H. D. 2021.04.19 20:57 Frissítve: 2021.04.20 10:47

Kézilabda: feljutás; érem az élvonalban – külhoni sikerek

A közelmúltban több, a Magyar Kézilabda-szövetség Együtt növünk fel!-alapítványa által segített határon túli klub felnőttcsapata is nagy sikert ért el – írja a magyar szövetség hivatalos honlapja, az mksz.hu.

Az Ada női csapata szinte biztosan megnyeri a másodosztályú bajnokságot Szerbiában (Fotó: mksz.hu)

 

Az MKSZ beszámolója szerint a székelyudvarhelyi Szejke SK férficsapata kivívta a feljutást, így a következő idényben már a román élvonalbeli kézilabda-bajnokságban játszhat.

 
Tervezőasztalon szőtt álmok – a tudatosan építkező HC DAC dobogós a Mol Extraligában

A cseh–szlovák közös első osztályú bajnokságban szereplő dunaszerdahelyi HC DAC női együttese már biztosan érmes helyen zár a korábban a Bajnokok Ligájában, legutóbb az Európa-ligában szereplő bajnok Baník Most mögött.

A délvidéki Ada női és férficsapata szintén az élvonal ajtaján kopogtat: előbbi szinte biztosan megnyeri a másodosztályú bajnokságot, míg utóbbi jelenleg közvetlenül az élboly mögött van a tabellán.

„Néhány évvel ezelőtt célul tűztük ki, hogy a Magyar Kézilabda-szövetség segítse a határon túli magyar kézilabdázást is, amelynek alapköve a Szatmár vármegyével folytatott közös munka volt, Kiss Sándor Zoltán nevét kell feltétlenül megemlítenem a partiumi kézilabdázás kapcsán. Folyamatosan együttműködünk emellett Felvidéken a dunaszerdahelyi, Székelyföldön a székelyudvarhelyi, Délvidéken az adai kézilabdával és az ott működő klubok utánpótlásával. Az Együtt növünk fel!-alapítvány leginkább állami támogatással a határon túli magyar kézilabdázás fejlesztését segíti. Szeretném kiemelni Ilyés Ferenc kuratóriumi elnök, Jakab Árpád operatív vezető, valamit Juhász István MKSZ sportakadémiai központ-vezető munkáját, akik sokat tesznek a közös munkáért. A mostani felnőtt sikerek természetesen a klubok munkáját dicsérik, ám rendkívül fontosak az utánpótlás számára is, hiszen a gyerekek számára ott a példa, hogy anyaegyesületükben is nagy sikereket érhetnek el!” – idézi az mksz.hu Novák Andrást, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatóját.

„Az MKSZ a határon túli kézilabdázást segítő programjai esetében is a sport összetartozást erősítő hatását tartja szem előtt, egy kicsit szakítva az eddig alkalmazott gyakorlattal, amely sok esetben csak az egyéni tehetség alapján közelítette meg a határon túli sportértékeket. A mi küldetésünk ennél jóval több, mivel a határon túli területek támogatásával szeretnénk egy alkotó, egybetartó, az anyaországhoz kötődő közeget kialakítani, ahol a kézilabdázást játszók, azt szeretők és abban dolgozó kollégák eredményesen megvalósíthatják az elképzeléseiket mindannyiunk javára” – fogalmazott Juhász István, az MKSZ sportakadémiai központjának vezetője.

A csapatok szerepléséről és az együttesek keretében található játékosokról ide kattintva olvashat részletesebben.

2021.05.16 17:22:35

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Debrecen sokáig jól tartotta magát, de végül kiütközött a nagyobb tudás, és hat góllal győzött a Győr.

2021.05.15 16:05:10

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Ambros Martín csapat végig vezetett, és négy góllal nyert. A döntőben az ETO a Debrecennel találkozik.

2021.05.13 19:22:43

Kézilabda T. D.

Jó kezdés után nagyon visszaestek a bakonyiak • Ha nincs Corrales, nagyobb a különbség.

2021.05.09 16:32:28

Kézilabda H. D., N. T.

A francia együttes története első európai kupadöntőjét szinte végig vezetve nyerte meg.

2021.05.07 19:11:10

Kézilabda NAGY PÉTER

A balkezes átlövő a norvégiai lazac ízéről, Luc Abalo ruháiról és a családi NBA-mániáról is mesélt.