Férfi kézi Eb: fesztiváljelleget ígér a magyar-szlovák pályázat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 17:32
Az Európai Kézilabda-szövetség oldalán hivatalosan is elérhetővé váltak a 2022-es és 2024-es férfi kézi Eb pályázati anyagai. A magyarok mindkettőre Szlovákiával közösen kandidálnak, a két főváros, Budapest és Pozsony mellett Veszprémben, Szegeden, Debrecenben és Kassán lennének mérkőzések.

„A kézilabdázás iránti szenvedélyben egyesülve Közép-Európa két szomszédos országa nagyot gondolt, és összefogott egy régóta várt álom megvalósulásáért. A felek 2022-ben vagy 2024-ben közösen rendeznék meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A verseny nagy, csakúgy, mint a lelkesedésünk” – olvasható a pályázati anyag felvezetésében.

A szervezők abban gondolkodnak, hogy a fesztiválkedvelő fiatalok lelkesedését kombinálnák a kézilabda-szurkolók elhivatottságával, és ezt az elegyet kihasználva éjszakai, utcai kézimeccseket, akár bajnokságot is rendeznének.

Az Eb-nek hat város adna otthont, mindegyik helyszínen nagy és új vagy addigra felújított csarnok várná a csapatokat: Budapest (Papp László Sportaréna, 14 ezer fő), Veszprém (Veszprém Aréna, bővítés után 2020-ra 8469), Szeged (új Pick Aréna, 8143) és Debrecen (Főnix Csarnok, 6500) mellett Pozsonyban (Ondrej Nepela Aréna, 12 500) és Kassán (Steel Aréna, 8350) lennének mérkőzések.

A szállodai férőhelyek minden igényt kielégítenének, mind a csapatok, mint az EHF-vezetők elhelyezése szempontjából.

A 2022-es Európa-bajnokság rendezésére a magyar-szlovák mellett két pályázat érkezett: Belgium, Spanyolország és Franciaország közösen, valamint Dánia és Svájc is párban kandidál. A 2024-es kontinenstornára Dánia és Svájc szintén közösen, valamint Németország pályázott.

A helyszíni szemlékre 2018 márciusában kerül sor, az EHF végrehajtó bizottsága ezt követően erősíti meg a pályázatokat. A házigazdákat június 18–19-én Glasgow-ban jelölik ki.

Az Európa-bajnokságok időpontjait már bejelentették: a 2022-es férfi tornát január 14. és 30. között, a két évvel későbbit január 12. és 28. között rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik