Kézi: Nincs párbeszéd; csapatot építenek, nem játékosokat nevelnek – Hoffmann László

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.01.02. 18:09
null
Hoffmann László szerint alapvető problémák vannak a magyar kézilabdában (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Sport Tv Kézivezérlés Extra című műsorában Hoffmann László, a Mosonmagyaróvár szakmai igazgatója beszélt arról, hogy alapvető problémákkal küzd a magyar kézilabda. Kifejtette, az utánpótlásedzőknek nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a játékosokkal, hanem hogy képezzék a tehetségeket.

A 138-szoros válogatott korábbi kapus elmondta, alapvető problémák vannak a magyar kézilabdában, amelyről sem nyilvánosan, sem a nagyobb fórumokon nem beszélnek, és amíg ezt nem teszik meg, addig nem is lesz előrelépés. „Négyszemközt beszélgettem Mocsai Lajossal és azt mondta, nem gondolta volna, hogy a NEKA-n tíz év alatt egy átlövőt nem tudtak kinevelni, nemhogy a magyar válogatottba, a magyar NB I-be sem."

A kommunikációval kapcsolatban arról is beszélt, hogy nem nagyon tapasztal párbeszédet a sportágon belül, senki sem érdeklődik, hogy vajon ők mit csinálnak jobban, mint a többiek. „Valamit pedig jól csinálunk, mert ugyanazokkal az emberekkel a kieső csapatból bronzérmesek lettünk.” Hozzátette, első feladatuk, hogy egyben tartsák a csapatot és felépítsenek egy jó utánpótlást.

„Nálunk az U12-ben már csapatot építenek, és nem értik meg, hogy nem ez a cél. Nem az a feladat, hogy 12 évesen már figurális játékot játsszanak a gyerekek, miközben egy indulócselt nem tudnak megcsinálni" – mondta a magyar utánpótlásképzésről Hoffmann.

Hozzátette, ma már nagyon kellemetlen az edzők helyzete, mert mindent mérnek, de erről nem mernek beszélni, nem merik összehasonlítani. „Megdöbbentek, amikor a kapusedzői fórumon vita alakult ki. Tettünk érte: egyrészt provokatív adatokat adtunk be, másrészt vittünk be egy láda sört. Volt olyan, aki azt mondta, hogy hülyeségeket beszélünk.”

A számokból kiderült, hogy nemzetközi összevetésben a magyar kapusok elmaradnak az élmezőnytől a szélről érkező lövésekkel szemben.

Az edzőkkel kapcsolatban arról is beszélt a kapusedző-oktatás zászlóvivője, hogy még mindig az önmegvalósítás a trénerek célja. „Azt akarják bizonyítani, hogy ők jó edzők, ezért eredményeket akarnak, csapatot építenek és nem játékosokat nevelnek.”

A fizikai adatokról azt mondta, hogy a bejövő gyerekek drasztikusan rosszabbak, mint korábban. „Ennyivel kevesebb fizikai aktivitásuk van, nincs testnevelés óra sehol gyakorlatilag. (...) Nincs játékos. Most olyan játékosokért küzdünk, akik 10 évvel ezelőtt az NB I-ben se játszhattak volna. Három éve keresek egy hármas védőt, akit egy év munkával be lehet tenni hármas védőnek. De nincs egy olyan kapus sem, aki tud egy jó százalékot hozni.”

„És szépen mindenki elvan azzal, hogy ő nagyon jól dolgozott, mégis eredmény semmi.”

A TELJES BESZÉLGETÉST AZ ALÁBBI VIDEÓBAN HALLGATHATJÁK MEG:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik