Férfi kézi-vb: Nem adtunk bele mindent, ez az én hibám – Chema Rodríguez

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2023.01.25. 20:00
null
Chema Rodríguez szerint nem tett meg mindent a csapata a győzelemért (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem igazán találta rá a magyarázatot, miért nem küzdöttek a mieink a Dánia ellen 40–23-ra elveszített negyeddöntőben. A spanyol tréner ezzel együtt magára vállalta a felelősséget.

 

„Mindig azt mondom, hogy a végeredménytől függetlenül büszke vagyok a csapatra, ha harcol és mindent megtesz a pályán a győzelemért. Ezúttal ezt nem tették meg a srácok, amit nehezen értek meg – kezdte Chema Rodríguez az M4 Sportnak. – Tudtuk, hogy a dánok jobbak nálunk, a vereség benne van ellenük a játékban, de akkor is küzdenünk kell és mindent bele kell adnunk. Ma ezt nem csináltuk meg, ez az én hibám természetesen, hiszen én vagyok a szövetségi kapitány. Talán nem készítettem fel jól a csapatot, a játékosok nem voltak elég összeszedettek, nem harcoltak eléggé. Ezért most nem tudok büszke lenni a csapatra.”

Felvetették neki, hogy mekkora szerepe lehetett a látottakban a fáradtságnak.

„A meccs végén lehet hivatkozni a fáradtságra, de az elején nem foghatjuk erre – reagált a kapitány. – Nem álltunk készen a mérkőzésre. Pedig nem védekeztünk rosszul az elejétől kezdve, aztán egy szempillantás alatt mintha a pályán sem lettünk volna. El lehet veszíteni pár labdát, de utána meg kell nyugodni, és visszajönni, ma ez nem sikerült. A játék minden elemében alulmaradtunk, rosszul játszottunk. Megint ismételni tudom magamat, ha mindent megteszünk, ki lehet kapni, de ma nem adtunk bele mindent, hogy megnyerjük a meccset.”

A mienk pénteken az 5–8. helyért folytatják Stockholmban Norvégia ellen.

„ÚGY GONDOLTUK, MEHETNEK A GYORS INDÍTÁSOK. HÁT, NEM ÍGY TÖRTÉNT”

– Meglepte, hogy mennyire gyorsan kezdtek a dánok?     
– Számítottunk rá, és az az igazság, hogy még nem állunk készen az ilyen mérkőzésekre – értékelt később Chema Rodríguez a Nemzeti Sportnak. – Előtte sokat beszélgettünk arról, azt akarom látni, hogy harcolunk, beleadunk mindent, megpróbálunk nyerni, és akkor lehet bármi az eredmény. De most nem tettük ezt meg, nem végeztük el a dolgunkat, és ha olyan csapat ellen, mint Dánia, nem harcolsz, ez történik. Ez az én felelősségem, én vagyok a kapitány.

– A védekezés kulcsfontosságú volt, de csak egy ideig működött. Miért?     
– Jól kezdtünk, Mikler Roli fogott néhány labdát, de a folytatásban nem voltunk elég kemények támadásban, nem passzoltunk pontosan, nem próbáltunk javítani a hibákon, hátul pedig nem blokkoltunk eleget. Helyette elkezdtük eladni a labdát, amiből a dánok egymás után lőtték a gólokat. Pedig az első tizenöt percben nem volt könnyű nekik sem a védelmünkkel, de utána minden átbillent, nem értünk vissza védekezni, az ő kapusuk ugyanakkor nagyszerűen védett.

– Mit mondott a szünetben a játékosoknak?     
– Ez az öltözőben marad, csak rám tartozik és a játékosokra. Maradjunk annyiban, hogy próbáltam megoldást találni.

– Igyekeztek elejét venni a gyors játéknak?     
– A meccs elején mi is akartunk futni, tudtuk, hogy egy nappal kevesebbet pihentek, és egyébként is hét-nyolc játékossal játszották végig a meccseiket, ezért úgy gondoltuk, bátran belemehetünk a gyors játékba. Fizikailag alkalmasnak éreztük magunkat rá, úgy gondoltuk, mehetnek a gyors indítások. Hát, nem így történt.

– Mit gondol a következő ellenfelünkről, Norvégiáról? Jöhet a negyedik északi ellenfél.     
– Mindegy, kit kapunk, csak az a fontos, hogy képesek legyünk elhinni magunkról, meg tudjuk csinálni, tudunk újra elég kemények lenni. Fel kell állnunk, újra vissza kell jönnünk, mert a nap újra fel fog kelni, ha nyersz, ha veszítesz, és most a világbajnokságon vagyunk. (V. Sz.)

 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
DÁNIA–MAGYARORSZÁG 40–23 (21–12)
Stockholm, 11 338 néző. V: Brunner, Salah (svájciak)
DÁNIA:
N. LANDIN – E. Jakobsen 5, M. Hansen 4 (1), PYTLICK 8, Saugstrup 4, GIDSEL 9, Kirkelökke 5. Csere: Möller (kapus), M. Landin 1, Möllgaard, Mensah Larsen, Jörgensen 2, J. Hansen, Holm 2, Hald Jensen. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – Lékai 6 (3), Ancsin G. 2, Sipos A., Bánhidi, BODÓ 6, Bóka 3. Csere: Székely M. (kapus), Rodríguez P. 2, Rosta M. 3 (1), Szita 1, Ilic Z., Ligetvári. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása. 8. perc: 4–2. 15. p.: 10–6. 19. p.: 13–9. 25. p.: 17–12. 42. p.: 31–17. 49. p.: 33–21. 56. p.: 37–22
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/1, ill. 8/4
MESTERMÉRLEG
Nikolaj Jacobsen:
– Azt is mondhatnám, hogy tökéletes meccset játszottunk a magyarok ellen. Remek volt a védekezésünk, Landin kiváló teljesítményt nyújtott a kapuban, támadásban pedig mentek a gyors passzok és az egy-egy elleni akciók, ráadásul nagyon hatékonyan lőttünk. Az ellenfélnek közben harcolnia kellett minden gólért, minden labdáért. Boldog vagyok, mint bármely edző, akinek a csapata bejut a világbajnoki elődöntőbe.

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
DÖNTŐ
1. 29. 20.30
Stockholm
A HARMADIK HELYÉRT
1. 29. 18.00
Stockholm
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29. 15.30
Stockholm
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29. 13.00
Stockholm
ELŐDÖNTŐ
1. 27. 21.00 Stockholm
Franciaország–Svédország
1. 27. 18.00
Gdansk
Spanyolország–Dánia
AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27. 15.30 Stockholm Németország–Egyiptom
1. 27. 18.00 Stockholm Norvégia–MAGYARORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
1. 25. 20.30
Gdansk
Franciaország–Németország 35–28
1. 25. 18.00
Gdansk Norvégia–Spanyolország 34–35
1. 25. 20.30 Stockholm Svédország–Egyiptom 26–22
1. 25. 18.00
Stockholm Dánia–MAGYARORSZÁG 40–23

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik