VINCZE SZABOLCS
VINCZE SZABOLCS
2022.06.25 07:44 Frissítve: 2022.06.25 09:48

Férfi kézilabda: Tudom, mire vágyik évek óta a Veszprém – Fabregas

Egy napra hazánkba jött Ludovic Fabregas, a világ egyik legjobb beállója, aki a Bajnokok Ligája-győztes Barcát hagyja el, hogy 2023-tól a Telekom Veszprémet erősítse, és megnyerje vele is ugyanezt a trófeát.

A hozzáállásával is szeretne példát mutatni Veszprémben Ludovic Fabregas (Fotó: AFP)

 

LUDOVIC FABREGAS
Született: 1996. július 1., Perpignan, Franciaország
Nemzetisége: francia
Magassága/testsúlya: 198 cm / 101 kg
Sportága: kézilabda
Posztja: beálló
Klubjai: Montpellier (francia, 2015–2018), Barca (spanyol, 2018–2023), Telekom Veszprém (2023–)
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (2021), olimpiai 2. (2016), világbajnok (2017), vb-3. (2019), Eb-3. (2018), 3x Bajnokok Ligája-győztes (2018, 2021, 2022), 4x spanyol bajnok (2019–2022), ifjúsági világbajnok (2015)
Elismerései: a Bajnokok Ligája legjobb fiatal játékosa (2019), a világbajnokság legjobb beállója (2021), a Bajnokok Ligája legjobb beállója (2021), az olimpia legjobb beállója (2021)

A világ egyik legjobb beállójának jövő nyári érkezése a Telekom Veszprém csapatához egyértelmű és erős üzenet, hogy bár egy idény kimaradhatott a csapatépítés miatt, nincs megállás, és a klub továbbra is ugyanolyan elszántan űzi a Bajnokok Ligája-győzelmet, mint az elmúlt tíz évben mindig. Ludovic Fabregas nem akármilyen klubot hagy el az Építők miatt: 2018 óta a Barca együttesét erősíti, amellyel alig egy hete már másodszor nyerte meg a BL-t (egy harmadik BL-győzelme is van még a Montpellier-vel).

„Nem egyszerű egy ilyen nagy klubot elhagyni, ráadásul Barcelonában otthon érzem magam sportolóként és magán­emberként is, amihez hozzájárult, hogy a barátnőm is a környéken született      – mondta a Nemzeti Sportnak a 25 éves olimpiai és világbajnok francia játékos. – Amikor beszéltem Nagy Lászlóval és Momir Iliccsel, gyorsan kialakult köztünk a kölcsönös bizalom, ami döntő szempont volt, és miután felvázolták a terveiket az elkövetkező évekre, már nem is volt olyan nehéz a döntés. Nagy lépés az életemben, de megtetszett az új kihívás, és szeretném itt is kipróbálni magam. Tudom, hogy a klub és a szurkolók már nagyon vágynak a BL-trófeára, én pedig mindent meg akarok nyerni a Veszprémmel!”

A játékos nem nagyon ismeri még a magyar kézilabdát, viszont a Veszprémmel már többször is összecsapott a Bajnokok Ligájában a Barca, illetve korábbi klubja, a Montpellier tagjaként. Sőt, a Veszprém Arénában is pályára lépett már ellenfélként, annak idején még Naggyal és Iliccsel is összemérte az erejét, így jól emlékszik rá, hogy a magyar szurkolók milyen hangulatot tudnak teremteni – ezért is várja, hogy veszprémi mezben is pályára lépjen előttük.

„Talán a helyzetkihasználásban, az akciók befejezésében még van mit javulnom, de teherbíró és gyors játékosnak tartom magam. Szeretnék segíteni a tapasztalatommal, példát mutatni a hozzáállásommal és a győzni akarásommal – fogalmazott a játékos. – Jó csapatjátékos vagyok, szeretek adni és visszakapni, illetve ha kapok, szeretem viszonozni. A beilleszkedésben sokat fog segíteni két válogatott csapattársam, Kentin Mahé és Hugo Descat; előbbi már sokat mesélt nekem a játékrendszerről, a csapatról és a városról, Hugóval pedig nagyon megörültünk egymásnak, amikor megtudtuk, hogy mindketten ideigazolunk. Nem lehet unatkozni mellettük, nemcsak a kemény munkáért, de egy kis hülyéskedésért sem kell a szomszédba menniük, ami jó hatással van a csapatra is.”

A Telekom Veszprém Fabregas mellett 2023-tól leigazolta a spanyol irányító Agustín Casadót (a Logronóból a 2022–2023-as idényre a német Melsungenhez szerződött), a francia balszélső Hugo Descat-t (Montpellier) és a svéd jobbátlövő Lukas Sandellt (Aalborg), a klub mindannyiukkal kétéves szerződést kötött.

VÉLEMÉNY

Agustín Casado, 2023-től a Veszprém irányítója:
„Csak a kocsiból láttam Veszprémet, de remélem, lesz elég lehetőségem bepótolni, ha itt leszek. A Telekom Veszprém az egyik legnagyobb klub Európában, és amikor januárban Nagy László – akit kiskoromban rengeteget néztem a tévében Barca-mezben – felvette velem a kapcsolatot, őszintén beszélgettünk, ami nagyon sokat jelentett nekem – utána már gyorsan megegyeztünk a közös folytatásról, könnyen tudtam azonosulni a célokkal és a felvázolt koncepcióval. Úgy érzem, védekezésben még javulnom kell, talán ez a gyenge pontom, és bár fizikailag nincsenek problémáim, azért valamennyit jó lenne erősödni is. Az erősségem talán az, hogy támadásban elég jól átlátom az ellenfél védekezését, és ki tudom használni annak hibáit; szeretek futni, szeretem az iramjátékot, a gyors átmenetet védekezésből támadásba.”

2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.