Férfi kézi Eb: világrekorddal, francia sikerrel és Wolff-parádéval indult a torna

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 22:16
null
A düsseldorfi labdarúgó-stadion adott otthont a nyitó mérkőzésnek (Fotó: AFP)
Sportági világrekordnak számító több mint 53 ezer néző látta a düsseldorfi labdarúgó-stadionban, amint a francia válogatott tíz góllal legyőzi a Kiril Lazarov irányította északmacedón együttest a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság nyitó mérkőzésén. A másik szerdai csoportmeccsen a házigazda németek a majdnem 60 százalékkal védő Andreas Wolff vezérletével magabiztosan múlták felül Svájcot. 

 

A szerdai nyitó napon a düsseldorfi labdarúgó-stadionban, a Merkur Spiel-Arenában sportági világcsúcsot jelentő 53 586 néző látta a Franciaország–Észak-Macedónia, majd a Németország–Svájc meccseket. A létesítmény befogadóképessége futballmeccseken 54 600, koncerteken 66 ezer fő. Az eddigi kézilabdás nézőrekordot a 2014 szeptemberében 44 189 szurkoló előtt rendezett Rhein-Neckar Löwen–HSV Hamburg német bajnoki találkozó jelentette a frankfurti futballstadionban.

Érdekesség, hogy 72 hősugárzóval fűtötték fel 23 fokra a behúzott tetejű stadiont, így igencsak nagy a nyitó nap ökológiai lábnyoma, ám a szervezők visszautasították az ezzel kapcsolatos kritikákat. Andreas Michelmann, a német szövetség elnöke elmondta, ha szeretnék felhívni a figyelmet az Eb-re, azt nem tudják elérni néhány ezer fős közönség előtt.

A teher nélkül játszó északmacedónok az első félidőben jól tartották magukat az olimpiai címvédő franciák ellen, sokáig vezettek is, és csak a szünet előtti percekben szakadtak le négy góllal. A második félidőben aztán már többet hibáztak Kiril Lazarov játékosai, így az águnkon szereplő és a végső győzelemre is esélyes franciák tízgólos győzelmet arattak.

A Veszprém balszélsője, Hugo Descat mind a hét kísérletét gólra váltotta, klubtársai közül Kentin Mahé és Ludovic Fabregas is háromszor volt eredményes, míg Nedim Remili ezúttal egyszer talált be.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

„Fantasztikus a hangulat, tényleg megtelt az aréna, bár a legfelső sorokból biztosan nem látnak valami jól az emberek. Nagyon furcsa érzés, pedig mi nem is ülünk annyira messze a pályától” – nyilatkozta az MTI-nek a helyszínről Ilyés Ferenc, a magyar szövetség elnöke.

Az esti meccsen a házigazda, az éremszerzést célként kitűző német válogatott a vártnál talán könnyebben győzte le a bundesligás sorral és a világ egyik legjobb irányítójával, Andy Schmiddel felálló Svájcot, amely a második félidőben közel 17 percig képtelen volt betalálni. A németek sikerében kulcsszerepet vállalt a 13 védéssel és 59 százalékos hatékonysággal záró Andreas Wolff. Svájci „kollégája”, Nikola Portner viszont bokasérülést szenvedett a hajrában.

Wolff parádézott a svájciak ellen (Fotó: AFP)
Wolff parádézott a svájciak ellen (Fotó: AFP)

Az A-csoportban szokatlanul nagy szünet jön, ugyanis a házigazda négyesében csak vasárnap – már Berlinben – folytatódnak a küzdelmek.

A magyar válogatott – amely pénteken kezdi meg a tornát Montenegró ellen – szerdán érkezett meg Münchenbe, és este már az első edzését is megtartotta.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 1.FORDULÓ
A-CSOPORT
Franciaország–Észak-Macedónia 39–29 (17–13)
Düsseldorf, 53 586 néző.
Legjobb dobók:
Descat 7, Nahi 6, Mem 5, ill. Pesevszki 7, Djonov 6

Németország–Svájc, Düsseldorf 27–14
(13–8)
Düsseldorf, 53 586 néző.
Ld: Knorr 6, ill. Rubin 4

AZ ÁLLÁS
1. Németország 1 1 27–14 +13 2
2. Franciaország 1 1 39–29 +10 2
3. Észak-Macedónia 1 1 29–39 –10 0
4. Svájc 1 1 14–27 –13 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik