D. S. B.
2023.03.24 13:19 Frissítve: 2023.03.24 15:04

Kézilabda: négy magyar játékvezetőt véglegesen eltiltottak

A Magyar Kézilabda-szövetség kezdeményezése nyomán 2016-ban elindult hatósági vizsgálatok eredményeként jogerős döntések születtek a kézilabdában a vádak szerint befolyásolt mérkőzések ügyében – számolt be róla az MKSZ.

 

A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az ügy kapcsán az MKSZ célja a sportág tisztaságának elősegítése volt, és továbbra is elítél minden olyan cselekményt, amely megakadályozza vagy befolyásolja a mérkőzéseken a valós sportteljesítmények alapján megszülető eredményeket.

Az MKSZ hivatalos értesítést sem korábban a vádemelésekről, sem a vádlottak személyéről, sem az ügyek kapcsán született bírósági döntésről nem kapott, azonban a Fővárosi Ítélőtábla Sajtótitkárságának közleménye szerint jogerős döntés született a korábban indított büntetőügyben.

A közlemény szerint „az I., II., III. és IV. rendű vádlott bűncselekményeit társtettesként elkövetettnek és részben eltérően minősítette. A III., IV. és VI. rendű vádlottak bűnösségét az ügyészi fellebbezésnek megfelelően további vesztegetési cselekményekben is megállapította. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 2 évre súlyosította. Szabadságvesztéseik végrehajtását ugyanakkor – a közügyektől eltiltás büntetés egyidejű mellőzésével – 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az V. és VI. rendű vádlott szabadságvesztésének próbaidejét 2 évre mérsékelte. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottakat kizárólag a játékvezetői tevékenység gyakorlásától ítélte végleges hatályú eltiltásra. Az I. rendű vádlottal szemben mellőzte a vagyonelkobzás alkalmazását, míg annak összegét a II. rendű vádlottal szemben felemelte, az V. rendű vádlottal szemben pedig mérsékelte. A másodfokú ítélet ellen a III., IV. és VI. rendű vádlottak és védőik, valamint az ügyész jelenthet be fellebbezést.”
 
A szövetség információi szerint az ügyben nem érintettek olyan játékvezetők, akik a vádemelés időpontjában, vagy az azóta eltelt időszakban közreműködtek volna kézilabda-mérkőzéseken játékvezetőként, azonban a Magyar Kézilabda-szövetség továbbra is készen áll lefolytatni etikai és fegyelmi eljárásokat, amennyiben a sportág tisztasága ezt megkívánja.

2023.06.10 17:21:25

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A 2012-ben elbukott KEK-fináléban már testközelből is megtapasztalhatta, milyen a legendás Fradi-szív.

2023.06.10 17:24:06

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nem vitatható, hogy mindketten maradandót alkottak, múlhatatlan érdemeket szereztek, kézilabdázásunk két, roppant erős bástyáját korábban soha nem látott magasságba építették, a maguk képére formálták; ők ellenben szinte érintetlenek maradtak a magyar kézilabda egésze iránt.

2023.06.08 22:38:56

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindkét gárda bizonyította, hogy tud jobban játszani a másiknál

2023.06.05 18:18:30

Kézilabda nemzetisport.hu

A bajnoki döntő második felvonását is a házigazda nyerte, jöhet az igazi finálé – Szegeden.

2023.06.04 23:24:10

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Rengeteg gátlás, kishitűség, félelem levetkőzésére alkalmas lehetett ennek az évadnak a második fele Márton Grétáék számára.