Férfi kézi-vb: a németekkel kerültek egy csoportba a mieink

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.09.05. 21:20
null
A németekkel kerültek egy csoportba a mieink a világbajnokságon (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) Kairóban, a gízai piramisoknál készítette el a 2021-es férfi világbajnokság csoportbeosztását. Az egyiptomi tornán a magyar válogatott Németország, Uruguay és a Zöld-foki-szigetek társaságában az A jelű négyesben szerepel majd.

 

2021-ES FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Németország, MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport:
Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Észak-Amerika 1. számú csapata
F-csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport: Svédország, Egyiptom, Csehország, Dél-Amerika 4. számú csapata
H-csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A 32 csapatos tornának 2021. január 13. és 31. között Egyiptom ad otthont. A sorsolást rendkívül látványos, több mint két órára nyúlt ceremónia keretében tartották meg Kairóban, a gízai piramisoknál.

Nagy Bence, a válogatott irányító-átlövője
„Örülhetünk ennek a csoportnak, habár a négyesünkben mindegyik csapat más játékstílust képvisel. A németek egyértelműen kiemelkednek a kvartettből, nem véletlenül várták a sorsolást az első kalapból, kemény ellenfélnek ígérkeznek. Uruguayról dél-amerikai együttesként azt gondolom, alacsony, gyors játékosok alkotják a keretüket, míg a zöld-foki-szigeteki gárdában inkább atletikusabb, magasabb kézilabdázók vannak. Fontos, hogy kevés hibával, hideg fejjel, pontosan végezzük a dolgunkat, és akkor meglehet a továbbjutás.”

Gulyás István csapatát a második kalapba sorolták be a sorsolás előtt. A résztvevőket nyolc négyes csoportba osztották be. Minden kvartettből a legjobb három továbbjut a középdöntőbe, amelyben négy hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek. Innen két-két együttes kerül be a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses szakaszba.

A mieink Németország, Uruguay és a Zöld-foki-szigetek mellé az A-csoportba kerültek. A magyar válogatott Németország ellen összesen 30 mérkőzést játszott (az NSZK és az NDK elleni meccseket nem számítva), a mérleg a mieink szempontjából: 5 győzelem, 3 döntetlen, 22 vereség és 710–797-es gólkülönbség. Legutóbb 2017 januárjában, a franciaországi világbajnokság csoportkörében találkoztunk Németországgal, amikor négy góllal kikaptunk. A másik két csoportriválisunkkal még sosem mérkőztünk meg.

Gulyás István csapata továbbjutás esetén a B-csoportból (Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország) érkező három együttessel találkozik a középdöntőben.

„Egyelőre nehéz megmondani, mi lesz a helyzet a világban és a kézilabdázásban a jövő év elején, és hogy milyen formában kerülhet sor a világbajnokságra, de a magyar bajnokság szerencsére elkezdődhetett, úgy készülünk a vb kapcsán, hogy igyekszünk kizárni a külső körülményeket. Sokkal erősebb csoportba is kerülhettünk volna, és mivel három együttes jut tovább, talán a középdöntőben is gondolkozhatunk, hiszen egyértelműen az idei Európa-bajnokságból kell kiindulnunk és tovább lépnünk. Németországot jól ismerjük, rendkívül erős válogatott, és Uruguay sem lebecsülendő, igaz, sem velük, sem a Zöld-foki-szigetek ellen nem játszott még a magyar férfiválogatott. Bízunk a továbbjutásban, ha ez sikerül, a középdöntőben már rendkívül erős csapatokkal találkozhatunk” – idézi az mksz.hu Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitányának értékelését.

Két induló kiléte még nem ismert: Dél-Amerikában október közepén selejtezőtorna dönt a negyedik résztvevőről, míg az észak-amerikai selejtezőnek még nincs időpontja.

Egypt 2021 Men's Handball World Championship

A HELYSZÍNEK

A január 13. és 31. között esedékes 27. férfi kézilabda-világbajnokságot négy helyszínen rendezik Egyiptomban, korlátozott számban ugyan, de jelen állás szerint nézők előtt. A szervezők előzetesen 25-30 százalékos kihasználtsággal számolnak, azaz a Kairó Stadionba legfeljebb 5100 szurkolót engedhetnek be, míg a Borg el-Arabban nem lehetnek többen ezerötszáznál.

Kairó Stadion:A fővárosban található; 1997-ben épült; 17 ezer férőhelyes; majdnem nyolc és fél millió dollárból (több mint két és fél milliárd forint) újították fel öt éve; korábban többször rendeztek itt világversenyt.

Új Főváros Sportcsarnok:Kairó és a Vörös-tenger között található; 2020-ban épült; 7500 férőhelyes; 137 millió dolláros (közel 42 milliárd forint) beruházás részeként építették; egy uszodának és számos sportpályának ad otthont a komplexum.

Borg el-Arab:Alexandriától 30 km-re található; 2020-ban épült; 5000 férőhelyes.

Október 6. Sportcsarnok:Kairó külvárosában található; 2020-ban épült; 5200 férőhelyes; egy VIP-részleg, egy edzőpálya és egy wellnessközpont is tartozik hozzá.

 

A KALAPBEOSZTÁS
1. kalap:Dánia, Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország
2. kalap:Egyiptom, Argentína, Ausztria,MAGYARORSZÁG,Tunézia, Algéria, Katar, Fehéroroszország
3. kalap:Izland, Brazília, Uruguay, Csehország, Franciaország, Dél-Korea, Japán, Bahrein
4. kalap:Angola, Marokkó, Kongói DK, Lengyelország, Oroszország, Zöld-foki-szigetek, Észak-Amerika 1. számú csapata, Dél-Amerika 4. számú csapata

A SORSOLÁS:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik