ilyen kiadvány. Ha létezne a magyar kézilabdának időkapszulája, akkor a kiváló játékosok meze mellett a könyvet is beletennénk.”

Ballai Attilát, a szövetség stratégiai főtanácsadóját, a Nemzeti Sport lapigazgatóját, a kötet egyik szerzőjét már korábban felkérték a kiadvány megírására, azonban nem vállalta el.

„Úgy éreztem, éreztük, most jött el az idő. A szövetség támogatásával, a tördelők, a képszerkesztők különleges tudásával együtt most állt fel az a csapat, amely ezt a majdnem lehetetlen vállalkozást mégis valóra váltotta. Szerettük volna megmutatni, hogy a magyar kézilabdának nem csak a múltja, de a jelene is sokkal gazdagabb, színesebb annál, mint amit egy aktuális világverseny puszta helyezési száma jelez. Személyes motivációmról annyit, életem során nagyon sokat kaptam a kézilabdától, és ehhez képest eddig keveset adtam vissza. A tartozás egy részét e könyvvel igyekeztem leróni.”

A kötet másik írója, Liszkay Gábor Levente arról is mesélt, milyen volt a közös munka szerzőtársával.

„Kivételes helyzetben voltunk, hiszen mindketten vágytunk rá, hogy ez a kiadvány megszülethessen. Sokat dolgoztunk rajta, sokakat illet köszönet, ugyanakkor a Magyar Kézilabda-szövetség és a Nagy Béla-program támogatása nélkül nem születhetett volna meg a kötet. Jó volt Attilával közösen visszatérni a hazai kézilabdázás azon korába, amelyet még mi is kevésbé ismerünk.”

Az esemény végén Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője és Novák András megújította a két fél közötti együttműködési szerződést, melynek értelmében az MSÚSZ a Csillag Imre Ösztöndíjprogram keretében a külföldi sporteseményeken dolgozó újságíró kollégák munkáját segíti. Az MKSZ újabb hárommillió forinttal támogatja a programot.

A könyv csütörtöktől a Magyar Kézilabda-szövetség shopjában (Budapest VIII. kerület, Könyves Kálmán krt. 76.) kapható, és megrendelhető a handballshop.hu oldalon 10 990 forintos áron.

2023.01.29 14:07:39

Kézilabda nemzetisport.hu

Chema Rodríguez együttese nagy hajrával egyenlített a rendes játékidőben, de végül nem lett meg a győzelem.

2023.01.28 20:42:18

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ha aztán e traumákat feldolgozzuk, ha a leginkább érintettek megfogadják, hogy ilyet többé soha, akkor vegyünk egy nagy levegőt, emeljük fel a fejünket, és rögzítsük: hé, megint ott vagyunk a vb-n a világ nyolc legjobbja között!