Férfi kézi-vb: akár egy nagy visszatérőt is köszönthet első középdöntős ellenfelünk

N. T., V. Sz.N. T., V. Sz.
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 12:28
null
A veszprémi Rogério Moraes (a labdával) a brazil csapat egyik erőssége (Fotó: AFP)
Brazília ellen indítja a középdöntőt a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon (kezdés: 18 óra, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A mieink a maximális négy pontot hozták magukkal, ám ez csak akkor ér valamit, ha a dél-amerikaiakat is legyőzzük. Még soha nem kaptunk ki a braziloktól, akiknek felkészülését a koronavírus-járvány és a szövetséget terhelő ügyek is nehezítették.

Kedvező helyzetből kezdi a középdöntőt a magyar válogatott azáltal, hogy az I. csoportba egyedüliként érkezett a maximális négy ponttal. A második körben előbb a brazilok, majd szombaton a lengyelek, végül hétfőn a spanyolok várnak a mieinkre. Ha a papírformát nézzük, az első két találkozón kellene bebiztosítanunk a célként kitűzött negyeddöntős szereplést (a négy középdöntős hatos első két helyezettjei jutnak be a legjobb nyolcba).

Brazília csapatával története során eddig ötször találkozott a magyar férfi kézilabda-válogatott, és mindannyiszor nyert. 1992-ben és 2004-ben az olimpián, 2011-ben a svédországi világbajnokságon, 2012-ben az olimpiai selejtezőn, 2018-ban egy felkészülési mérkőzésen győzte le a dél-amerikaiakat. Az öt meccsből csak kettő volt szoros az athéni nyári játékok csoportküzdelmei (20–19) és a 2012-es áprilisi ötkarikás kvalifikáció (29–27) során.

A brazilok felkészülése ráadásul messze volt az ideálistól, részben a háttérben a szövetségnél zajló kaotikus folyamatok miatt. Manoel Luiz Oliveirának tavaly szeptemberben kellett távoznia az elnöki székből, miután a bíróság kimondta, közpénzzel sikkasztott a 2011-es hazai rendezésű vb szervezésénél. Ricardo Souza decemberben mondott le, miután előtte a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) etikai testülete kétéves eltiltással sújtotta szexuális zaklatás miatt. Ezek a változások a válogatottra is kihatottak, ugyanis mindig új szövetségi kapitányt neveztek ki.

A 2019-es Pánamerikai játékokon elért bronzéremig Washington Nunes irányított, majd a spanyol Daniel Gordo vette át a helyét, hogy aztán tavaly márciusban visszatérjen Nunes. Októberben viszont már Marcus „Tatá” Oliveirát nevezték ki. Nem volt egyszerű a dolga, ugyanis a szövetségben zajló változások miatt elmaradt egy betervezett válogatott összetartás, és csak december végén tudta elkezdeni a keret a közös munkát a portugáliai Rio Maiorban, ahol a COB szerződésben áll egy edzőközponttal.

„Tatá már az előző kapitánynál is ott volt a stábban, így mi, játékosok már ismertük. Ez megkönnyítette a munkát. A kapitányi pozícióban történt változások természetesen visszavetették valamennyire a csapatot, de már magunk mögött hagytuk ezt az időszakot, és próbálunk csak a játékra koncentrálni” – mondta a vb előtt a csapatkapitány Henrique Teixeira. A közeljövő céljai kapcsán a fejlődés mellett a vb-n a legjobb nyolc közé kerülést és a sikeres márciusi olimpiai selejtezőt jelölte meg.

Aztán a brazilokat is elérte a koronavírus-járvány a portugáliai edzőtáborban. Mindez azt eredményezte, hogy a kapus Leonardo Tercariol és a korábban Szegeden játszó, jelenleg a Barcát erősítő balátlövő, Thiagus Petrus is pozitív mintát produkált, így nem utazhattak el Egyiptomba. A szakmai stáb öt tagja, köztük a szövetségi kapitány is elkapta a vírust, ami megint összekuszálta a szálakat.

A braziloknak le kellett mondaniuk az Egyiptom és Bahrein ellen tervezett felkészülési mérkőzéseiket, az utolsó napokban pedig egyéni edzésekkel készültek a játékosok. A megérkezés után jött az újabb hideg zuhany, a balszélső Felipe Borges is pozitív mintát adott, így ő is kikerült a csapatból. Poszttársa, Cléber Andradesérülést szenvedett, eddig nem lépett pályára a tornán, a stábnak improvizálnia kellett a poszton.

A brazilok mindezek ellenére jól kezdték a vb-t, az első meccsükön 29–29-es döntetlent játszottak az Európa-bajnok spanyolokkal, majd a jóval kisebb játékerőt képviselő Tunéziával is (32–32). A lengyelektől elszenvedett tízgólos vereségük (33–23) viszont jelezte, hogy nem lehetnek nagy reményeik a középdöntőben, ahova egy ponttal érkeztek meg.

Marcus Oliveira (lent) egyeztet segítőjével, Giancarlos Ramirezzel (Fotó: Globo Esporte)
Marcus Oliveira (lent) egyeztet segítőjével, Giancarlos Ramirezzel (Fotó: Globo Esporte)

Oliveira csak a távolból, interneten keresztül tudott egyeztetni kollégáival, Giancarlos Ramirezzel és Leonardo Bortolinivel, akik helyettesítették a csoportkörben.

„Mindennap vannak megbeszéléseink, egy, kettő vagy három. Próbálunk úgy tenni, mintha személyesen tudnánk találkozni. Ahogy mindig, közösen beszéljük meg a feladatokat, amit aztán a segítőim végrehajtanak. Én döntöm el, ki kezdjen, de amint elindul a meccs, a két másodedzőm szabad kezet kap, hogy bármit változtasson. Akkor már nincs lehetőségem bármibe is beleszólni, és nem is lenne bölcs ötlet, mert ők érzik a helyszínen a mérkőzések minden rezdülését”mesélte Oliveira, hogyan zajlott a munka a távollétében.

„Mindig fel voltunk készülve a legrosszabbra, hogy bármikor elveszíthetünk játékosokat. A legrosszabb érzés, hogy nem lehetek ott a pályán, és nem segíthetek. Szépen dolgoztunk, aztán egyszer csak kulcsjátékosok estek ki, és én sem tudtam elutazni a tornára” – tette hozzá a brazil kapitány.

A brazil beszámolók szerint Oliveirán szerdán újabb PCR-tesztet végeztek el, ami ha negatív eredményt hozott, végre útnak indulhatott Egyiptomba. Ebben az esetben akár a mieink elleni meccsen visszatérhet a kispadra. Petrus szintén abban reménykedik, hogy még csatlakozhat hamarosan a társaihoz a vb-n.

Papíron a magyar csapat esélyesebb a csütörtöki találkozón, de nincs rossz kerete a braziloknak így sem. Kiemelkedik Rogério Moraes, a Telekom Veszprém beállója és Haniel Langaro, a Barca balátlövője, aki a gárda legeredményesebb gólszerzője a vb-n 16 találattal. A keretben rajtuk kívül még öten játszanak a spanyol, ketten a francia, hárman a román, egy-egy játékos pedig a lengyel és a portugál első ligában. Ha felszívják magukat, veszélyesek lehetnek, kérdés, a spanyolok elleni döntetlen után mennyi maradt még bennük.

„Nagyon kellemetlen ellenfél Brazília, jó játékosai vannak, európai topklubokban játszanak. Fel kell rájuk készülni, ugyanazzal az elánnal, tűzzel kell kézilabdáznunk, mint a németek ellen, és akkor versenyképesek lehetünk. Lehet, ők lesznek a legkellemetlenebbek a következő ellenfeleink közül, de ha jól játszunk, képesek leszünk legyőzni őket. Ötvözik a dél-amerikai forrófejűséget, miközben megtanulták az európai kézilabdát. Rúgnak, csípnek, harapnak, mindent bevetnek” – foglalta össze Gulyás István szövetségi kapitány, mit kell tudnunk a brazilokról. További vélemények az alábbi videóban.

„KELLEMETLEN ELLENFÉL BRAZÍLIA, DE MI VAGYUNK AZ ESÉLYESEK″

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT (ÚJ FŐVÁROS)

15.30: Uruguay–Lengyelország
18.00: MAGYARORSZÁG–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Spanyolország–Németország (Tv: M4 Sport)

ELLENFÉLNÉZŐ: BRAZÍLIA
Legjobb eredményei

Olimpia: 7. hely (2016) – 5 részvétel
Vb: 9. hely (2019) – 13 részvétel
Pán-Amerikai játékok: 1. hely (2006, 2008, 2016) – 20 részvétel
Magyar mérleg ellene:5 mérkőzés, 5 győzelem, 142–113-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2018. április 8., Siófok, felkészülési mérkőzés. Magyarország–Brazília 30–22 (17–11)
Legjobb magyar dobók: Lékai 7, Bánhidi 5, Balogh Zs. 4, Országh 3

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 2 73–46 +27 4
2. Spanyolország 2 1 1 56–55 +1 3
3. Németország 2 1 1 71–43 +28 2
4. Lengyelország 2 1 1 59–50 +9 2
5. Brazília 2 1 1 52–62 –10 1
6. Uruguay 2 2 32–87 –55 0


A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSEI
Január 23. (szombat), 18.00:
Lengyelország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 25. (hétfő), 18.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS VB-KERETE*
Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik