Férfi kézi: Chema Rodríguez sohasem hanyagolja el a válogatottat

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.03.17. 09:29
null
Chema Rodríguez (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
Chema Rodríguez, a Gulyás István helyére kinevezett korábbi spanyol másodedző reméli, a januári Európa-bajnokság volt a férfi kézilabda-válogatottunk legrosszabb világversenye, a kétlaki élet ellenére élvezi a kihívást, és nagy mosollyal az arcán megy mindenhová.

 

– Chema Rodríguez a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Még ízlelgeti?
Nekem már az is óriási elismerés volt 2019 júliusában, hogy Gulyás István mellett kineveztek a csapat másodedzőjének – mondta a Nemzeti Sportnak a 42 éves egykori világklasszis spanyol irányító, teljes nevén José María Chema Rodríguez Vaquero, aki szombat óta hivatalosan is a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Nagyon büszke vagyok, hogy egyáltalán felvetődött a nevem a pozícióra, és végül rám is esett a választás. Az Európa-bajnokságon a tizenötödik hellyel csalódást okoztunk mindenkinek, beleértve magunkat is, az elkövetkező időszakot éppen ezért úgy fogom fel, mint esélyt, lehetőséget a javításra. Mert hiába dolgoztunk jól és keményen az Eb-t megelőző két és fél évben, amikor igazán fontos lett volna, hazai pályán, nem jött ki nekünk a lépés.

Voltak korábban kapitányi ambíciói?
Nem gondolkoztam ezen, de tisztában vagyok vele, hogy Magyarországon mit jelent egy ilyen pozíciót betölteni. Tudom, ezentúl minden edzésen, meccsen száz százalékot kell nyújtanom, és megértem azt is, hogy vannak velem szemben elvárások. Fontos, hogy eredményesek legyünk.

Milyen most a hangulat az öltözőben, megbeszélték a januárban történteket?
Azt már a tornát követően megtettük. Szomorúak voltunk, ám abban egyetértettünk, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát, mert az a helyes út, amire közösen ráléptünk. Bíznunk kell magunkban. Remélhetőleg az Európa-bajnoksággal letudtuk a rossz világversenyünket.

Az Eb-búcsút követően azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy az akkori stábbal, Gulyás Istvánnal, Nagy Lászlóval és önnel fejlődhet-e tovább a csapat. A kinevezésével részben megkaptuk erre a választ...
A vizsgálat jelenleg is zajlik a szövetség részéről, de nemcsak az Izland elleni sorsdöntő meccs­ről vagy a kiesésről, hanem az elmúlt évekről. Ennek eredményéről az illetékesek majd beszámolnak. Egy biztos, néhány dologban mi, edzők is hibáztunk. A kiesésről azért nehéz még most is beszélni, mert nüanszok döntöttek, egyszer egy góllal nyertünk, másszor eggyel kikaptunk, miközben Hollandia megmutatta a világnak, hogy milyen fantasztikus csapata van. Próbálom kiragadni a pozitívumokat, például hogy a legvégsőkig harcoltunk. A srácok tényleg mindent beleadtak, ám ezúttal ez sem volt elég. A sportban sajnos van ilyen.

Ha visszamehetne az időben, min változtatna?
Az eredményeken. Csak ismételni tudom magamat: tisztességgel edzettünk, beleraktuk a melót, de még szerencsénk sem volt. Eddig nem érhette szó a felkészülésünket, a tavalyi világbajnokság előtt is – amelyen ötödikek lettünk – ugyanígy dolgoztunk. Nem akarom arra fogni, hogy már az első mérkőzésen elveszítettük Bánhidi Bencét, aki Izland ellen sérülten vállalta a játékot, meg hogy akadtak kisebb-nagyobb problémáink, mert a többieknek még több gondja volt. Én is csak későn lettem okos néhány dologgal kapcsolatban.

Mi a helyzet a kétlaki élettel? Hogyan tud úgy irányítani, hogy 2023 nyaráig a portugál Benficát is edzi?
Az elmúlt két és fél évben sok tapasztalatot szereztem ezen a téren, ígérem, a távolság nem megy a minőség rovására a jövőben sem. Megvan a rendszerem, amely eddig jól működött, és Portugáliában ugyan vannak napi teendőim, de a magyar válogatottat sohasem hanyagolom el. Figyelem a játékosokat, a fiatalok fejlődését, folyamatosan tartom a kapcsolatot a szövetséggel. Élvezem a kihívást, a munkát, nagy mosollyal az arcomon megyek mindenhová.

Lehet már tudni, kivel dolgozik a továbbiakban?
Hamarosan mindenre fény derül. A legfontosabb, hogy olyan szakembergárdát állítsunk össze, amely passzol a csapathoz. Ahogy megvan, nyilvánosságra hozzuk, addig viszont egy kis türelmet kérek.

A németek elleni két felkészülési meccsre több olyan rutinos játékost is behívott a keretbe, akik egy ideje nem szerepeltek címeres mezben. Ez azt jelenti, hogy mindenki előtt nyitva a válogatott ajtaja?
Balogh Zsoltot, Juhász Ádámot én is jól ismerem, a fiatal Fazekas Gergő pedig már régóta a listámon van, de Vajda Hubát is láttam már, és Szöllősi Szabolcs képességeiről is tudok. Betegség, sérülés és egyéb okok miatt most kipróbálhatom őket, és olyanoknak is lehetőséget adhatok, akiknek az utóbbi időben kevesebb jutott a nemzeti csapatban. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy Máthé Dominikra hosszú ideig nem számíthatok. Vannak opciók a pótlására, és egyébként is oda kell eljutnunk, hogy egy posztra többen legyenek.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TAVASZI PROGRAMJA
Felkészülési mérkőzések

Március 19., 16.15, Gummersbach: Németország–Magyarország
Március 20., 17.15, Kassel: Németország–Magyarország
Világbajnoki selejtezők
Április 13.: Litvánia–Izrael előselejtező győztese–Magyarország
Április 16.: Magyarország–Litvánia–Izrael előselejtező győztese
A párharc győztese jut ki a 2023. januári, lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A NÉMETORSZÁGI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők:
Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:
Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb)
Irányítók:
Fazekas Gergő (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya)
Beállók:
Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Topic Petar (Balatonfüredi KSE), Vajda Huba (Fejér-B.Á.L. Veszprém)
Balátlövők:
Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélső:
Kovacsics Péter (Ferencváros)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik