N. T. 2021.01.14 17:11 Frissítve: 2021.01.14 17:24

Férfi kézi-vb: három éve klub nélkül a volt veszprémi, mégis játszott a nyitó meccsen

Mint beszámoltunk róla, a házigazda Egyiptom hat góllal legyőzte Chilét a férfi kézilabda-világbajnokság szerdai nyitó meccsén. A dél-amerikaiaknál pályára lépett a korábban Veszprémben is megforduló Marco Oneto. A 38 éves beálló három éve klub nélkül áll, de hetente három-négy alkalommal egyéni edzésen vett részt a szövetségi kapitány segítségével, és a vb-keretbe is bekerült.

Meglepetésre Oneto (a labdával) is feltűnt a chilei csapatban (Fotó: AFP)

 

Három évvel ezelőtt úgy tűnt, Oneto befejezte a pályafutását. Az elnyűhetetlen beálló európai karrierje során megfordult többek között a Barcelonában, a Veszprémben és a Magdeburgban is. Ehhez képest meglepetésre az egyiptomi vb szerdai nyitó meccse előtt a társaival együtt hallgatta a himnuszt.

„Három éve már nincs klubom. Úgy volt, hogy befejezem a pályafutásomat, mivel az édesapám betegsége miatt már nem akartam Európába visszatérni. Chilében van csapatom, de ott sem játszom. Kicsit mérges voltam, amikor korábban elfelejtettek a válogatottnál, de most ajándékként fogom fel, hogy újra játszhatok egy világversenyen” – mondta Marco Oneto a dán Tv2-nek.

De hogyan lehetséges ez? A csatorna szakértője, Claus Möller Jakobsen a chilei válogatott szövetségi kapitányánál, Matteo Garraldánál érdeklődött.

„Oneto három másik válogatott társával együtt különedzéseken vett részt Garralda irányításával. Mindannyian dolgoznak, de esténként heti három-négy alkalommal két órákat szoktak tréningezni” – magyarázta a szakértő, mit tudott meg.

Nagyjából másfél éve tartanak ezek az edzések, így az, hogy nincsen klubja, nem akadályozta meg a beválogatását. Főleg, ha azt vesszük, hogy Chilében nincs normális bajnokság. Kisebb regionális versengések léteznek, aztán országos szinten is összecsapnak a csapatok, de az egész elég szervezetlen.

Onetón kívül a kapus Felipe Barrientosnak sincs klubja a chilei keretben szereplő játékosok közül. A 36 éves játékos két védéssel, köztük egy hetes hárításával jelentkezett Egyiptom ellen.

2021.01.17 19:57:18

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Az első félidő döcögő játéka után nagyon kinyílt a gólzsák a dél-amerikaiak ellen. Legalább 2 pontot viszünk a következő körbe.

2021.01.17 14:27:36

Kézilabda R. Gy.

A dánok jobban játszottak, öt góllal is vezettek tíz perccel a vége előtt, de az ETO döntetlenre hozta a meccset.

2021.01.17 10:32:34

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

INTERJÚ. A fehérvári Tea Pijevic a Malestein elleni egykezes hárításról, a horvát válogatott titkáról és a hirtelen jött népszerűségről.

2021.01.17 01:39:09

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Vagy ha mégsem, talán jobban tesszük, ha megőrizzük a sportot jobb időkre. Mert egy mérkőzésnek, versenynek normális esetben azzal a céllal vágunk neki, hogy megnyerjük, nem azzal, hogy megússzuk, túléljük valahogy.

2021.01.16 15:19:21

Kézilabda MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Idegenben nyerni tudott az FTC, de hazai pályán négygólos vereséget szenvedett.