NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS 2021.09.15 10:18

Férfi kézi BL: Kölnről álmodni csak óvatosan lehet

Ezúttal nem jelenthetjük ki egyik magyar csapatról sem, hogy egyértelműen esélyes lenne a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjére, mégis bármelyikük odaérhet.

A világklasszis Bánhidi Bencével a keretben sem egypólusú a Pick Szeged játéka (Fotó: Szabó Miklós)Az előző kiírásban nem volt ott Kölnben egyik csapatunk sem, annak ellenére, hogy a Telekom Veszprém az elmúlt nyolc évadban hatszor jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, amit mostanáig szinte mindig elvártak tőle: háromszor játszott döntőt, 2016-ban majdnem meg is nyerte, de kilencgólos előnyről hétméteresekkel elbukta a lengyel Kielce elleni finálét, amely azóta egyfajta fátum lett a klublegendáriumban.

TUDNIVALÓK

A 16 klub két nyolcas csoportban küzd egymással, és 14 fordulós, körmérkőzéses rendszerben játszik. A nyolcasok első két helyezettje egyenesen bejut az oda-vissza vágós negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek pedig szintén oda-vissza vágós keresztjátékban küzdenek a legjobb nyolc közé jutásért 3.–6., 4.–5. párokban.
Csoportkör:  szeptember 15.–március 10.
Középdöntő:    március 30/31. és április 6/7.
Negyeddöntő: május 11/12. és 18/19.
Négyes döntő (Lanxess Arena, Köln):  2022. június 18–19.
Tv: Sport Tv
Internet:  nemzetisport.hu, eurohandball.com, ehfcl.eurohandball.com/men, kezitortenelem.hu

A bakonyiak a nyáron stratégiát váltottak, a vezetőség a magyarítás mellett voksolt, több tapasztalt játékostól elköszönt, edzőt váltott és úgy döntött, nem helyez nyomást az együttesre azzal, hogy elvárásként fogalmazza meg a BL-négyes döntőbe jutást.

A fiatalítás mindig magában hordozza a bizonytalanságot, ugyanakkor a Momir Ilics vezette Építők kerete így is bivalyerős, a távozók közül egyedül Rogério Moraes hiányát érezheti meg, kérdés, a védelemben a Bajnokok Ligája-tapasztalattal még nem rendelkező Sipos Adrián mennyire tudja őt pótolni. Nikolaj Markussen, Kent Robin Tönnesen, Vuko Borozan és Danyiil Siskarjov eligazolása ugyanakkor nem tűnik óriási veszteségnek: nem azért, mert nem kiváló játékosok, hanem mert különböző okok miatt nem kaptak elég játéklehetőséget az elmúlt idény(ek)ben.

Másik BL-csapatunk, a Pick Szeged megérdemelten hódította el a magyar bajnoki címet, a kerete azonban inkább gyengült, mintsem megerősödött a nyáron. Elhagyta a klubot a védelem két oszlopa, a svéd Jonas Källman – akire, a világ egyik legjobb zavaró védőjeként, az öt plusz egyes nyitott taktika épült –, valamint Joan Canellas, aki meg e spanyol rendszer mestere.

VÉLEMÉNYEK
MÁTHÉ Dominik
az Elverum jobbátlövője:
A legutóbbi idényben azt kérte tőlem az edzőm, hogy sokszor vállaljam fel az egy egyeket, most viszont lövéseket és gólpasszokat vár tőlem. A másik jobbátlövő sérülésből tér vissza, eddig szinte végigjátszottam a meccseket. Sok az új, a fiatal nálunk, ezért nekem is talány, mire lehetünk képesek a Bajnokok Ligájában. A Barca megvédheti a címét, habár jövőbeli csapatomnak, a PSG-nek is nagyon szurkolok, hogy ott legyen a végelszámolásnál, s a Flensburg meg a Kielce is okozhat meglepetést. Az ötödik-hatodik hely megszerzését tűztük ki célul a csoportban, ehhez jó lenne hazai pályán legyőzni a Vardart az első fordulóban.”

LEIMETER Csaba
a Zagreb jobbátlövője:
„Már a SEHA-liga négyes döntőjében is megmutattuk, mire vagyunk képesek, ezért a sorozat meglepetéscsapataként gondolok magunkra. Otthon bárkit elkaphatunk, főleg a Bresztet, az Elverumot és a Vardart, kellemetlen ellenfél leszünk. Kimondott célunk nincs, de azért tovább szeretnénk jutni a csoportból. Az előző idényhez képest több feladat hárul rám, a felkészülést elvégezve kijelenthető, beilleszkedtem, jól elsajátítottam a játékrendszert. Van néhány sérültünk ugyan, de bizakodó vagyok, jó lenne győzelemmel kezdeni, az Aalborgot megverni hazai pályán.

Bánhidi Bence játéka persze továbbra is óriási erőt ad a csapatnak, hiszen zömében rá szabják a taktikát, noha Juan Carlos Pastor a Veszprém elleni idegenbeli mérkőzésen bizonyította, akkor is képes gyorsan és hatékonyan átszervezni a gárdát, ha a magyar válogatott beálló kiesik: a Szeged a világklasszis Bánhidi távolléte ellenére sem vált egypólusú csapattá.

A védelem helyzetét tovább nehezíti Borut Mackovsek sérülése, kérdés, mikor számíthat rá legközelebb Pastor. Irányítóposzton a Dean Bombac, Miguel Martins páros ígéretesnek tűnik, a balátlövő Bodó Richárd kezében pedig mindig benne van a gól – már ha megkapja végre a bizalmat, amire nagy szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtson.

Egyedül a jobbátlövő pozíciója kérdéses, mert Luka Stepancic továbbra sem egészséges, Imanol Garciandía pedig nagy csapatban még nem bizonyított, míg Kent Robin Tönnesennek újra fel kell magát építenie a sérülései után, bár a képességei alapján óriási erősítés lehet.

A sorozat legnagyobb esélyese a Barca, PSG, Kielce, Kiel, Aalborg ötös. A katalánok alaposan átalakultak, nyolcan távoztak tőlük és edzőt cseréltek, ám a korábbi veszprémi tréner, Carlos Ortega így is világklasszisokra számíthat – az pedig történelmi igazság, hogy valahogy mindig odaérnek a legjobb négybe.

Viszont a PSG utoljára fut neki az idénynek a világ legjobb férfi kézilabdázójának háromszor megválasztott Mikkel Hansennel, aki jövőre hazatér az Aalborg­ba; a THW Kielt kintről továbbra is Filip Jícha, bentről pedig Sander Sagosen irányítja; a Dujsebajev család vezette Kielce igazolásaiból jól látszik, hogy valami nagy dobásra készülnek Lengyelországban; miközben a legutóbb BL-döntőt játszó dán Aalborg a nyáron megszerezte az izlandi irányító Aron Pálmarssont és a svéd beálló Jesper Nielsent – mindkettő jelentős erősítésnek tűnik.

NS-SZAKÉRTŐ

ZUBAI Szabolcs     

korábbi 211-szeres válogatott kézilabdázó

„Nem lebecsülve a csapatokat, az A-csoport inkább tűnik könnyűnek, míg a B- igazi halálcsoport. Ez azt jelenti, hogy a keresztágon nagyon nehéz dolga lesz a Szegednek, a kieséses szakaszban roppant erős ellenféllel találkozhat, valószínűleg még a hatodik helyezett ellen sem mehet biztosra. A csongrádiak az Aalborggal, a Kiellel és a Montpellier-vel vívnak majd nagy csatát, a többieket, a Bresztet, az Elverumot, a Vardart és a Zagrebet kicsit kívülállónak gondolom. Juan Carlos Pastor együttesét képesnek érzem rá, hogy az első két hely valamelyikén végezzen a csoportban, sőt abban bízom, hogy végre bejut a négyes döntőbe. Megjósolhatatlan ugyanakkor, hol zár a Veszprém, amelynek a Barcával, a Flensburggal, a Kielcével és a PSG-vel kell ki-ki meccset vívnia a legjobb pozícióért, miközben a kiesők a Bukarest, Porto, Motor hármasból kerülnek ki. A szurkolók dörzsölhetik a tenyerüket e párosítások láttán. Nálam a Barcelona biztos negyeddöntős, a második automatikus továbbjutóra viszont nem mernék fogadni. A final fourba is a spanyolokat várom, rajtuk kívül még a Kielce, a Kiel, a Párizs és a már említett Szeged is odaérhet.”

 

Forrás: NS-grafika
KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
18.45:
Montpellier HB (francia)–Pick Szeged (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
Csütörtök

B-CSOPORT
18.45:
Telekom Veszprém–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.