Kézi BL: a férfiaknál a Veszprém, a nőknél az FTC került egy csoportba a címvédővel

NEDELYKOV TAMÁS (Bécs)NEDELYKOV TAMÁS (Bécs)
Vágólapra másolva!
2023.06.27. 10:51
null
Az idei döntő után gyorsan jöhet az újabb FTC–Vipers BL-meccs (Fotó: Árvai Károly)
Kedden Bécsben megtartották a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligája 2023–2024-es idényének csoportsorolását. A férfiaknál a Veszprém többek között a címvédő Magdeburggal, a Szeged a Kielcével, a Kiellel és a PSG-vel került egy nyolcasba. A nőknél már a csoportkörben megismétlődik a néhány hete norvég sikerrel végződő Vipers–FTC finálé, míg a Győr és a DVSC egy nyolcasba került. Íme, a csoportbeosztás!

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA 2023–2024
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT: OTP BANK-PICK SZEGED, THW Kiel
(német), Barlinek Industria Kielce (lengyel), Paris Saint-Germain (francia), Kolstad (norvég), Aalborg (dán), Eurofarm Peliszter (északmacedón), HC Zagreb (horvát)
B-CSOPORT: TELEKOM VESZPRÉM, Barca
(spanyol), GOG (dán), SC Magdeburg (német), Orlen Wisla Plock (lengyel), Montpellier (francia), FC Porto (portugál), RK Celje (szlovén)

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA 2023–2024
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT: GYŐRI AUDI ETO KC, DVSC-SCHAEFFLER, CSM Bucuresti (román), Brest Bretagne (francia), Odense (dán), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), SG BBM Bietigheim (német), IK Sävehof (svéd)
B-CSOPORT: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Vipers Kristiansand (norvég), Metz (francia), Esbjerg (dán), Rapid Bucuresti (román), Krim Ljubljana (szlovén), MKS Zaglebie Lubin (lengyel), Ikast (dán)

ÖSSZEFOGLALÓ, NYILATKOZATOK

Az első alkalommal megtartott évzáró EHF-gála másnapján már az új BL-idény csoportkörét sorsolták Bécsben. A hétfői díjátadó résztvevői közül sokan maradtak, így zsúfolásig megtelt az eseménynek otthont adó hotel különterme.

Először a női mezőnyön volt a sor, melyben három magyar csapatnak is szoríthatunk, ugyanis a bajnoki bronzérmes DVSC is indulási jogot kapott. Bár a Győri ETO és az FTC nem kerülhetett egy nyolcasba, az előre tudható volt, hogy egyikük megkapja a Lokit.

A Győr az első kalapból összekerült a CSM Bucuresti-tel, egyúttal az is eldőlt, hogy a Fradinak jutott a címvédő norvég Vipers, a final fourban általa legyőzött dán Esbjerg, valamint a negyeddöntőben búcsúztatott francia Metz. Az ETO irányítását átvevő Ulrik Kirkely többek között összecsaphat korábbi csapatával, az Odensével (várhatóan már az első fordulóban!), és a kisalföldiek csoportjába került a DVSC is.

Az ETO és a DVSC nyolcasába került még Szikora Melinda és Faluvégi Dorottya együttese, a német Bietigheim, valamint a Háfra Noémivel felálló montenegrói Buducsnoszt Podgorica is.

A Fradira vár nehezebb feladat a csoportkörben, ugyanis az említetteken kívül Korsós Dorina román csapata, a Rapid Bucuresti és egy másik dán együttes, az Európa-liga-győztes Ikast is az útjába került, viszont ha sikerül megfelelő pozíciót kiharcolnia, a keresztbe játszásnál akár könnyebb ellenfél is juthat neki. A Győr helyzete éppen fordított.

Örülünk a csoportbeosztásnak, nem szerettünk volna háromszor skandináv csapathoz utazni – mondta a Nemzeti Sportnak a sorsolás helyszínén Ábrók Zsolt, a DVSC ügyvezetője. – A szurkolóink nagyon szerették volna megkapni a Rapid Bucuresti-et, a magam részéről nem bánom, hogy ez nem jött össze. Számunkra nem lesz könnyű ellenfél, de nem feltett kézzel állunk ki, ha már bekerültünk, természetesen megcélozzuk a továbbjutást. Elvárásként nem fogalmazzuk meg a csapat felé, de szeretnénk bekerülni az első hatba. Júliusban már nehéz belenyúlni a keretbe, ám ha esetleg újabb sérülés jönne, arra természetesen reagálni fogunk.”

„Minden meccs élvezetes lesz, abban biztosak lehetünk, nekünk is és a szurkolóknak is – értékelt a fradi.hu-nak Martin Albertsen, az FTC új szakvezetője. – Három final fouros csapat került egy csoportba, már ez is mutatja, hogy mennyire kemény küzdelem várható, de várjuk már a kezdést. Top ellenfeleink lesznek, és szeretnénk megfelelni az elvárásoknak, beszéltem a lányokkal, készen állnak rá, hogy újra megharcoljunk a négyes döntőbe jutásért. Nem volt kívánságom a sorsolás előtt egyetlen együttessel kapcsolatban sem, úgy voltam vele, jöjjön, aminek jönnie kell. Kemény csoportba kerültünk, ám a másikban is vannak nagyon jó csapatok, illetve, ha erős csoportból jutsz tovább, akkor a playoffnál talán kedvezőbb helyzetben leszel.”

Szabó Tamás, a Győri ETO nemzetközi igazgatója arról beszélt a sorsolás kapcsán, hogy a másik nyolcassal összevetve könnyebb csoport lehetővé teszi számukra, hogy az új edzővel építkezzenek az idény első felében, aztán viszont nem lehet más a cél, mint amit az elmúlt években is megszokhattak a szurkolók, a hazai címek mellett a BL négyes döntőjébe jutás.

A női idény szeptember 9-én rajtol, a mérkőzéseket szombaton és vasárnap játsszák, a négyes döntőt június 1-2-án rendezik Budapesten.

MOMIR ILICS: HASONLÓ ERŐSSÉGŰ A KÉT CSOPORT

– Egyetért a megállapítással, hogy a másik csoport valamivel nehezebbnek tűnik?
– Nem így látom, szerintem hasonló erősségű a két nyolcas, erre pedig hosszú idő óta nem volt példa a férfi Bajnokok Ligájában – válaszolta Momir Ilics, a Telekom Veszprém vezetőedzője. – Kiegyenlítettek lesznek az erőviszonyok, pont emiatt várhatóak izgalmas mérkőzések. A csoportunkban természetesen szeretnénk a lehető legjobb helyezést kiharcolni,.
– Melyik párharcot várja leginkább?
– Nem könnyű egyet megnevezni, az biztos, hogy a szurkolóink számos kiváló meccset láthatnak majd Veszprémben a következő idényben is. Otthon minden találkozót meg akarunk nyerni, és idegenből is minél több pontot szeretnénk elhozni, ám nem lesz egyszerű, hiszen ott a Barca, a Magdeburg és a GOG, de a Plockot, valamint a Montpellier-t sem vehetjük félvállról.
– Egyértelműen a következő idényben lesz a legerősebb, legkomplettebb kerete. Jelent ez bármilyen plusz nyomást?
– A klub és a szurkolók részéről mindig magas elvárásoknak kell megfelelnünk. Az biztos, hogy fantasztikus játékosaink lesznek, de csak így lehet egy kiemelkedő csapatot felépíteni. Sokat kell dolgoznunk, időre lesz szükségünk, hogy mindenkit beépítsünk, de ez nem lehet kifogás!

A férfiaknál az első kalapos Veszprém került első ránézésre egyszerűbb csoportba, többek között a spanyol Barcával és a dán GOG-vel. Mindez azt eredményezte, hogy a Szeged kapta a francia PSG-t, a német Kielt és a lengyel Kielcét a legerősebb együttesek közül.

Árnyalta a képet, hogy a második kalapból a Veszprémnek jutott a címvédő német Magdeburg, a Juan Carlos Pastor távozása után új korszakot kezdő Szeged viszont megküzdhet a beleerősítő norvég Kolstaddal.

El tudtam volna képzelni könnyebb sorsolást is, de ezt kell megoldanunk – magyarázta Bécsben lapunknak Kárpáti Krisztián, az OTP Bank-Pick Szeged vezetőedzője. – A legjobban talán a PSG elleni meccseket várom, már csak azért is, mert náluk játszik a volt tanítványom, Máthé Dominik. A másik slágerösszecsapás a Kielce ellen lesz, ők játsszák az egyik legjobb kézilabdát, kíváncsi vagyok, hogyan tudjuk velük felvenni a versenyt. A változások ellenére hasonló célok várhatóak, mint az elmúlt idényben, szerintem egyáltalán nem hátrány, hogy a csapat egy része kicserélődik, így lehet folyamatosan megújulni. Ezzel együtt szeretnénk továbbvinni a Juan Carlos Pastor által képviselt játékrendszert, a magyar kézilabdázás jó ideje hasonló elvek mentén építkezik, szövetségi edzőként is ebben hittem. Lesz persze néhány szegmense a játéknak, amiben változtatni fogunk. Hiszek benne, hogy meg tudjuk őrizni a helyünket a magyar bajnokságban és a nemzetközi mezőnyben.”

A férfiaknál az új idény szeptember 13-án kezdődik, a meccseket szerdán és csütörtökön rendezik, a négyes döntőre pedig június 8-9-én kerül sor Kölnben.

A menetrendet mindkét nem esetében a következő napokban teszi közzé az európai szövetség.

EZEK VOLTAK A SORSOLÁSI KALAPOK
FÉRFIAK

Egy országot képviselő klubok nem kerülhettek egy csoportba.
1. KALAP: Barca
(spanyol), THW Kiel (német), Barlinek Industria Kielce (lengyel), Paris Saint-Germain (francia), GOG (dán), TELEKOM VESZPRÉM
2. KALAP: SC Magdeburg (német), Orlen Wisla Plock (lengyel), Montpellier (francia), Aalborg (dán), OTP BANK-PICK SZEGED
3. KALAP:FC Porto (portugál), Kolstad (norvég), RK Celje (szlovén), Eurofarm Peliszter (északmacedón), HC Zagreb (horvát)

NŐK
Elkerülendő, hogy egy ország klubjai egymás ellen játsszanak, az egyes kalapokba nem azonos számú csapatot helyeztek el: az 1. és a 3. számúban 5-5, a 2.-ban négy, a 4.-ben két csapat található. Ugyanakkor két ország, Dánia és Magyarország három csapatot is nevezhetett; esetükben csupán azt garantálta a sorsolás, hogy az erősorrend alapján a két legjobb (magyar viszonylatban a Győr és az FTC) külön csoportban lesz – egyikük viszont, a Győr, megkapta ellenfélnek a harmadikat (a szabadkártyás DVSC-t) a 4. kalapból.

1. KALAP:
Vipers Kristiansand (norvég), GYŐRI AUDI ETO KC, Metz (francia), Esbjerg (dán), CSM Bucuresti (román)
2. KALAP: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Brest Bretagne (francia), Odense (dán), Rapid Bucuresti (román)
3. KALAP:Krim Ljubljana (szlovén), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), SG BBM Bietigheim (német), IK Sävehof (svéd), MKS Zaglebie Lubin (lengyel)
4. KALAP:Ikast (dán), DVSC-SCHAEFFLER

Az élő közvetítés moduljának betöltése eltarthat néhány másodpercig...

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik