Férfi kézi BL: Tele vagyok energiával, akárcsak tíz éve – Luka Stepancic

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.12.06. 07:57
null
Hosszú idő után újra egészséges a horvát jobbátlövő, Luka Stepancic (Fotó: Kovács Péter)
Az OTP Bank–Pick Szeged a lengyel Industria Kielce ellen lép pályára a férfi kézilabda Bajnokok Ligája utolsó őszi fordulójában.  A magyar csapatnak újabb bravúrral megnőne az esélye a csoportkörből való továbbjutásra.

Csak a győzelem elfogadható Luka Stepancicnak a szerda esti Szeged–Kielce BL-rangadón. A horvát jobbátlövő kitűnően játszott a két csapat lengyelországi találkozóján, amelyen hatszor is bevette az ellenfél kapuját. Kulcsszerepe volt a történelmi eredményhez vezető hatvan percben: az október közepén elért 27–27-es döntetlennel először szerzett pontot riválisa otthonában a Tisza-parti együttes.

„Nagyon sok taktikai elem jól működött ellenük, azokból kell ismét minél többet bemutatnunk – mondta a 33 éves játékos, aki az ősszel végre teljesen egészséges, így olyan erőssége tud lenni csapatának, mint amit 2019-es Párizsból megérkezése óta mindenki vár tőle. – Tele vagyok energiával, úgy edzem, mint tíz éve. Nagyon jól érzem magam, örülök, hogy végre hatékonyan segíthetek a csapatnak.”

Stepancic a Paris Saint-Germainből igazolt Szegedre 2019 nyarán, és első magyarországi idényében sokáig ereje teljében kézilabdázott, majd az elmúlt két és fél évben egymást érték a boka- és Achilles-ín-sérüléshez hasonló kellemetlenségek. Visszatérése a Szeged vezetőedzőjének, a nyáron kinevezett Kárpáti Krisztiánnak is extra fegyvert ad a kezébe. A BL-idényben ihletett formában játszó Mario Sostaric és poszttársa, Imanol Garciandía mögött holtversenyben ő a Szeged harmadik legeredményesebb játékosa – ugyanúgy 25 gólnál jár, mint Miguel Martins.

„Ugyan a múlt héten a Zagrebtől elszenvedett vereség nem jött jól, továbbra is kitűnő az egység a csapaton belül. Nekem szerdán csak a két pont lesz elfogadható, és akkor tizenegy ponttal zárjuk az őszt, s jó esélyünk lesz a továbbjutásra.”

A Zagreb elleni hazai és a Peliszter elleni két győzelem után a horvát fővárosban 30–25-re kikapott a Szeged, de Stepancic szerint ez nem jelenthet gondot. Megítélése szerint a zágrábiaknak nehezebb a sorsolása, mint csapatának. A mieink legnagyobb riválisának még ötből négyszer kell idegenben pályára lépnie, ezek közül már a csütörtöki, Peliszter otthonában megvívandó ütközet sem ígérkezik könnyűnek. A Szeged viszont ötből háromszor is a Pick Arénában játszik, februárban a Kolstad és a THW Kiel is a Kékeknél vendégeskedik, de először a Kielce érkezik hozzájuk.

„Nagyon más meccs lesz a szerdai, mint amit Kielcében játszottunk, mert ezúttal Andreas Wolff és Alex Dujshebaev is az ellenfél soraiban lesz sérülése után. Alex elképesztő játékos, rengeteg fontos döntést hoz a pályán, de bízom benne, hogy jól sikerült felkészülnünk, és működő taktikát alakítottunk ki ellene is” – hívta fel a figyelmet a Kielce két visszatérő szupersztárjára Stepancic, aki a sárga-kékek kapujában is több védést vár, mint az „odavágón”.

A lengyel bajnoknak részben kulcs­emberei fentebb említett sérülései miatt nincs extra szezonja. Már négyszer veszített pontot, ami már most eggyel több, mint amennyit elhullajtott az előző kiírásban a 14 meccses csoportkörben. Talant Dujsebajev együttese az előző BL-döntőt hihetetlen izgalmak közepette, hosszabbításban veszítette el a Magdeburggal szemben. A korábbi főszponzor kiszállásával kisebb pénzügyi krízisbe kerülő klub az anyagi gondjait az odáig vezető úttal valamennyire feledtetni tudta, ugyanakkor fájó emlék lehet, hogy egymás után másodszor is az utolsó akadályban bukott el a legrangosabb európai kupáért folytatott versengésben.

Hosszú távon a Szeged is Európa tetejére, de minimum a kölni négyes döntőbe igyekezne eljutni a 2024 nyarán várható átalakulásoknak köszönhetően. Azonban addig még itt ez az átmeneti évad, amelyben az erre az időre kinevezett Kárpáti Krisztián irányításával új erőre kapott. A magyar vezetőedző rendre izgalmas és változatos meccstervekkel készül az adott BL-feladatra, amit a játékosok nagy hatékonysággal tudnak végrehajtani. Arra, hogy ezúttal milyen különlegességgel szeretne meglepetést szerezni, a Pick Arénában fény derül, ahol szerdán még a Mikulás is tiszteletét teszi.

FÉRFI KÉZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
10. FORDULÓ
A-CSOPORT
DECEMBER 6., SZERDA
18.45:
OTP Bank-Pick Szeged–Barlinek Industria Kielce (lengyel) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.45: Kiel–Kolstad
DECEMBER 7., CSÜTÖRTÖK
18.45: Aalborg–PSG
18.45: Peliszter–Zagreb

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kiel9612258–246+1213
2. Aalborg9522269–239+3012
3. Kielce9522260–247+1312
4. Kolstad9414259–254+59
5. PSG9414270–27009
6. SZEGED9414260–266–69
7. Zagreb9324244–235+98
8. Peliszter99208–271–630
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik