Címlapsztori: egyetlen lépésre a párizsi olimpia női kéziseinknek

Vágólapra másolva!
2024.04.14. 07:19
Ha Golovin Vlagyimir (középen) együttese újra igazi csapatként küzd, nem lehet gond Japán ellen (Fotók: Nemzeti Sport)
Az irányító Vámos Petra szerint ha a svédekkel vívott meccshez hasonlóan maximálisan koncentrálnak, precízen hajtják végre a megbeszélteket és elhiszik, hogy jobbak, akkor nem lehet gond a Japán elleni találkozón (kezdés: 19.15, élőben az NSO-n) sem.

Egyetlen lépés választja el a magyar női kézilabda-válogatottat a párizsi olimpiától. A Golovin Vlagyimir irányította együttes az utazási nehézségek miatt visszalépő Kamerun helyett beugró Nagy-Britannia elleni gólzáporos győzelem után a debreceni kvalifikációs torna 2. fordulójában szenzációs teljesítménnyel a legnagyobb esélyesnek tartott Svédországot is felülmúlta, így a Japánnal szembeni vasárnap esti, utolsó találkozón még négygólos vereséggel is megszerezheti az ötkarikás kvótát. Ahogyan a skandinávok is gyakorlatilag már páholyban érezhetik magukat, hiszen ha vasárnap legyőzik a briteket (ami gyakorlatilag száz százalék), akkor biztos olimpiai résztvevők, ugyanis nem létezik olyan forgatókönyv, hogy a mieink és a japánok egyszerre megelőzzék őket a tabellán.

A svédek ellen mutatott harapós és kemény magyar védekezésre lesz szükség a vasárnapi, utolsó mérkőzésen is

A magyar játékosok semmit sem bíznának a véletlenre, nem akarnak számolgatni, a harmadik csatát is győztesen zárnák a Főnix Arénában. A jobbátlövő Klujber Katrin szerint ha kitartanak, és továbbviszik azt a lendületet és önbizalmat, amit a svédek legyőzésével szereztek, Japán ellen sem lehet gond, míg a svédek ellen kiválóan védő Böde-Bíró Blanka arról beszélt, nem kérdés, hogy vasárnap is a győzelem a céljuk: nyerni akarnak, nem számolgatni az utolsó meccsen. A csapatkapitány leszögezte, maguknak és a közönségnek is tartoznak azzal, hogy Japán ellen is nyernek, ami nagyon nehéz lesz, legalább úgy kell pörögniük, mint a svédekkel szemben. A japánok szövetségi kapitánya, Kuszumoto Sigeo szerint a magyar csapat nagyon gyors, taktikailag és csapategység terén is kiemelkedő, a debreceni arénában uralkodó hangulat ráadásul olyan eksztatikus állapotba hajszolja bele, hogy a maximumot hozza ki magából, ettől függetlenül ők is a legjobbjukat szeretnék nyújtani a mieink ellen.

Kézilabda
2024.04.13. 23:00

Kinn a csigaházból – Ballai Attila publicisztikája

ALAPVONAL. És ne tévedjünk, az ázsiaiak nekünk esnek, és ha lenne a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor két-három góllal ellépnek, rajtuk és rajtunk is eluralkodna az őrület. Ezt kell hát elkerülni. Az első pillanattól érzékeltetni kell velük, hogy itt és most esélyük sincs. Debrecen a mi várunk, itthon vagyunk, jobbak vagyunk, elszántabbak vagyunk.

Vámos Petra is roppant boldogan és elégedetten értékelt az újabb hazai győzelmet követően.

„Nem tudom szavakba önteni, mit érzek. A szívünket-lelkünket kitettük, ez röpített minket. Nagyon szerettük volna megmutatni, hogy mi rejlik bennünk, hogy mire vagyunk képesek. Egy lépésre állunk az olimpiától. Nagyon szeretnénk belépni a kapun vasárnap – mondta a pazar győzelem után Vámos Petra, csapatunk debreceni irányítója. – Fantasztikus volt a szurkolók fogadtatása, amikor megérkeztünk a csarnokhoz. Ültünk a buszon, ilyenkor általában mindenki zenét hallgat fülhallgatóval, de egyből felpattant mindenki az üléséről és nézett ki az ablakon. Megdobogtatta a szívünket, hogy ennyi ember ott volt, felemelő volt az a hazaszeretet, amit éreztem. Az is nagyszerű volt, hogy a pályára lépve láttuk, rengeteg ember van a lelátókon, ez is kellett ahhoz, hogy megnyerjük a svédek elleni meccset.”

 

A 23 éves karmester elmondta, sokat készültek az elmúlt két hétben a védekezésre, illetve viszonylag friss emlékük volt a svédekről a decemberi világbajnokságról, amikor szintén játszottak velük a középdöntőben.

A győzelem vagy a döntetlen a biztos, de még a négygólos vereség is belefér
 

A képlet ezúttal egyszerű, ha a svédek legyőzik Nagy-Britanniát, mindenképpen kijutnak a párizsi olimpiára, ha a magyar válogatott győz vagy döntetlent játszik vasárnap Japán ellen, csoportelsőként jut ki a játékokra. Ha viszont Golovin Vlagyimir együttese kikapna, már számolgatni kell, ebben az esetben ugyanis hármas minitabellát számítanának a három négypontos csapat, a svéd, a magyar és a japán között. Négygólos vereség esetén még mi állnánk kijutó helyen, de ötgólos kudarc már nem fér bele, mert hiába lenne azonos a gólkülönbsége a két csapatnak, Japán több lőtt góllal megelőzne bennünket, így a svédekkel karöltve utazna Párizsba.

„Pontosan tudtuk, hogy mik a gyenge pontjaik és hol vannak azok a helyek a védelmi falukon, ahová betörve gólokat szerezhetünk. Ezeket szinte végig a mérkőzésen nagyon szépen megtaláltuk, annyira jó volt a csapatmunka. Ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű csapatot legyőzhess, kellenek a jó egyéni teljesítmények is nyilván, és nálunk bőven voltak, például Klujber Katriné, Kuczora Csengéé vagy Böde-Bíró Blankáé. Sok kimagasló produkció volt, ehhez a többiek is hozzárakták a maguk gólját vagy labdaszerzését. Ezért tudtunk mindig új színt vinni a játékunkba, például a két- vagy háromirányítós felállással, de amikor visszatértek az átlövők, ők is eredményesek voltak. Úgy érzem, minden fronton előreléptünk a svédekkel vívott legutóbbi meccshez képest” – így Vámos, aki kitért a japánok elleni zárásra is.

„Örülünk a svédek elleni győzelemnek, de nem szabad ebbe az eufóriába ragadni, hiszen vasárnap rendkívül kemény mérkőzés vár ránk egy teljesen más kaliberű ellenféllel szemben. A japánok kellemetlen stílusban kézilabdáznak, láttuk, hogy a svédek is csak nagy nehezen tudták fel­őrölni őket. Ha vasárnap is maximálisan koncentrálunk, precízen hajtjuk végre a megbeszélteket, újra elhisszük, hogy jobbak vagyunk, akkor nem lehet gond.”

A SVÉDEK MEGMUTATTÁK A RECEPTET JAPÁN ELLEN
Golovin Vlagyimir, a női válogatott szövetségi kapitánya: – Teljesen eltérő stílusban kézilabdáznak a japánok, egyik európai riválissal szemben sem lehet modellezni az ellenük alkalmazandó taktikát, és az edzéseken sem egyszerű gyakorolni a célravezető játékot. A debreceni selejtezőtornán már játszottak két mérkőzést, láttuk, hogyan védekeztek a svéd válogatottal szemben és mire helyezték a hangsúlyt támadásban, ebből azért több információt szereztünk, mi lehet a jó és hatékony megoldás a vasárnapi, utolsó meccsen. Ez már csak azért is fontos, mert az ázsiaiak két felkészülési találkozót vívtak a selejtező előtt Dániában, és a legutóbbi világbajnokságon is a fő fegyverüknek számító hét a hat elleni játékot például nem alkalmazták, a védekezési és a lerohanásos stratégiájukon is variáltak, tehát nem kaptunk teljes képet róluk. Semmiképpen sem léphetünk úgy pályára, hogy akár négy góllal is veszíthetünk, ezt a fajta hozzáállást mindenképpen el kell kerülnünk.
MINIINTERJÚ – Ferling Bernadett, 150-szeres válogatott kézilabdázó 
 

– Meglepetésként érte, hogy biztosan győztük le a svédeket?
– Több tanúm is van rá, hogy nem ért váratlanul. A torna előtt bíztam benne, hogy nem csak Japánra készülünk, mert a svéd csapat is verhető. Az viszont kicsit valóban meglepett, hogy ennyire érett, magabiztos és szép játékkal győztünk. Bíztam benne, hogy végig küzdve, eksztázisban játszva felül tudunk kerekedni, de nem gondoltam volna, hogy ennyire taktikusan kézilabdázunk.

– Ön szerint mi az erőssége a csapatnak?
– Az olimpiáról van szó, nagy a tét, akkora a motiváció, ami semmivel sem összehasonlítható. Ez volt a legnagyobb titok a svédek ellen, de látni lehetett egy fejlődő úton lévő csapat jeleit. A lányok kezdik megszokni a nagy tétet, és taktikailag is egyre érettebbek. Japán ellen nem szabad számolgatni, hogy a szűk vereség vagy a döntetlen is belefér, egyszerűen győzni kell, és szerintem ezt a lányok is így gondolják.

– Mekkora fegyvertény, hogy ez a még mindig fiatal magyar csapat a második olimpiájára juthat ki?
– Óriási. Sok mindenre büszke vagyok a pályafutásom során, de az, hogy két olimpián lehetettem ott, biztos, hogy benne van az első háromban. Vagy inkább kettőben. Amikor egy gyerek elkezd kézilabdázni, nem magyar bajnok és kupagyőztes akar lenni, ami persze nagyon jó, ha sikerül, mindenkinek az a legnagyobb álma, hogy az olimpiára kijusson.

– Mire számít a japánok ellen?
– Az ő erejük a különlegességükben van, nem gyakran találkozunk ilyen stílusú csapattal, de nem annyira jók benne, mint annak idején a dél-koreaiak, akik végigverték a világot. Tudnak meglepetést szerezni, de amint ráérez az ellenfél a játékukra, és át tudja játszani a nagyon nyitott és fürge védőfalukat, nyert ügye van. A mi védekezésünk fontos pontja lesz, hogy a rengeteg egy-egyezést meg tudjuk akadályozni, mert a japánoknak elképesztő indulócseleik vannak. Nehéz ellenük védekezni, de egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

 

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA
A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
1. CSOPORT (Debrecen, Főnix Aréna)
16.45: Nagy-Britannia–Svédország (Tv: M4 Sport+)
19.15: Magyarország–Japán (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ: JAPÁN

Sokan tartanak is az ázsiaiaktól, mert a játékstílusuk még csak nyomokban sem emlékeztet az Európában megszokottakra. Míg az Ázsiában egyeduralkodó Dél-Korea magas, robusztus játékosokat is be tud vetni, Japánnál a kis termetű, fürge játékosok dominálnak. Ezekhez a testi adottságokhoz teljesen más taktikát kell kitalálni. Ilyen a néha a félpályáig megnyitott védekezés (vagy a váratlan ütemű kilépésekkel operáló hatos falas), és a támadójáték ritmusának kiismerhetetlen variálása. Két olyan fegyver, amit nagyon nehéz hatvan percen át sikeresen végrehajtani, ami mindenképp a mi malmunkra hajthatja a vizet. A legutóbbi vb-n Herningben Japán legyőzte Dániát és Szerbiát, továbbá szoros meccset játszott a német, a lengyel és a román válogatottal is. Nagyon oda kell figyelni Aizava Nacukira és társaira a mieinknek is!

Olimpia: 5. hely (1976) – 2 részvétel
Világbajnokság: 7. hely (1965) – 21 részvétel
Ázsia-bajnokság: 1. hely (2004) – 19 részvétel
Magyar mérleg egymás ellen: 18 mérkőzés, 18 győzelem (573–361-es gólkülönbség)
Legutóbb egymás ellen: 2019. március 24., Siófok, felkészülési mérkőzés: Magyarország–Japán 33–21 (12–8)
Legjobb dobók: Debreczeni-Klivinyi, Tóvizi 6-6, Klujber 5

   
AZ ÁLLÁS      
1. MAGYARORSZÁG2277–364
2. Svédország21160–562
3. Japán21171–512
4. Nagy-Britannia2227–920

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC) 
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Godd SE), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik