NEDELYKOV TAMÁS, VINCZE SZABOLCS (Köln) 2022.06.20 07:45 Frissítve: 2022.06.23 17:30

Férfi kézi BL: „Az élet most kárpótolt” – Ortega felidézte a veszprémi menesztését a nagy siker után

Mint ismert, a Barca hétméterespárbajban hódította el a trófeát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében. A találkozót követő sajtótájékoztatón Carlos Ortega elmondta, a legrosszabbkor kellett átvennie a katalán sztárcsapat irányítását. A Kielcét irányító Talant Dujsebajev nagyobbik fiát, a sorsdöntő hetest hibázó Alexet méltatta.

 

Carlos Ortega a BL-trófeával (Fotó: AFP)

„Szorosabban nem is alakulhatott volna a döntő, nagyon keskeny sáv húzódik a siker és a kudarc között. A korábbi hat Bajnokok Ligája-győzelmemet játékosként értem el, edzőként ez az első BL-sikerem, a kettő teljesen más történet. Emlékszem, amikor még a Veszprém edzője voltam, évről évre fejlődött a csapat, meg lehetett volna az esélyünk a végső győzelemre, de a vezetőség az idény elején menesztett. Annak az évadnak a végén a Kielce hetesekkel nyert a döntőben, most meg nekünk kedvezett a hetespárbaj” – mondta el a Barcelona vezetőedzője, Carlos Ortega a döntőt követő sajtótájékoztatón.

Ezt követően a Nemzeti Sportnak is visszatért a veszprémi menesztésére. Mint ismert, a szakember 2012 és 2015 között a Veszprémet irányította, melyet a 2014–2015-ös idényben BL-döntőbe vezetett, de ott a Barcelona jobbnak bizonyult. Nem sokkal a következő évad kezdetét követően menesztették a klubtól.

„Az élet és a kézilabda valamit visszaadott nekem abból, amit akkor elvettek tőlem.”

 
Férfi kézi BL: Ez volt a valaha volt egyik legjobb döntő Kölnben! – Pérez de Vargas
Férfi kézi BL: a Kielce beállója az MVP; Aleix Gómez a gólkirály
Férfi kézi BL: Nem a negyedik helyért jöttünk Kölnbe – Lékai Máté
Férfi kézi BL: két veszprémi az elvesztett bronzmeccs ellenére is mosolygott

A tréner elmondta, a legrosszabb időpontban kellett átvennie tavaly nyáron a katalán együttes irányítását. Hozzátette, nem érezte a nyomást, hogy címet kell védenie a BL-ben.

„Főleg azért speciális a mostani sikerünk, mert mondhatjuk, hogy a legrosszabbkor kellett átvennem az irányítást a Barcelonánál. A legtöbb edzőváltásra akkor kerül sor, ha nem jönnek az eredmények, míg a Barca a csúcson volt Xavi Pascuallal. Bennem is sok volt a kérdőjel, látszott, hogy az elején a játékosok nem értették, mit akarok viszontlátni tőlük. November óta sokat fejlődtünk, és viszonylag szűk kerettel értük el a mostani eredményt. A következő idényben elvileg erősebb csapatunk lesz, újra harcba szállunk a BL-címért.”

„Az elejétől kezdve kemény idényen vagyunk túl, de nem éreztem nyomást, hogy mindenképpen meg kell védenünk a címünket a BL-ben. A Barca számára mindig a BL-final fourba jutást kell célként kitűzni, de a végső győzelmet már nagyon nehéz elérni, mert itt Kölnben két nap alatt bármi megtörténhet.”

Luka Cindric, a Barca horvát irányítója sérülés miatt nem sok időt töltött a pályán a döntőben, erre is kitért a sajtótájékoztatón a szakember:

„Az utolsó spanyolországi meccsünkön combközelítőizom-sérülést szenvedett, az elődöntőben hamar cserét kért. Az orvosok mindent megtettek éjjel és délelőtt, hogy játszani tudjon a fináléban, de már az elején kiderült számomra, hogy nincs meg a rá jellemző gyorsasága és dinamikája” – mondta el az irányítóról Ortega.

Dika Mem, a katalánok jobbátlövője az egyik legkeményebb meccsének tartja a vasárnapi finálét.

„Profi karrierem legkeményebb meccsét játszottam, rengeteg érzelemmel járt. Luka Cindric sérülése után nem volt egyszerű, de a döntőben és az elődöntőben is megmutattuk a karakterünket, és azt, hogy csapatként kiválóak vagyunk. Történelmet írtunk, ki kell élveznünk, de nem elégszünk meg ennyivel, újabb címeket szeretnénk nyerni” – nyilatkozta a döntőben öt gólt szerző francia klasszis a sajtótájékoztatón.

Dika Mem szerint ez volt karrierje egyik legkeményebb meccse (Fotó: AFP)
Talant Dujsebajev (Fotó: AFP)


Talant Dujsebajev,
a Kielce szakvezetője elmondta, ezúttal nem csapatának kedvezett a hétméterespárbaj.

„Mit mondhatnék? Hetesek döntöttek, és az ellenfélnek több szerencséje volt, Pérez de Vargasban elakadt egy lövés. 2016-ban nekünk kedvezett a hetespárbaj, ezúttal az ellenfélnek. Ebben az évadban három meccset játszottunk a Barca ellen, és egyet sem vesztettünk el a rendes játékidőben, sőt, kettőt meg is nyertünk.”

A tréner fia, Alex Dujshebaev kihagyta a sorsdöntő hetest a párbaj során, édesapja méltatta a mérkőzés után.

„Hálás vagyok a fiamnak, Alexnek, aki a szememben a világ legjobb játékosa. Tudom, most nagyon nehéz neki, de edzőként és apaként is azt üzenem, hogy ő az egyik legfontosabb ember az életemben.”

TALANT DUJSEBAJEV ÜZENETE 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
BRONZMÉRKŐZÉS
THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 – hétméteresekkel 3–1

DÖNTŐ
Barca (spanyol)–Kielce (lengyel) 32–32 (14–13, 28–28, 30–29) – hétméteresekkel 5–3

A VÉGEREDMÉNY
1. Barca (spanyol), 2. Lomza Vive Kielce (lengyel), 3. TWK Kiel (német), 4. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Jahja Omar, Ilics Zoran, Rasmus Lauge, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Maneul Strlek. Edző: Momir Ilics)
Gólkirály: Aleix Gómez (Barca) – 104 gól
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Arcjom Karaljok (Kielce)

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.

2022.06.23 22:41:54

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Itt igenis a cél a fontos, ezért nevezzük sportnak.

2022.06.19 21:06:54

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Európa és így a világ negyedik legjobb klubcsapatának lenni igenis büszkeség.

2022.06.19 17:26:12

Kézilabda H. Á., N. T.

A katalánok elsőként védték meg Bajnokok Ligája-címüket a kölni final fourban.