Képes Sport
BOBORY BALÁZS 2021.04.12 16:30 Frissítve: 2021.04.12 18:23

Tervezőasztalon szőtt álmok – a tudatosan építkező HC DAC dobogós a Mol Extraligában

Minden esély megvan rá, hogy Dunaszerdahelynek olyan kézilabdacsapata legyen, amely a futballistákhoz hasonlóan a nemzetközi porondon is képviselheti a várost. Az ötéves egyesület a következő évadban csúcstámadásra készül.

A HC DAC ebben az idényben újabb szintet lépett, és már a Mol Extraliga közvetlen élmezőnyéhez tartozik (Fotók:hcdac.sk)
Aki azt hiszi, hogy Dunaszerdahelyen csak a futballnak vannak évtizedes hagyományai, jókorát téved. A kézilabda – annak is a férfi szakága – sokáig virágzott a városban, aztán egyre inkább a hölgyek kerültek előtérbe, de igazán számottevő csapat sohasem állt össze korábban.

Egészen mostanáig.

Öt esztendővel ezelőtt Horváth Zoltán kórházigazgató, a város korábbi alpolgármestere gondolt egy merészet, és elkezdett azon dolgozni, hogy Dunaszerdahelynek erős, figyelemre méltó és eredményes női együttese legyen, persze ehhez meg kellett küzdenie néhány akadállyal.

 SIKERES ÖSSZEÁLLÁS
A Mol Extraliga az egyetlen olyan női kézilabda-bajnokság Európában, amelyben két nemzet csapatai közös rendezés alatt vesznek részt. A bajnokság nyolc cseh és négy szlovák együttest vonultat fel. A mezőnyből kiemelkedik a cseh Baník Most alakulata, amely rendszeresen szerepel a nemzetközi színtéren.
A HC DAC jelenleg második a tabellán a Most mögött, de vélhetően a négy mérkőzéssel kevesebbet játszó nagymihályi Iuventa Michalovce megelőzi a hajrában, ám a dunaszerdahelyiek bronzérme az elmaradt mérkőzésektől függetlenül biztos.

„Mielőtt HC DAC néven megalakult a női kézilabdaklub, két utánpótlás-nevelő műhely működött Dunaszerdahelyen – beszélt a kezdetekről az elnök . – Egy 22 ezres lélekszámú városban, ahol mindenki ismer mindenkit, ez nem volt teljesen egészséges, szerdahelyiek szurkoltak szerdahelyiek ellen, közösségépítés szempontjából nem volt ideális a szituáció. Úgy gondoltam, nem szabad szétforgácsolni az erőinket, jó lenne összehozni a két klubot, és bár akadtak nehézségek, a szereplők partnerek voltak. Megalakult a HC DAC, és megfogalmaztuk a céljainkat.”

A
A kapus Oguntoye Viktória rutinja sokat ér
melyek elég merészeknek tűntek, mégsem elérhetetleneknek. A klubvezetőség két, egyformán hároméves ciklusban gondolkodott: az első végére kellett bekerülni a cseh–szlovák közös bajnokságba, a 12 csapatos Mol Extraligába. Ehhez előbb szlovák másod-, aztán az első osztályú bajnoki cím szükségeltetett, de mindenki nagy örömére a harmadik esztendő végére feljutást ünnepelhetett az egyesület. Jöhetett az első Mol Extraliga-szezon, amelyben a tisztes szereplés és a 10. hely környékének elérése volt a cél. Amikor tavaly tavasszal lefújták a bajnokságot, éppen ebben a pozícióban állt a DAC. A jelenleg futó szezonban viszont magasabbra került a léc.

„A Mol Extraligába többnyire saját nevelésű és néhány rutinosabb játékossal jutottunk fel, nagy szerepe volt a sikerben az amatőrként nálunk szereplő, utánpótlásedzéseket is vezénylő Juhos Katának, aki korábban Budaörsön kézilabdázott  – ecsetelte Horváth Zoltán. – Az újonccsapathoz »hazatért« a Mosonmagyaróvárról érkező, felvidéki származású Bízik Boglárka és a szlovák válogatott csapatkapitánya, Monika Rajnohová, ám az első évadunkban tapasztalatokat kellett gyűjtenünk. Az egyértelmű volt, hogy a továbblépéshez erősítenünk kell, így került hozzánk tavaly nyáron Oguntoye Viktória és Boglárka húga, Bízik Réka. Az egyik legfontosabb erősítésünk azonban a vezetőedző, Debre Viktor volt, akinek személye sokat segített abban, hogy többen minket választottak.”

LESZ CSARNOK!
Ahogy Horváth Zoltán elnök fogalmazott, infrastruktúra szempontjából nincs jó helyzetben a HC DAC, sok esetben a futballcsapat eszközeit, létesítményeit kell használni.
A helyzet hamarosan megoldódhat, hiszen a szlovák kormány – amely viszonylag ritkán finanszíroz hasonló jellegű beruházásokat az ország déli régiójában – jelentős támogatást szavazott meg Dunaszerdahelynek egy új sportcsarnok megépítésére. A tervezés zajlik, s hamarosan méltó otthona lesz a szerdahelyi női kézilabdacsapatnak.

Dunaszerdahely egyébként a délvidéki Ada, a partiumi Szatmárnémeti és az erdélyi Székelyudvarhely mellett a magyar akadémiai rendszer bástyája, rengeteg gyermek sportol a DAC-ban, amely korosztályonként több csapattal is szerepel a különböző bajnokságokban. A magyar szövetség a működési mellett szakmai és erkölcsi támogatást is nyújt az egyesületnek.

„A szakmai támogatásra jó példa, hogy Debre Viktor például Juhász István és Novák András ajánlásával került hozzánk. Jólesik, hogy a szövetség munkatársai a meccseink félidejében üzenetekben érdeklődnek, hogy állunk, figyelő tekintetüket rajtunk tartják, az összetartozás érzése pedig építően hat a klubra”  – hangsúlyozta a DAC elnöke.

A kézilabda pedig egyre népszerűbb a városban. A dunaszerdahelyiek amúgy is gyakran jártak például Győrbe, a sportág fellegvárába jó mérkőzéseket nézni, ők természetesen otthon is buzdítják a csapatot. Ahogy foci­drukkerek is gyakori vendégek – már amikor nincs vírushelyzet – a meccseken, vagyis a jó hangulat garantált.

Juhos Kata akcióban a HC DAC–Sokol Poruba bajnoki mérkőzésen

„Természetesen a futballcsapat népszerűbb, de ezen a téren nem is szabad versenyezni, a labdarúgóklub úgy tekint ránk, mint egy kishúgra. Kiváló a kapcsolat a két szakosztály között, nagy segítség, hogy használhatjuk a futballisták infrastruktúráját. Nem mellesleg a legnagyobb támogatónk a Mol Csoport tagja, a Slovnaft, vagyis szinte kötelező jól szerepelnünk a bajnokságban.”

Mészáros Réka a klub nagy értéke
A DAC jelenleg még második a Mol Extra­ligában, de vesztett pontok tekintetében rosszabbul áll, mint a több elmaradt mérkőzését is csak később bepótló Nagymihály csapata. Horváth Zoltán szerint a nyártól következhet a csúcstámadás, azaz az együttes harcba szeretne szállni a bajnoki címért.

„Amikor megkérdezik, mi a célom a dunaszerdahelyi kézilabdacsapattal, mindig azt válaszolom, a Bajnokok Ligája négyes döntője – mondta nevetve az elnök. – Persze ez csak vicc, az azonban már nem, hogy hamarosan talán a futballistákhoz hasonlóan mi is a nemzetközi színtéren képviselhetjük a várost, a közösségünket. Dunaszerdahelyen sokan a Ferencvárosnak szurkolnak, mások Győrbe járnak kézilabdameccsre, én azt mondom nekik, minden nappal közelebb van egy DAC–Fradi, vagy éppen az ETO elleni kupamérkőzés…”

INTERJÚ: DEBRE VIKTOR (A HC DAC EDZŐJE)
– Hogyan érzi magát Dunaszerdahelyen?
– Nagyon jól! Új közegbe érkeztem tavaly nyáron, tele voltam várakozással, de remek élményeim vannak. Nagyon fontos, hogy magyarlakta területen dolgozom. Jó közösséget alkotunk.
– A DAC konkrét jövőképe volt szimpatikus, amikor igent mondott a felkérésre?
– Távolról indítottuk a tárgyalásokat Horváth Zoltán elnök úrral, de folyamatosan puhított és vázolta fel az elképzeléseit. Aztán amikor megmutatta a várost és a helyi körülményeket, akkor döntöttem úgy, hogy érdemes belevágnom a kalandba. Nagy kihívás ez a feladat, szeretnék megfelelni az elvárásoknak.
– Immár biztos, hogy dobogón zárnak a Mol Extraligában. Ott tart ez a csapat, ahol korábban elképzelte?
– Korábban nemigen foglalkoztam a cseh és szlovák női kézilabdázással, nem voltak tapasztalataim. Miután az ember új helyre érkezik, általában felméri a lehetőségeket, ismerkedik az ellenfelekkel, ez igényel némi időt. Szerencsére megszereztük a bronzérmet, de vannak még feladataink.
– Rögtön az első évadban nagyon nehéz körülmények között kellett dolgoznia a vírus miatt. Mit befolyásolt leginkább a járvány?
– Borzasztó nehéz így dolgozni. Augusztusban lejátszottunk két meccset, aztán megállt a bajnokság, két hónap teljesen kimaradt. Aztán megint jöhetett négy mérkőzés, és amikor azt hittük, hogy minden rendben lesz, az egész csapaton végigsöpört a koronavírus. Január végére épült fel mindenki, azonban az elmaradt összecsapásokat be kellett pótolni, negyven nap alatt tizenkétszer léptünk pályára. Ez óriási terhelés, én sem találkoztam ilyennel pályafutásom során, Danyi Gábortól, a Győr mesterétől kértem tanácsot, hogy segítsen nekem ebben.
– Nagy könnyebbség, hogy a keretben több olyan játékos van, aki a magyar NB I-ben is fontos szereplő volt, illetve a játékosok többsége magyar? Jár ez lelki többlettel?
– Dunaszerdahelyen a magyar nyelv rendkívül fontos, két vagy három játékosunk van csupán, aki nem beszél magyarul. De ők is mindent megértenek, ami a közös munka szempontjából segítség. Az NB I-ből érkezők a tudásukkal, tapasztalatukkal rengeteget hozzá tudnak tenni a játékunkhoz, és ha a játékosok odafigyelnek egymásra, minden remekül működik.
– Milyen színvonalú a cseh-szlovák közös bajnokság?
– Figyelemre méltó liga. Ha csak szlovák bajnokság létezne, az nem jelentene akkora kihívást, a közös pontvadászat viszont mindkét ország kézilabdasportjának előnyös. A cseh együttesek közül talán elég csak a Baník Mostot kiemelnem, amely nemrég még a Győrrel játszott BL-mérkőzést, a Váccal pedig az EHF-kupában találkozott.
– Melyek a rövid és hosszú távú tervei Dunaszerdahelyen?
– Örülök, hogy megszereztük a harmadik helyet a Mol Extraligában. A folytatásban megfelelően fel kell készülnünk a szlovák bajnokság rájátszására, szeretnénk bejutni a döntőbe, ott pedig nyerni. Nehéz feladat lesz, hiszen a Nagymihály kiváló csapat. A nyáron aztán tovább kellene erősíteni, mert olyan csapatot akarunk, amely képes megnyerni a Mol Extraligát, hogy aztán kiléphessünk a nemzetközi porondra.

Debre Viktor munkában: a szakember azt mondja, nyáron további kereterősítés várható Dunaszerdahelyen

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. április 10-i lapszámában jelent meg.)
2021.05.16 17:22:35

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Debrecen sokáig jól tartotta magát, de végül kiütközött a nagyobb tudás, és hat góllal győzött a Győr.

2021.05.15 16:05:10

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Ambros Martín csapat végig vezetett, és négy góllal nyert. A döntőben az ETO a Debrecennel találkozik.

2021.05.13 19:22:43

Kézilabda T. D.

Jó kezdés után nagyon visszaestek a bakonyiak • Ha nincs Corrales, nagyobb a különbség.

2021.05.09 16:32:28

Kézilabda H. D., N. T.

A francia együttes története első európai kupadöntőjét szinte végig vezetve nyerte meg.

2021.05.07 19:11:10

Kézilabda NAGY PÉTER

A balkezes átlövő a norvégiai lazac ízéről, Luc Abalo ruháiról és a családi NBA-mániáról is mesélt.