Női kézi: A környezet szülte ezt a szituációt, nem én kezdeményeztem – Faluvégi Dorottya a klubváltásról

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.08.11. 12:13
null
Faluvégi Dorottya szeretne minél több időt a pályán tölteni BL-induló csapatában (Fotó: Imago Images)
A ferencvárosi és a győri évek után a német bajnok Bietigheimhez igazoló Faluvégi Dorottya szeretne hatékony lenni, és minél több időt a pályán tölteni Bajnokok Ligája-induló csapatában.



– A két magyar élcsapatnál töltött hosszú időszak után miért döntött a külföldi váltás mellett?
– A környezet szülte ezt a szituációt, nem én kezdeményeztem, hanem a körülöttem megváltozott körülmények és koncepciók miatt alakult így – válaszolta a 30-szoros válogatott jobbszélső, Faluvégi Dorottya, aki az FTC-nél eltöltött öt, továbbá négy győri év után nyáron a német bajnok Bietigheimhez szerződött. – Próbáltam a jó oldalát megfogni a helyzetnek, és jó irányba fordítani. Minden kedvezően alakult így, hogy a Bietighemhez csatlakoztam, úgy érzem, ez szerencsés kimenetel, és bízom benne, hogy sokat tudok meríteni a következő idényből.

Ismerősök ellen a Bajnokok Ligájában
A 25 éves, háromszoros magyar bajnok és junior-világbajnok Faluvégi ősztől is a Bajnokok Ligájában szerepelhet, ráadásul ismerősökkel is találkozik. A négyszeres Bundesliga-aranyérmes, 2022-ben Európa-liga-győztes, a német és magyar kerettagok mellett cseh, spanyol, holland, svéd, brazil, lengyel, horvát és dán légiósokat is foglalkoztató Bietigheim ugyanis az A-csoportban többek között a Győrrel és a Debrecennel is megmérkőzik. Faluvégiék a harmadik fordulóban szeptember 24-én a DVSC-hez utaznak, majd novemberben a világbajnoki szünet előtt kétszer is összecsapnak a győriekkel.

– Hogyan telt az első néhány hét Bietigheimben?
– Nagyon pozitívak az eddigi tapasztalatok, gyorsan telnek a napok, a hetek, elrepült az első hónap. Sok minden új volt az elején, sok mindent kellett intézni az edzéseken kívül is. Július tizedikén kezdtük a felkészülést, több közös csapatprogram is volt már, a múlt héten edzőtáborban voltunk Dániában, most pedig kaptunk néhány szabadnapot, elutazhattam Svájcba. Négy edzőmérkőzést játszottunk, a szeptember hatodikai bajnoki rajt előtt másodikán a német Szuperkupáért is játszunk.

– Ezek szerint könnyen megszokta az új környezetet.
– Igen, gyorsan ment. Hála istennek már a felkészülés előtt letudtuk a lakással kapcsolatos teendőket, ez nagy megkönnyebbülést jelentett, legalább ezzel már nem kellett foglalkozni az edzések mellett.

– Miben és mennyivel más a németországi munka, mint amit eddig a Fradiban és az ETO-ban megszokott?
– Semmiben sem különbözik, ugyanúgy épül fel, futással, erőnléti felkészüléssel, taktikai gyakorlással, nem érzékeltem nagy változást. Ugyanazokra a pontokra és elemekre koncentrálunk itt is, ezért is ment könnyen az átállás. Teljes mértékben profi a klub. Több játékossal beszéltem, akik arról számoltak be, hogy egyes csapatokban civil munka mellett kézilabdáznak a kerettagok. Nálunk egy csapattársról tudok, aki a játék mellett dolgozik is, de mindenkinek profi szerződése van.

– A dán Viborggal kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, korábban a román CSM Bucuresti-tel és a Valceával is dolgozó Jakob Vestergaard személyében új vezetőedző irányítja a bietigheimi együttest. Milyenek az első tapasztalatai a neves dán trénerrel?
– Új az edző, és öten érkeztünk újonnan a játékoskeretbe, úgyhogy az elmúlt hetek – az erőnléti alapozás mellett – természetesen azzal teltek, hogy az új tréner bevezesse az új szisztémát, és mindenki megértse a koncepcióját. Csak jót tudok mondani, nekem nagyon tetszik a munka, úgy érzem, könnyű Vestergaard-ral kommunikálni és együtt dolgozni. Nagyon sikeres edző, szerencsésnek tartom magam, hogy a játékosa lehetek, és szeretnék minél többet tanulni tőle.

– Milyen az összhang a játékoskeretben? Felteszem, megkönnyíti a dolgát, hogy két korábbi ferencvárosi klubtársa, Szikora Melinda és a holland Danick Snelder is ott van a csapatban.
– Soknemzetiségű a csapat, de ez ismerős az előző klubjaimból. Mindig kedveltem, ha a különböző kultúrák találkoznak. Nagyon kedvesek a lányok, az első naptól kezdve úgy érzem, elfogadnak és befogadnak, ez jó érzés. Természetesen én is mindent megteszek, hogy minél több csapattársammal minél jobb viszonyt ápoljak a pályán és azon kívül is.

– Milyen célokkal vág neki az új idénynek?
– Először is szeretném megtalálni a helyem és a szerepem a csapatban, ez új játékosként szerintem nagyon fontos. Megérteni, mit várnak el tőlem, és miben tudok hasznos lenni. Szeretnék hatékony lenni, minél több időt a pályán tölteni, minél több góllal és jó teljesítménnyel hozzájárulni a szereplésünkhöz. Ez teljesen új szituáció nekem, hiszen az elmúlt években mindig Győri-Lukács Viktóriával voltam a jobbszélső pozíciójában a klubban és a válogatottban is. Ez mindig is motivált mindkettőnket, viszont mindig osztoztunk a játékidőn. Az új idényben szeretnék ebből a szempontból előrébb lépni, és minél többet a pályán lenni.

– Milyen tervekkel rajtol a Bietigheim szeptembertől?
– Az első hetekben figyelve és hallgatva, amikor erről volt szó, a bajnokság, a Német Kupa és a Szuperkupa megnyerése egyértelmű cél, illetve a Bajnokok Ligája kapcsán azt fogalmaztuk meg, hogy előrébb lépjünk a legutóbbi szerepléshez képest. Az előző idényben nagyon jó első félév után fordult a szerencse, és nem jutott tovább a csoportból a Bietigheim. Az akkori első néhány hónapos jó játékot kell meglovagolni, és ahhoz hasonló teljesítményt kell nyújtani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik