VINCZE SZABOLCS
2023.06.08 10:34 Frissítve: 2023.06.08 10:34

Kézilabda: Azért hajtok, hogy meglegyen a bajnoki cím – Rosta Miklós

Bár hétfőn, a Veszprém otthonában gólkirály lett, egyelőre nem foglalkozik a címével Rosta Miklós, a Szeged férfi kézilabdacsapatának válogatott beállója, csak a harmadik meccsre koncentrál a Pick Arénában, amely mindkét csapatnak különleges helyszín lehet.

 

Rosta Miklós gólkirály lett, de fontosabb neki a bajnoki cím (Fotó: Árvai Károly)

Egy címmel már mindenképpen gazdagabb lett az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, válogatott beállója, Rosta Miklós ugyanis négy gólt szerzett a Telekom Veszprém elleni bajnoki döntő második felvonásán a Veszprém Arénában, így kettővel megelőzte a góllövőlistán az alapszakaszgyőztes Nagy Bencét, a Ferencváros játékosát.

Egy meccs ugyan még hátravan, tehát a lista még nem végleges, de előlegezzük meg a címet a Szeged 24 éves játékosának, mert igen csekély esélyt látunk arra, hogy akár Bjarki Már Elísson, akár Andreas Nilsson 40 gólt szerezzen a harmadik, pénteki találkozón, a veszprémi csapatból ugyanis ők ketten kerültek be a legjobb tízbe.

„Persze láttam, mennyi a különbség Nagy Bence és köztem, de megmondom őszintén, a mérkőzésen nem foglalkoztam vele, nem számolgattam, hogy mennyit kell lőnöm, és az sem volt bennem, hogy emiatt csak a gólokat hajszoljam. Én azért küzdök, hogy meglegyen a bajnoki cím!      – mondta a Nemzeti Sportnak Rosta Miklós. –      Az ember nyilván mindig örül az egyéni elismeréseknek, címeknek, de most sokkal jobban foglalkoztat, hogy pénteken nyerjünk a Pick Arénában, ennél jelenleg nincs fontosabb.”

Érdekes volt az NB I-es döntő eddigi két mérkőzése közötti kontraszt, az elsőn simán nyert a Szeged (31–25), a másodikon ugyanilyen simán az Építők (34–27), amely azonban a négy félidőből csak egyet játszott végig igazán jól. Mindkét találkozón döntőnek bizonyult a kapusok közötti különbség, az elsőn Mikler Roland brillírozott, a másodikon a szünet után Vladimir Cupara.

„Veszprémben a védekezésünket nem tudtuk úgy megszervezni, mint otthon, sokkal nyitottabbak voltunk hátul, és el kell ismerni, az egy egy elleni játékban is a hazaiak voltak jobbak      – fogalmazott Rosta. –      Emiatt jobban ki tudták használni a helyzeteiket, mi viszont nem voltunk képesek annyi megállító faultot csinálni, amennyire szükség lett volna, így a két kapusunknak, Mikler Rolinak és Mirko Alilovicnak is sokkal nehezebb dolga volt.”

A játékos szerint az volt a kulcsmomentum, amikor a második félidő elején hosszabb ideig emberelőnybe kerültek, miután előbb Dragan Pesmalbek, majd az edző Momir Ilics kapott kétperces kiállítást, utóbbit természetesen a csapatának kellett letöltenie. A Veszprém ekkor egy góllal vezetett, de a vendégek nem tudták kihasználni a lehetőséget, nem sikerült visszajönniük és megfordítaniuk a meccset, helyette hirtelen négy gól lett a hazaiak előnye, akik onnantól már nem engedték ki a kezükből a mérkőzést.

Így a harmadik találkozón, a Pick Arénában derül ki, melyik együttes lesz a magyar bajnok, aminek az ad különös ízt, hogy a címvédő szegediek még sosem ünnepelhettek bajnoki címet új otthonukban, az elmúlt két finálé a riválisnál, a Veszprém Arénában dőlt el – így Momir Ilics csapatának is különleges jelentőségű lenne a két hazai kudarc után Szegeden megszerzett bajnoki arany.

ILIC ZORAN
„Szerintem a második összecsapáson jobban akartunk nyerni, mint a Szeged, ami persze nem jelenti azt, hogy az elsőn ne akartunk volna, csak azon sajnos semmi sem sikerült. És ha a harmadik mérkőzésen is úgy fogunk küzdeni, mint a hazain, akkor nem lesz baj. Össze kell állnia a védekezésünknek, hogy könnyű gólokat tudjunk szerezni, és hatvan percig kell koncentrálni, küzdeni minden labdáért. Ha ugyanolyan akarattal kézilabdázunk, mint itthon, hazahozzuk a bajnoki trófeát” – mondta a veszéprémi jobbátlövő.

„Kétszer sikerült, ám ha annyira tudnánk a receptet, hogyan kell bajnoki címet szerezni Veszprémben, most is megcsináltuk volna… De bízom benne, hogy otthon menni fog – tette hozzá Rosta Miklós. – Sokkal többen fognak szurkolni nekünk, mint hétfőn, amikor szintén nagy erőt adtak azok a drukkerek, akik eljöttek velünk Szegedről. El lehet képzelni, mennyit adnak majd hússzor ennyien! Nincs mese, otthon muszáj nyernünk.”

A magyar férfi kézilabda-bajnoki döntő harmadik, utolsó felvonása pénteken 20.30-kor kezdődik a Pick Arénában.

FÉRFI KÉZILABDA

K&H LIGA, DÖNTŐ     
3. MÉRKŐZÉS
JÚNIUS 9., PÉNTEK
20.30:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém, (Tv: M4 Sport)

 

2023.10.01 10:32:38

Kézilabda nemzetisport.hu

Történelmi vereséget szenvedett a Győri Audi ETO KC otthonában a montenegrói csapat, remekeltek a zöld-fehérek.

2023.09.30 15:31:37

Kézilabda nemzetisport.hu

Sokáig vezetett a Fradi a Rapid ellen, a hajrában aztán Böde-Bíró bravúrjai kellettek az egy ponthoz – mi lesz Albertsennel?

2023.09.30 15:51:08

Kézilabda nemzetisport.hu

A mérkőzés elején és a hajrában is sokkal jobb volt a dán Odense, háromgólos siker lett a jutalma.

2023.09.28 14:38:54

Kézilabda nemzetisport.hu

A sok hibával játszó bakonyiak idénybeli első vereségüket szenvedték el a sorozatban.

2023.09.27 16:45:09

Kézilabda nemzetisport.hu

A Tisza-partiak remek teljesítménnyel állították meg az eddig hibátlan Aalborgot.