S. J. 2019.06.10 10:00 Frissítve: 2019.06.10 11:38

Kézilabda: Szita Zoltán a lengyel ezüstérmes Plockba igazolt

A Nemzeti Sport információja szerint a balatonfüredi Szita Zoltán két évig a lengyel bajnoki ezüstérmes, várhatóan ismét Bajnokok Ligája-induló Wisla Plockban folytatja.

Szita Zoltán az idei vb-n 10. helyen végzett válogatottban is pályára lépett (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

 

SZITA ZOLTÁN
Született: 1998. február 10., Veszprém
Magassága/testsúlya: 196 cm/96 kg
Posztja: balátlövő
Klubjai: MKB Veszprém (2010–2017), Balatonfüredi KSE (2017–2019), Plock (2019–)
Nevelőedzője: Limpergerné Cigler Anikó, Velky Éva
Edzői: ifj. Kiss Szilárd, Éles József, Tombor Csaba, Xavier Sabate, Csoknyai István
Első válogatottsága: 2017. június 15., Valmiera (Lettország, Eb-selejtező 35–23)
Válogatottsága/góljai: 7/7
Legjobb eredményei: vb-10. (2019), junior vb-5. (2017) 

Hónapok óta folyó tárgyalások végére került pont, mert a pünkösdi ünnepek alatt Szita Zoltán, a Balatonfüred 21 éves balátlövője kétéves megállapodást kötött a lengyel Wisla Plockkal. A veszprémi játékos a füredieknél kölcsönben szerepelt, és a plocki első idényét is kölcsönben tölti, majd 2020 nyarától lesz Xavier Sabaté edző gárdájának szerződött átlövője.

„Kerestek más országokból is, ám a plockival legfeljebb a szlovén Celje ajánlata vetélkedhetett – mondta a Nemzeti Sportnak a válogatott balátlövő. – Végül arra jutottunk a menedzseremmel, Szörnyi Attilával, hogy Európa egyik legerősebb klubjában próbálom ki magam, ráadásul néhány ismerős társaságában. Továbbra is a Plock edzője marad a volt veszprémi tréner, Xavier Sabaté, valamint a szintén korábbi beállós, Renato Sulic. Mindkettőjükkel dolgoztam együtt Veszprémben, és azóta is jó a kapcsolatunk. Ráadásul Sabaté már egy évvel ezelőtt keresett és hívott, havonta legalább egyszer telefonált. Aztán a múlt ősszel és a télen egyre gyakrabban keresett, de ekkor már a Celje is érdeklődött, meg további külföldi csapatok is.”

Elsőként hívta be a keretbe
„Kiválóan ismerem Szitát, hiszen Veszprémben és a válogatottban is a játékosom volt, sőt nálam, az általam vezetett csapatban játszotta első válogatott meccsét két éve a lettek elleni Európa-bajnoki selejtezőben. Emlékeim szerint gólt is lőtt... A már akkor a fiatalítás útját járó keretben Szita mellett olyan tehetségek kaptak szerepet, mint Győri Mátyás, Szeitl Erik vagy a jelenleg Logronóban játszó Fekete Bálint. Szerintem kiváló játékos válhat Szitából, és a fejlődésre bőven lesz lehetősége a Plockban, amelybe további hét újonccal együtt érkezik. Nem titkolom, a fiatalítás, az új csapat építése nálunk is hosszú távú terveket takar” – mondta Xavier Sabaté, a Plock edzője.

Szita hozzáfűzte, hogy nagyon sokat köszönhet a Veszprémnek és a Balatonfürednek, ugyanakkor szívesen kipróbálja magát másik országban, másik élcsapatban. A legjobb ajánlattal előálló Plock azért is szimpatikus, és azért is remél sokat az ott rá váró két évtől, mert már ismeri a munkamániás katalán Xavier Sabaté módszereit és következetességét, tudja, milyen sokat követel.

A játékos a múlt hét közepétől a válogatott keretben Európa-bajnoki selejtezőre készül. Csoknyai István (a Füred trénere) és Vladan Matics, vagyis a két társ szövetségi kapitány a szlovákok elleni szerdai, valamint az olaszokkal vívandó vasárnapi találkozóra készíti fel a csoportjában a továbbjutás küszöbén álló együttest, amely – az egynapos pihenő után – pünkösdhétfőn Érden folytatja a gyakorlást.

Az Eb-selejtező nyolc csoportjának mindegyikéből az első és a második helyezett, valamint a négy legjobb csoportharmadik vehet részt 2020. január 9. és 26. között a norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon. A három házigazda ország csapata és a címvédő Spanyolország már tagja a 24 tagú mezőnynek. Az Eb-csoportokat június 28-án Bécsben sorsolják.

Szita Zoltán új csapata mezében (Fotó: SPR Wisla Plock)

 

A MIEINK TOVÁBBI PROGRAMJA
Június 12., 18.00, Eperjes:
Szlovákia–Magyarország
Június 16., 18.00, Kecskemét: Magyarország–Olaszország   

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (+22), 2. Oroszország 5 (+9), 3. Olaszország 4 (–16), 4. Szlovákia 0 (–15)

A csoportok első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport négy legjobb csoportharmadikja vehet részt a 2020 januárjában sorra kerülő, norvég–osztrák–svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

 

2021.01.26 23:43:19

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Metropoliszok esetében is ritka, hogy rövid időn belül két népszerű csapatsport képviselője az egész világ figyelmét kivívó eredményt érjen el, nemhogy egy 246 ezres településnél.

2021.01.25 17:30:24

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Bánhidi, Lékai, Mikler és Pedro pihent – szerdán jönnek a franciák a nyolc között.

2021.01.24 10:40:46

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Egy időn túli hetes döntött, Elek Gábor csapata a pocsék hajrá végén pont nélkül maradt.