Férfi kézi-vb: Dánia az esélyes, de elhisszük magunkról, hogy nyerhetünk – Chema Rodríguez

Vágólapra másolva!
2023.01.25. 09:38
null
Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint játékosai elhiszik magukról, hogy nyerhetnek a dánok ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Papíron a világbajnoki címvédő Dánia az esélyesebb a szerdai negyeddöntőben a magyar válogatott ellen (kezdés: 18.00, élőben az NSO-n), de talán számít majd valamennyit, hogy egy nappal többet pihentünk ellenfelünknél, amely még edzést sem tartott az összecsapás előtt.


A dánok busza éppen akkor érkezett meg, amikor kedden, ebéd után betoppantunk a magyar válogatott stockholmi szállására, ami azt jelenti, hogy kereken egy nappal a mieink után jöttek meg a hotelbe, vagyis ennyivel kevesebb idejük volt pihenni az Egyiptom elleni győztes meccsük után. Hogy ennek lesz-e jelentősége szerdán, a Magyarország–Dánia férfi kézilabda-világbajnoki negyeddöntős összecsapás során, azt nehéz megjósolni, de hogy nem múlik el nyom nélkül, az biztos.

Nem sokkal később betoppantak a társházigazda svédek is, Jim Gottfridsson és Olle Forsell Schefvert azonnal el is kezdett pingpongozni a lift előtt felállított asztalon, de öt percen belül az egész csapat felszívódott, majd lassan leszivárogtak a magyar játékosok is, akiken látszott, hogy a nagy hajtás után valamelyest ki tudták pihenni magukat.

„Nagyrészt pihenésre használtuk fel a Zöld-foki-szigetek és a Dánia elleni meccs közötti két napot  – kezdte Chema Rodríguez szövetségi kapitány. – A háromórás utazás Göteborg és Stockholm között szerencsére nem volt különösebben megterhelő, a vonat elég kényelmes volt ahhoz, hogy a játékosok pihenni tudjanak, és hagytam őket tovább lazítani a megérkezésünk után is, hétfőn már nem tartottunk nekik edzést. Kedden viszont újra belecsaptunk, két tréningünk volt, délelőtt a dánok elleni védekezést, délután a támadást gyakoroltuk.”

Lékai Máté korábban elmondta, a mieink csak csapatként tudnak nyerni (FOTÓK: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)
Lékai Máté korábban elmondta, a mieink csak csapatként tudnak nyerni (FOTÓK: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)

 

A kapitány szerint nekünk különösen sokat jelentett, hogy egy nappal többet pihenhettünk az ellenfelünknél, hiszen nincs olyan erős keretünk, mint a dánoknak. Hat mérkőzés után az olyan válogatottaknak könnyebb a helyzetük, mint a dán, a svéd, a spanyol vagy a francia, ugyanis a tizenhatos keretük tele van olyan játékosokkal, akik nemcsak ugyanolyan játékerőt képviselnek, mint akiket az edző a kezdőcsapatba jelöl, hanem legalább olyan tapasztaltak is, akik sok hasonló csatát átéltek már, így gyakorlatilag a második soruk ugyanolyan erős, mint az első. A magyar csapat esetében ez a tapasztalat hiányzik, a keretet óvatosabban szabad forgatni, a nehezebb meccseken pláne.

„Bármennyire jó fizikai és mentális állapotban is vannak, azt azért nem mondhatom, hogy nem fáradtak el a srácok, hiszen mégiscsak hat kemény meccset játszottak le tíz nap alatt – mondta lapunknak Chema Rodríguez. – De gondoljon csak bele abba, hogy a sűrű program miatt nemcsak ők fáradtak, hanem én is és ön is, pedig egyikünk sem lépett pályára, és nem kell futnunk az edzéseken sem. A világbajnokság három hete néha olyan hosszúnak tűnik, mintha két hónap lenne, mert mentálisan is megerőltető, de az is igaz, hogy nem tudja elnyomni az afeletti örömöt, hogy itt lehetünk a világbajnokság legjobb nyolc csapata között, és a negyeddöntőben a címvédő Dániával csaphatunk össze. Szóval felmegyünk a pályára, beleadunk mindent, és megpróbáljuk megnyerni a meccset!”

A szakember elmondta, attól, hogy teljesítette a Magyar Kézilabda-szövetség hivatalos elvárását, és a csoportkör után a középdöntőből is továbbjutott, alapvetően nem változott meg a csapat hozzáállása. Az edzésekből nem vettek vissza, sőt, ő és a játékosok is egyértelművé tették, hogy nem akarnak itt megállni.

„Persze hatalmas öröm, hogy kijutottunk az olimpiai selejtezőtornára, főleg úgy, hogy talán senki sem gondolta volna, hogy Magyarország bejut a legjobb nyolc közé a világbajnokságon – tette hozzá a szövetségi kapitány. – Biztos vagyok abban is, hogy most is mindenki Dániát tartja az abszolút esélynek, ami papíron így is van, de mi elhisszük magunkról, hogy nyerhetünk, és mindent meg is fogunk tenni érte. Külső nyomás nincs, csak belső – az elvárásunk magunkkal szemben és a tapasztalatunk az elmúlt évekből már megvan, és egy meccsen bármi megtörténhet. Hatvan percig kell nyomni, még ha a világ legjobbja ellen olykor ez sem elég, de mi megpróbáljuk.”

A dánok végül úgy határoztak, nem is tartanak edzést, így mennek neki a magyarok elleni szerdai középdöntőnek. Közben áll a bál, mert egyelőre nem lehet tudni, melyik elődöntőt rendezik pénteken Stockholmban, és melyiket a lengyelországi Gdanskban – illetve csak annyit tudni, ha a svédek legyőzik Egyiptomot a szerdai negyeddöntőben, maradnak a fővárosban, és bár papíron ennek nagyobb a valószínűsége, azért a vb-n semmit sem lehet biztosra venni…

Vélemény: BÓKA Bendegúz a válogatott balszélsőjeBÓKA Bendegúz a válogatott balszélsője
Nekem nagyon jól jött a plusz egy nap pihenő, mert kicsit éreztem már a lábaimat. Így volt két napunk felkészülni a dánok ellen, remélem, frissek leszünk, és nekik esünk. Mentálisan szerintem rendben van a gárda, de a felszabadultság mellett igen nagy feszesség és koncentráció is kell majd. A hivatalos célt ugyan elértük, de hiba lenne úgy hozzáállni, hogy most már csak játsszuk le ezt a meccset, és lesz, ahogy lesz – még szerencse, hogy egyáltalán nem így állunk hozzá, hiszen mindannyian tudjuk, hatalmas lehetőség kapujában vagyunk: negyeddöntőt játszhatunk a címvédő dánok ellen. Noha papíron erősebbek, valamint minden poszton két világklasszis játszik náluk, egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Tétmeccseken nagyon jó emlékeim vannak róluk, remélem, meg tudjuk ismételni a három évvel ezelőtti bravúrt.

Ebben az esetben a Dánia–Magyarország összecsapás továbbjutójának kellene csütörtökön Lengyelországba repülnie, majd szombaton vissza a helyosztóra, de arra senki sem tudja a választ, mi lesz, ha a svédek elbuknak Egyiptommal szemben. Az utcák, terek bajnokságában ki lehet magyarázni ilyen logisztikai bakit, de a kézilabda-világbajnokságon korántsem – nem csoda, hogy az érintett csapatok már háborognak.

A logika és a pénzügyi szempontok azt diktálnák, hogy a dánok, ha továbbjutnak, Stockholmban maradjanak, a végső szót azonban a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) és a televíziós társaságok mondják ki azután, hogy a szerdai negyeddöntő meccseit lejátszották.

Így jelenleg ott tartunk, hogy a vb-hajrában egyelőre senki sem tudja, hogyan készüljön pontosan.

Ancsin Gábor balkezes bombáira nagy szükség lesz a negyeddöntőben is (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Ancsin Gábor balkezes bombáira nagy szükség lesz a negyeddöntőben is (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

NS-szakértő: CSÁSZÁR Gábor 247-szeres válogatott játékos
A LEGNAGYOBB KÉRDÉS, hogy a dánok három napon belül képesek lesznek-e újra ugyanarra a lehengerlő játékra, mint amit Egyiptom ellen produkáltak. Egyértelmű, hogy mindenképpen meg akarták nyerni a csoportot, és ezáltal elkerülni a legnagyobb esélyesnek tartott svédeket, ezt parádés játékkal érték el. Ugyanakkor a mieink egy nappal többet fordíthattak a regenerációra és a gyakorlása, aminek nagy jelentősége lehet. Láthattuk az izlandiak ellen, hogy az északiak a rájuk jellemző magabiztosság miatt olykor hajlamosak túlzottan elbízni magukat. A dánok a könnyebbnek tartott ágra kerültek, és úgy lehetnek vele, látva a svédek elleni meccsünket, hogy ezt valahogy úgyis behúzzák. Átstrukturálták egyébként a játékukat, Mikkel Hansen bekerült középre, ami nagyon okos gondolat volt Nikolaj Jacobsentől. Megjelent mellette Mathias Gidsel és Simon Pytlick, irigylésre méltó, ahogyan dobálják be az elképesztő tehetségeket. Harmadszor játszunk skandináv csapattal, tudjuk, hogy a mi nagydarab játékosainknak nem fekszik annyira a gyors kézilabda, de a hetedik meccsnél járunk, az ellenfél is fárad. Ezzel együtt ha a dánok bármelyik kapusa elkapja a fonalat, és úgy kezdenek, mint az egyiptomiak ellen, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Kíváncsian várom a mérkőzést, talán ez tűnik a papírforma alapján a legegyértelműbb negyeddöntős csatának, de miért ne lehetne benne a meglepetés?
FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
18.00:
Dánia–MAGYARORSZÁG, Stockholm (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00:
Norvégia–Spanyolország, Gdansk
20.30: Franciaország–Németország, Gdansk
20.30: Svédország–Egyiptom, Stockholm
ALSÓHÁZI HELYOSZTÓK (Plock)
13.00:
a 31. helyért, Uruguay–Algéria
15.30: a 27. helyért, Marokkó–Szaúd-Arábia
18.00: a 29. helyért, Dél-Korea–Észak-Macedónia
20.30: a 25. helyért, Chile–Tunézia
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
DÖNTŐ
1. 29.Stockholm
A HARMADIK HELYÉRT
1. 29.Stockholm
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29.Stockholm
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29.Stockholm
ELŐDÖNTŐ
1. 27.1. negyeddöntő győztese–3. negyeddöntő győztese
1. 27.2. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győztese
AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27.Stockholm1. negyeddöntő vesztese–3. negyeddöntő vesztese
1. 27.Stockholm2. negyeddöntő vesztese–4. negyeddöntő vesztese
NEGYEDDÖNTŐ
1. 25. 20.30
Gdansk
Franciaország–Németország
1. 25.18.00
GdanskNorvégia–Spanyolország
1. 25.20.30
StockholmSvédország–Egyiptom
1. 25.18.00
StockholmDánia–MAGYARORSZÁG

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik