NAGY PÉTER 2020.10.20 14:26 Frissítve: 2020.10.20 15:09

Férfi kézi: Minek váltsak? – Szita érzi a bizalmat Plockban

A 19-szeres válogatott balátlövő, Szita Zoltán érzi a bizalmat Plockban, ahol világklasszisoktól tanulhat, a támadások befejezésében ráadásul szabad kezet kap – ezért hosszabbított a lengyelekkel.

A Plocknál Szita Zoltánra szeretnék építeni a csapat játékát a jövőben (Fotó: Imago Images/Newapix)

 

Két évvel, 2023 júniusáig hosszabbított Szita Zoltán a Wisla Plockkal, amelyhez 2019 nyarán került Balatonfüredről. A 19-szeres válogatott balátlövőt Xavi Sabaté vitte Lengyelországba, aki Veszprémben, később pedig nemzeti együttesünkben is edzője volt. A 22 éves magyar bemutatkozó idénye remekül sikerült: 33 tétmérkőzésen 101 gólt szerzett, egyszer megválasztották a forduló legjobbjának a Bajnokok Ligájában, majd a tavasszal a nemzetközi szövetségnél jelölték a legjobb fiatalnak járó díjra. A lengyel bajnokság legutóbbi kiírásában nagy érdemeket szerzett az örök rivális Kielce legyőzésében, ahogy a válogatott idei bravúros Európa-bajnoki szereplésében is vastagon benne volt (a Gulyás-csapat a papíron erősebb Oroszország, Izland és Szlovénia ellen is nyert, végül a kilencedik helyen végzett). A Plock a mostani évadban nem kapott szabadkártyát a BL-ben, helyette az EHF-kupát felváltó Európa-ligában indul – Szita mégis igent mondott az ajánlatra.

„Legelőször az edzőmmel, Xavierrel ültem le beszélni  –   mondta Szita Zoltán –,  ő felvázolta a jövőt, ami nagyon szimpatikus volt. Jól érzem magam Plockban, ráadásul ami fontos, bíznak bennem, ezért meg sem fordult a fejemben, hogy eligazoljak. Egy bevált rendszerben kézilabdázhatok, szerencsére eredményesen, akkor minek váltsak?! Annak meg külön örülök, hogy a vezetők is velem képzelik el a folytatást. A szurkolók is szeretnek, egy vásárlás alkalmával általában négyen állítanak meg közös fotóra. Sokszor lengyelül szólnak hozzám, holott én nem igazán beszélem még a nyelvet, csak az angolt, amin minél hamarabb szeretnék változtatni. Az itteniek nagyon közvetlenek, de a járvány miatt próbálom kerülni a tömeget. ”

Sabaté előtt Csoknyai Istvánnal és Tombor Csabával is együtt dolgozott a 198 centis, 93 kilós magyar átlövő, a spanyollal azonban tinédzserkora óta különleges kapcsolatot ápol, mint ahogy a gárda jelenlegi irányítóival is: a korábbi szegedi Niko Mindegía remekül kiszolgálja, és többször a saját döntésére bízzák az akció befejezését. A volt veszprémi Renato Sulic támadásban és védekezésben istápolta első idényében, most pedig Mirsad Terzictől lesheti el a fortélyokat.

„Terza már Veszprémben is nagyon segítőkész volt, ezért is ülünk egymás mellett az öltözőben, de a pályán is szinte bármit kérdezhetek tőle – folytatta Szita, aki nagyon örül a fiatal Ilic Zoran érkezésének, akit a Telekom Veszprémtől kapott kölcsön a Plock, mert így végre magyarul beszélgethet valakivel. – Zoran helyzetét teljes mértékben átérzem, tudom, milyen, amikor négy helyről kapod az információt. Ha látom, kicsit el van veszve, azonnal odamegyek hozzá, igaz, sokszor nincs szükség rá. Szerintem a fejlődése szempontjából ő is jó helyre került.”

A PGNiG Superligában egyébként megváltozott a versenykiírás: a rájátszást felváltotta az oda-visszavágós rendszer, s az is újdonság, hogy egyszerre két lengyel játékosnak kell a pályán tartózkodnia. A Wisla Plock csak egyszer kapott ki az előző évadban, idegenben, a bajnok Kielcétől, ezért szeptemberben mindenkit meglepetésként ért, amikor az első fordulóban a Szczecintől vereséget szenvedett. A bajt csak tetézte, hogy ezután a csapatnál felütötte a fejét a vírus, és sorban maradtak el a meccsek. Az egyik pozitív teszt éppen Szitáé volt, aki akkor vette észre, hogy nem stimmel valami, amikor hirtelen elveszítette az ízlelését és a szaglását. Súlyosabb tünetek nem jelentkeztek, így a kéthetes karantént követően a Fivers elleni keddi Európa-liga-csoporttalálkozón már játszhat, valamint a válogatott Spanyolország és Horvátország elleni Eurokupa-összecsapásán is ott lehet novemberben.

„Nálunk mások a szabályok: ha tünetmentes vagy, nem vonják be a sportorvosi engedélyedet, azaz a kötelező karantén után egyből visszatérhetsz –  tette hozzá a veszprémi születésű kézilabdázó. – Én szerencsére könnyen megúsztam, egy kicsit kapart a torkom, bedugult az orrom, de semmi komolyabb, talán azt leszámítva, hogy fogytam néhány kilót, amit azóta már visszaszedtem. Kezdem visszanyerni a betegség előtti formámat, mindenesetre van még hova fejlődnöm. Xavinál amúgy nem jelent semmit, ha nem vagy kezdő, sőt, szerintem nála az a fontosabb, ki fejezi be a mérkőzést.”

„TERMÉSZETES VOLT”
„Zoltán az a játékos, akire a következő években alapozni szeretnénk a csapatunkat – Adam Wisniewski a Plock sportigazgatója . – Az első idénye kifejezetten sikeres volt nálunk: a fontos meccseken mindig számíthattunk rá, és Xavier Sabaté vezetőedző is elégedett volt a hozzáállásával, ezért természetes volt, hogy új szerződést kínálunk neki.”

 

2021.01.27 10:38:59

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Szenzációs kezdést követően a hosszabbításban dőlt el a hatszoros győztes elleni negyeddöntő.

2021.01.26 23:43:19

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Metropoliszok esetében is ritka, hogy rövid időn belül két népszerű csapatsport képviselője az egész világ figyelmét kivívó eredményt érjen el, nemhogy egy 246 ezres településnél.

2021.01.25 17:30:24

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Bánhidi, Lékai, Mikler és Pedro pihent – szerdán jönnek a franciák a nyolc között.