Férfi kézi MK: 23 gólos Telekom-siker a döntőben

Vágólapra másolva!
2022.04.24. 21:22
Érvényesült a papírforma a 2021–2022-es idény férfi kézilabda Magyar Kupa-döntőjében: a Telekom Veszprém valódi izgalmak nélkül, 42–19-re legyőzte a Fejér-B.Á.L. Veszprémet. A Telekom története során 29. alkalommal emelheti magasba az MK-győztesnek járó trófeát. Még soha, egyetlen kupadöntőben sem volt ekkora különbség a két finalista közt.
Csak egy-egy labdáért dúlt komoly csata a két csapat között... (Fotó: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Csak egy-egy labdáért dúlt komoly csata a két csapat között... (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!



Úgy kezdte a Magyar Kupa-döntőt a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, mintha a Pick Szeged ellen játszana, ami csak annyit jelentett, hogy nagyon is komolyan vette a papíron jóval gyengébb játékerőt képviselő Fejér-B.Á.L. Veszprém elleni összecsapást, a sorozat történetének első veszprémi fináléját.

Éles József együttese a döntő napjának délelőttjét az állatkertben töltötte, és ugyan az esélytelenek nyugalmával futhatott neki a küzdelemnek, az elején látszott, hogy fiatal játékosai mindent megtesznek, hogy felvegyék a versenyt az erősebb ellenféllel. Az első tíz percben bátran támadtak és keményen védekeztek, Borbély Ádám kezdeti kapusbravúrjai után pedig még az ellenfél Telekom Veszprém szurkolói is skandálták a játékos becenevét: „Maci! Maci!”   

Az erőviszonyok ugyanakkor az első perctől kezdve egyértelműek voltak, Momir Ilics csapatának már az első negyedórában ötgólos volt az előnye, ráadásul már egészen korán komplett sort is cserélt. Sipos Adrián kiállítása után öt védővel sem vettek vissza sem az iramból, sem a keménységből, így a kisebbik veszprémi csapat több mint tíz percig nem szerzett gólt, közben viszont kapott ötöt. Öt perccel az első félidő vége előtt tízgólos volt a Telekom Veszprém előnye, így ekkor már inkább az volt a kérdés, lesz-e ebből rekord – a legnagyobb különbségű kupafinálé a 2011-es találkozó volt, amikor a Mocsai Lajos vezette MKB Veszprém tizennyolc góllal múlta felül a PLER KC gárdáját.

Az első félidő statisztikái sokat elárultak a mérkőzésről: a különbség tizenhárom gól volt, Borbély kapujára harminc perc alatt huszonhat lövés ment, csapattársai tizenkét labdát adtak el ugyanennyi idő alatt, a Telekom Veszprém pedig nyolcvankét százalékos hatékonysággal lőtt, és kilenc játékosa talált be a a szünetig.

A folytatásban semmi sem változott, egy darabig állandósult a tizenöt gólos előny, és húsz perc telt el a második játékrészből, mikor az esélyesebb veszprémi együttes az egyébként száz százalékos Andreas Nilsson egész pályás góljával beállította a sorozat rekordját: az ötvenedik percben már tizennyolc góllal vezetett, és az ellenfelén nem látszott, hogy képes lenne útját állni ennek a lendületnek: a Fejér-B.Á.L. játékosai az első öt percben nem is találtak be Vladimir Cupara kapujába.

A Telekom Veszprémből a kapusokon és Ligetvári Patrikon kívül mindenki szerzett gólt, és meglett a rekord is, a 29. Magyar Kupa-győzelmét szerző klub ötöt rátéve az eddigire, huszonhárom góllal volt jobb az ellenfelénél. A vége 42–19 lett, amiből annyi bátran leszűrhető, hogy a sorozat döntőjének komolyságát és rangját jelenleg az adja meg, ha azt az ország két legjobb férfi kézilabdacsapata, Telekom Veszprém és a Pick Szeged vívja, ugyanis itthon egyik csapatnak sincs másik ellenfele.

Az igazi bravúrt, a döntőbe jutást ugyanakkor senki sem tudja elvenni Éles József kétségtelenül roppant tehetséges együttesétől, akárcsak ezt a történelmi kupaezüstöt, amellyel megkapta a nemzetközi kupaindulás esélyét is, és valójában ebből a szempontból szűrhetett le tanulságokat. Mégpedig azt, hogy Európában sokkal több kell majd, mert még ha olyan erős csapatokkal nem is találkozik, mint a városi rivális, a magyar bajnokságban.megszokottnál jóval keményebb ellenfelekkel viszont igen.

KÉZILABDA
FÉRFI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, GYŐR

DÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–FEJÉR-B.Á.L. VESZPRÉM 42–19 (23–10)

Győr, Audi Aréna, 2800 néző. V: Nagy F., Túróczy
VESZPRÉM: Corrales – GASPER MAGUC 6, J. Omar 2, Mahé 3, B. Blagotinsek 2, Lauge 2, Strlek 5. Csere: Cupara (kapus), A. NILSSON 10, Ligetvári, Lukács P. 1, Lékai 1, P. NENADICS 4, Maqueda 2, Sipos A. 2, Ilic Z. 2. Edző: Momir Ilics
FEJÉR-B.Á.L.: Borbély Á. – Szmetán 2, Széles 5, Vajda H. 3, Tóth József 1, Éles B. 4 (1), Hári 3 (3). Csere: Miklós G. (kapus), Fazekas G., Kristóf M., Somogyi B., Tóth M. 1, Bugyáki, Tóth P., Éles Zs., Seregi. Edző: Éles József
Az eredmény alakulása. 7. perc: 3– 3. 10. p.: 8–6. 21. p.: 13–6. 25. p.: 17–7. 35. p.: 27–10. 45. p.: 30–16. 48. p.: 34–17. 54. p.: 39–18. Kiállítások: 6, ill. 4 perc. Hétméteresek: –, ill. 5/4

A 3. HELYÉRT
Budakalász–Pick Szeged 20–28 (12–14)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik