Férfi kézi: a finnek vagy a litvánok ellen juthat ki a vb-re a magyar válogatott

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 15:36
Hungary - Austria
Megkapta világbajnoki selejtezős ellenfeleit a magyar válogatott (Fotó: AFP)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) az Európa-bajnokság helyszínén, Kölnben elkészítette a jövő évi, dán, horvát, norvég közös rendezésű világbajnokság európai selejtezőinek párosításait. Ennek értelmében az első kalapból kihúzott magyar válogatott május 8. és 12. között a Finnország–Litvánia előselejtező győztese ellen vívhatja ki a vb-részvételt.

 

A házigazda horvát, dán, norvég és az Európa-bajnoki elődöntős svéd, francia és német válogatott automatikusan tagja a 32 csapatos világbajnoki mezőnynek. Európából még 11 hely talál gazdára a selejtezőben.

A magyar válogatottat elsők között húzták ki a kölni sorsoláson, hiszen Chema Rodríguezék rögtön megkapták a Finnország–Litvánia előselejtező továbbjutóját, s idegenben kezdik a párharcot.

„Úgy érzem, megoldható a továbbjutás, illetve a kijutás a világbajnokságra, nem is lehet más a célunk, noha természetesen mindig tiszteljük az ellenfeleinket – mondta el Chema Rodriguez szövetségi kapitány az mksz.hu-nak. – 2025 legfontosabb versenye a férfiválogatottaknak a világbajnokság, így természetes, hogy szeretnénk kijutni a vb-re. A selejtezőre az olimpiai kvalifikációs torna után másfél hónappal, a klubidény hajrájában kerül sor, amely minden csapat számára extra szakmai kihívást jelent, de természetesen azért fogunk dolgozni, hogy sikerrel vegyük a selejtezőt.”

Az előselejtezőből továbbjutó csapatok kiléte március 16-án válik ismertté, a világbajnoki selejtezőket május 8. és 12. között rendezik.

A 2025. január 14. és február 2. között rendezendő dán, horvát, norvég közös rendezésű világbajnokságnak öt horvát (Zágráb, Split, Varasd, Dubrovnik, Porec), négy norvég (Oslo, Drammen, Trondheim, Stavanger) és két dán (Herning, Koppenhága) város ad otthont.

A FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSAI
Finnország/Litvánia–MAGYARORSZÁG
Belgium/Olaszország–Montenegró
Görögország–Hollandia
Románia–Csehország
Spanyolország–Szerbia
Feröer–Észak-Macedónia
Szlovénia–Svájc
Portugália–Bosznia-Hercegovina
Izland–Észtország/Ukrajna
Lengyelország–Szlovákia/Izrael
Grúzia–Ausztria

AZ ELŐSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSAI 
Belgium–Olaszország
Észtország–Ukrajna
Szlovákia–Izrael
Finnország–Litvánia

Az előselejtezős mérkőzéseket március 13-án és 16-án rendezik.

A selejtező kalapbeosztása
1. kalap: Szlovénia, MAGYARORSZÁG, Portugália, Ausztria, Izland, Hollandia, Spanyolország, Montenegró, Csehország, Lengyelország, Észak-Macedónia
2. kalap: Grúzia, Szerbia, Feröer, Svájc, Románia, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Észtország vagy Ukrajna, Finnország vagy Litvánia, Belgium vagy Olaszország, Szlovákia vagy Izrael

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik