Női kézilabda: Márton Gréta kíváncsi az újításokra az FTC-nél

Vágólapra másolva!
2023.07.23. 09:51
null
A Bajnokok Ligája-ezüstérmes Márton Gréta társaival továbbra is motiváltan és elszántan dolgozik a Ferencváros sikereiért (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Megkezdte a nyári felkészülést az NB I-es és Bajnokok Ligája-ezüstérmes, Magyar Kupa-címvédő Ferencváros női kézilabdacsapata, immár az új dán edző, Martin Albertsen irányításával. A válogatott balszélső, Márton Gréta bízik benne, hogy sokat tanul majd az új idényben.

 

– Jól telt a nyári pihenő?
– Köszönöm, nagyon jól vagyok, sikerült kipihennem magam – válaszolta a Bajnokok Ligája-döntős FTC válogatott balszélsője, Márton Gréta. – Maximálisan kihasználtam a nyári szünetet, nagyon sok időt töltöttem a családdal, a barátokkal, több helyen is jártam, úgyhogy nagyon élveztem, feltöltődtem. De azért már azt is vártam, hogy újra találkozzunk a csajokkal.

– Mennyire volt nehéz az elmúlt idény?
– Nagyon fárasztó, de minden nehézségével együtt szép idény volt, az eredményeink is ezt mutatják. Boldogan tekintek vissza rá. Nem emlékszem, hogy volt-e ennyire megterhelő évadunk, kifejezetten hullámzóan alakult, néha nehezen tudtunk kezelni egy-egy szituációt. Viszont minden jó, ha jó a vége. Ha a következő idény is ilyen kemény lesz, de közben jó eredményeket érünk el, akkor mindenki újra megbirkózik a nehézségekkel.

– Az előző év volt az eddigi legjobb ferencvárosi pályafutása során?–
Ha az eredményekre tekintünk, mindenképpen, hiszen a Magyar Kupa is a miénk lett, és ugye korábban még nem fordult elő, hogy bejutottunk volna a négyes döntőbe a Bajnokok Ligájában, így nagyon eredményes idény volt – talán a legeredményesebb.

– Hogyan vágott bele újra a munkába, amelyet immár a dán Martin Albertsen irányít?
– Teljesen új a helyzet mindenkinek, de nagyon vártam, és izgatott vagyok. Vártam, hogy újra találkozzak a csapattársakkal és az új edzővel. Bízom benne, sokat fogok tanulni, mert mindig azt mondom, a tanulás és a fejlődés fontos egy játékosnak. Mindenre nyitott vagyok, szeretnék mindent beleadni, aztán meglátjuk, hogy milyen lesz a közös munka. Látnunk kell az első heteket, meg kell ismernünk az új szakmai stábot, az új helyzetet. Biztosan lesznek újítások, kíváncsi vagyok, milyen új élményeket kapunk az idényben.

– A felkészülési programjuk milyennek ígérkezik?
– Biztos, hogy rendkívül húzós lesz, sokat edzünk és dolgozunk a következő hetekben. Nagyon fontos, hogy nyáron megalapozzuk az erőnlétünket, hogy végig kitartson az évben. A felkészülési meccsek is színvonalasak lesznek, találkozunk a Debrecennel, megyünk Metzbe is, jó csapatok ellen méretjük meg magunkat.

– A jó erőnlétre már szeptember elejétől, a BL-csoportkörben is nagy szükségük lesz, hiszen többek között a már említett francia Metzcel, a legutóbbi három kiírást megnyerő norvég Kristiansanddal és a dán Esbjerggel, illetve Ikasttal is egy nyolcasba kerültek.
– Mostanában minden idényben úgymond halálcsoportban találjuk magunkat, most is. De nem gondolom, hogy a másik nyolcas könnyű lenne, szóval ebből abszolút nem szabad kiindulni. Itt már nincsenek gyengébb vagy rosszabb csapatok. Harmadik magyarként a Debrecen is indul, ez is mutatja, hogy egyre jobb együttesek kerülnek be a BL-be, nincs olyan meccs, ami könnyűnek ígérkezik.

– Mi lesz a cél a Bajnokok Ligájában?
– Biztosan megcélozzuk az újabb négyes döntőt. A csapatból mindenkinek hatalmas élmény volt, egy álom vált valóra. Motiváltak vagyunk, hogy újra átélhessük, mert az semmihez sem fogható. Keményen fogunk dolgozni, elszántak vagyunk.

– Nem volt nagy mozgás a ferencvárosi játékoskeretben, a csapat magja megmaradt, miként a rutin is adva van. Ez lehet az igazi erejük és az előnyük az előttünk álló kiírásban?
– Bízom benne, hogy ez lesz az erőnk, kevesen távoztak és érkeztek, a mag maradt. Vannak rutinos és nagyon fiatal játékosaink is, ez az egyveleg valahogy mindig jól működik nálunk, tudjuk egymást minden szinten tehermentesíteni, sokat kapunk a másiktól, remélem, hogy a jövőben is ez lesz az erősségünk.

– A klubmunka előtt az FTC keretéből néhányuknak már akadt feladata a válogatottnál. Hogyan telt a múlt heti, győri edzőtábor?
– Nagyon jó hangulatban telt a válogatott hét, tesztelés, erőnléti munka és labdás edzés is szerepelt a programban, mindenbe belekóstoltunk. Jó volt újra látni a lányokat a válogatottnál is, beszélgettünk az előttünk álló feladatokról és a világbajnokságról is. Sokak szerint könnyű csoportba kerültünk Montenegró, Kamerun és Paraguay mellett, de én ezt sosem szeretem kijelenteni, mert mindig az aktuális ellenfél a legnehezebb, azt kell legyőzni.

– Mennyire volt már téma a válogatott kerettagokkal a jövő évi párizsi olimpia?
– Szoktunk róla beszélni, mindenki fejében ott van az olimpia, a cél tehát adva van. Tudjuk, hogy nagyon sok munkát kell elvégezni addig, és a vébé is kulcsfontosságú lesz, jó eredményt kell elérni ott. Ennek szellemében fogunk az új idényben készülni és kézilabdázni.

Öt edzőmeccs és metzi torna a programban
A ferencvárosi együttes a szeptember első hétvégéjén esedékes bajnoki rajtig öt edzőmérkőzésen és egy felkészülési tornán lép pályára. Július 28-án az NB I-es Debrecenhez utaznak a zöld-fehérek, majd augusztus 2-án az MTK-t, augusztus 8-án pedig a román CSM Bucuresti-et fogadják. Augusztus 11-én a magyar női válogatott vív zárt kapus edzőmeccset a Népligetben, majd augusztus 19-én és 20-án a franciaországi Metzben szerepel nemzetközi tornán a Fradi a házigazda, a szlovén Krim Ljubljana és a montenegrói Buducsnoszt Podgorica társaságában. Az utolsó meccs augusztus 23-án hazai pályán a DVSC ellen lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik