Férfi kézi: A rossz napok nem férnek bele – Mirko Alilovic

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.10.09. 08:52
null
Mirko Alilovic (Fotó: Török János/Délmagyarország)
Mirko Alilovic szerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy a Pick Szeged három fordulót követően veretlenül vezeti a Bajnokok Ligája-csoportját – a lehető legjobb formában ugyanis majd a tavasszal kell lennie a csapatnak.

Két veretlen csapat van a Bajnokok Ligájában három fordulót követően: a Pick Szeged és az északmacedón Vardar. A jócskán meggyengülő kétszeres BL-győztes szkopjeiek jó rajtja némileg meglepő, a Tisza-partiaké talán már kevésbé, bár azt azért előzetesen sejteni lehetett, hogy kezdésként, a sorozatot legutóbb 2018-ban megnyerő Montpellier otthonában rendesen meg fognak izzadni – és így is lett: Juan Carlos Pastor együttese az utolsó négy percben háromgólos hátrányt ledolgozva mentett pontot! A szegediek franciaországi döntetlenje igencsak felértékelődött azzal, hogy a múlt héten, ugyanott a végső sikerre mindig esélyes német Kiel rendesen beleszaladt a késbe (37–30)...

A csongrádiak viszont onnantól kezdve már nem hibáztak: előbb hazai pályán a horvát Zagrebet kilenccel, majd idegenben a fehérorosz Meskov Bresztet hárommal verték meg, így a válogatott szünetet az élen töltik az A-csoportban. A breszti túra egyébként különleges volt, hiszen tavaly októberben nemcsak kikaptak, hanem (újból) meg is fertőződtek, miután a fehéroroszoknál már a mérkőzést megelőzően felütötte a fejét a koronavírus-járvány.

„Nekem egy átlagos Bajnokok Ligája-meccs volt a breszti, nem éreztem úgy, hogy bármiért elégtételt kellene vennünk  – mondta a Nemzeti Sportnak a Pick Szeged 36 éves horvát kapusa, Mirko Alilovic. – Nincs közöttünk rivalizálás, nem haragszom rájuk, nem ők akarták 2020 őszén, hogy mindenképpen játsszuk le azt a találkozót, hanem az európai szövetség. Már csak azért is érthetetlen döntés született akkor az EHF részéről, mert később, amikor egyedül az edzőnk koronavírustesztje lett pozitív, nem engedett minket kiállni a Flensburg ellen. Pályafutásom legnehezebb idénye volt az előző az állandó bizonytalansággal, a bezártsággal, és szülőként is kihívás elé állított, hogy a gyerekeim éppen otthon voltak, amikor elkaptam a Covidot.”

A mostanira azonban nem lehet panasz, a BL mellett ugyanis az NB I-ben is listavezető a gárda. Bár Alilovic szerint támadásban még van min csiszolni, védekezésben kifejezetten jó teljesítményt nyújtanak, főleg ezért tudta majd' 60 (!) százalékos hatékonysággal védeni a zágrábi lövéseket korábban (ráadásul a spanyol Barcával mostanáig a legkevesebb gólt – 75-öt – ők kapták). Az egy évtizede Magyarországon játszó, Veszprémben hét esztendőt lehúzó horvát elégedett a tapasztaltakkal, ám azt is elismeri, egyelőre az út elején járnak, az eddigi eredményekből ezért sem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

„Egyfajta fejlődésen, megújuláson megyünk keresztül, emiatt meghatározó játékosoktól kellett elköszönnünk a nyáron – folytatta a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Mirko Alilovic, akinek a szerződése 2023 júliusáig szól a magyar bajnoki címvédőnél. – Nehéz volt a búcsú, főleg olyan embertől, mint a klublegenda Jonas Källman. De ez az élet rendje, előbb-utóbb majd rám kerül a sor, fiatalabb kapussal fognak pótolni, és ez így helyes. Ami pedig az újakat illeti: az első pillanattól kezdve látszik rajtuk, tanulni szeretnének, néhányuknak közülük minden kvalitása megvan ahhoz, hogy Pastor keze alatt világklasszis kézilabdázók legyenek.”

A 200 centis Alilovic hozzátette, továbbra is tökéletes a kapcsolata poszttársával, a 37 éves Mikler Rolanddal, akivel nemcsak a pályán, hanem azon kívül is jól megértik és mindenben támogatják egymást. Elmondta, ez az évad abból a szempontból semmiképpen sem átlagos, hogy a Szeged a tervek szerint novemberben beköltözik a minden igényt kielégítő új otthonába, a 8300 férőhelyes multifunkcionális arénába, amely a részben hazai rendezésű januári Eb egyik helyszínéül szolgál.

„Fantasztikus lesz, hosszú ideje várnak egy ilyen létesítményre a szegediek, szerintem az ellenfelek még jobban megszenvednek itt ezután. Célok nélkül nem lehet semminek nekivágni, így voltunk ezzel mi is, noha azzal tisztában vagyunk, hogy a rossz napok nem férnek bele, mert a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában vagy, mondjuk, a magyar bajnoki döntőben elég egy gyengébb periódus és oda az egész idényünk... Mindenesetre ne rohanjuk előre, legyen meg az első két hely valamelyike a BL-csoportunkban és az ezzel járó negyeddöntő, utána ráérünk álmodozni. A lehető legjobb formába kell kerülnünk áprilisra, májusra, aztán ha tényleg minden jól megy, késő tavasszal, kora nyáron csak tudunk valami okot adni szurkolóinknak a közös ünneplésre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik