Férfi kézi-vb: Ha a kispadon nem is, az öltözőben ott vagyok – Nagy László

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.01.11. 10:59
null
Ligetvári Patrikra (balra) és Sipos Adriánra a szlovénok elleni felkészülési mérkőzésekhez hasonlóan a világbajnokságon is nagy feladat vár védekezésben (Fotó: Árvai Károly)
A magyar férfi kézilabda-válogatott keddi elutazása előtt Nagy László szakmai alelnökkel beszélgettünk a válogatott vb-esélyeiről, az elmúlt időszakról és arról, hosszú távon mi kell ahhoz, hogy a csapat kiegyensúlyozottan játsszon.

 

Már meg is érkezett a magyar férfi kézilabda-válogatott Kristian­stadba, ahol a világbajnoki csoportmérkőzéseit játssza, csütörtökön Dél-Korea, szombaton Izland, hétfőn pedig Portugália ellen. A csoportból való továbbjutás elvárás a Chema Rodríguez vezette csapattól, és a középdöntőből ugyancsak tovább kell lépnie, ha teljesíteni akarja a Magyar Kézilabda-szövetség által kitűzött hivatalos célt, a legjobb nyolc közé kerülést és vele együtt a kijutást a márciusi olimpiai kvalifikációs tornára.

„Függetlenül a két, szlovénok elleni felkészülési meccs végeredményétől, úgy érzem, az elmúlt hetek edzései és mérkőzései jól szolgálták a világbajnoki felkészülést – mondta lapunknak Nagy László, a szövetség szakmai alelnöke. – Az elsőn feszesebb, fegyelmezettebb játékot láttam, a másodikon viszont az összkép nem volt annyira meggyőző. Az elmúlt években egyre stabilabban játszottunk elöl és hátul is, jobban kézben tudtuk tartani a meccseket, ugyanakkor el kell ismerni, néha ugyanaz a hiányosság elő-előfordul egy vagy több játékosnál, ami a vébén már nem fér bele. De ha ezeket a hibákat nem látjuk viszont Svédországban, örülni fogok, hogy a szlovénok ellen jöttek ki.”

Nagy László úgy véli, az elmúlt három évben jó meccseket játszott a magyar válogatott, és jó eredményeket ért el, természetesen leszámítva a tavalyi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot, amelyen – nincs mit szépíteni – kudarcot vallott, ugyanakkor néhány hónappal később, az Izrael elleni vb-selejtezőkön már úgy játszott a gárda, ahogyan ténylegesen képes.

A korábbi világklasszis jobbátlövő szerint szélsőséges sportág lett a kézilabda, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a mezőny évről évre egyre erősebb. De úgy gondolja, ha Svédországban a magyar csapat hozza, amit tud – se többet, se kevesebbet –, bárkivel fel tudja venni a versenyt, igaz, egy közepes vagy gyenge teljesítménnyel szinte bárkitől kikaphat, biztosan legyőzhető ellenfél ma már nincs.

„Dél-Korea sem tartozik a gyengébb együttesek közé, legfeljebb kevésbé ismert, mint mások, de hogy kellemetlen ellenfél, az biztos – fogalmazott Nagy László. – Azért bízom benne, hogy nem nekünk okoz meglepetést az első csoportfordulóban, de fel kell kötnünk a gatyát, és minimális hibamennyiséggel kell lejátszanunk a meccset, majd aztán a többit is. És az is fontos, amit Chema is elmond minden egyes edzésen, hogy mindenki élvezze a játékot. Hiba nélkül nem lehet kézilabdázni, csak minél kevesebbel, és úgy lehet meccset nyerni. Nem léphetünk görcsölve a pályára, mert abból semmi jó sem sül ki – volt már rá példa, volt miből tanulni.”

Nagy László fontosnak tartja, hogy a jövőben egyre több magyar játékos szerepeljen a nemzetközi kupasorozatokban, hogy nagyobb terhelést kapjanak az idény során, s több tapasztalatot szerezzenek, ami kiegyensúlyozottabb játékot eredményez válogatott szinten is. Mert az elmúlt három évben ugyan meg tudtunk verni nagy csapatokat, volt, hogy a második félidőben fordítottuk meg a találkozó állását a mi javunkra, de becsúsztak nem várt vereségek is.

„Rendszeresen konzultálunk a szakmai stáb tagjaival, bízom bennük, nem kétséges, hogy jó kezekben van a válogatott, ezért nem is okoz nekem gondot, hogy én már nem ülök ott a kispadon” – tette hozzá.

Az elmúlt három évben Nagy László is helyet foglalt Gulyás István és Chema Rodríguez mellett, de miután márciusban a spanyol szakembert nevezték ki kapitánynak, hátrébb lépett egyet. A meccsek előtt és a félidőben azért bemegy az öltözőbe, és elmondja a véleményét, ha a szövetségi kapitány kéri, illetve olykor a játékosokhoz is szól egy-két biztató szót, megosztja velük a meglátásait – erre legközelebb csütörtök este Kristian­stadban Dél-Korea ellen lesz lehetősége.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
MIKLER Roland (OTP Bank-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Mol Tatabánya)
Jobbszélsők: RODRÍGUEZ Pedro (Mol Tatabánya), BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencváros)
Jobbátlövők: ILIC Zoran (Telekom Veszprém), LEIMETER Csaba (PPD Zagreb – Horvátország), ANCSIN Gábor (Mol Tatabánya)
Irányítók: LÉKAI Máté (Ferencváros), HANUSZ Egon (TVB Stuttgart – Németország)
Beállók: BÁNHIDI Bence (OTP Bank-Pick Szeged), ROSTA Miklós (OTP Bank-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Dabas KC)
Balátlövők: BODÓ Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), KOVACSICS Péter (Ferencváros)
Tartalék: GYŐRI Mátyás (Mol Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema RODRÍGUEZ

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG (2023. január 11–29., Lengyelország, Svédország)
A-csoport (Krakkó):
Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B-csoport (Katowice):
Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C-csoport (Göteborg):
Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D-csoport (Kristianstad): Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E-csoport (Katowice):
Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F-csoport (Krakkó):
Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G-csoport (Jönköping):
Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H-csoport (Malmö):
Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a C-csoport három legjobbjával kerül egy ágra a középdöntőben.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2023. január 12., csütörtök
18.00:
Magyarország–Dél-Korea
2023. január 14., szombat
20.30:
Izland–Magyarország
2023. január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik