„Téved, aki bármely csapat érdekét keresi a háttérben” – reagált az MKSZ elnöksége

Vágólapra másolva!
2020.04.10. 17:17
null
Kocsis Máté és Pálinger Katalin is megértést kér a csapatoktól (Fotó: Koncz György)
A Magyar Kézilabda-szövetség a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez közleményt juttatott el, amelyben az elnökség tagjai beszélnek a 2019–2020-as idény csütörtöki lezárásáról. Nagy László, Pálinger Katalin, Novák András és Kocsis Máté nyilatkozatát változtatás nélkül tesszük közzé.

 

Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke:

„A férfiszakágat tekintve az Elnökségben élénk volt a párbeszéd az európai kupaindulókról. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Magyarország ismét két csapatot küldhessen a BL-be. Ha nulláról kezdődik ott is újra minden, akkor ragaszkodunk a Veszprém és a Szeged részvételéhez is, hiszen meggyőződésünk, hogy egyaránt a legszűkebb európai élmezőnyhöz tartoznak. Erről fogjuk tájékoztatni az Európai Kézilabda-szövetséget is, mert más verzióról nem is akarunk gondolkodni. A hazai bajnokságot illetően tisztában vagyunk vele, hogy a versenyek befejezettnek nyilvánítása számos érdeksérelmet okoz a sportágban, de ez minden lehetséges döntésre igaz lett volna. A magyar sporton belül csak a világháború és az 1956-os forradalom okozott hasonló helyzetet. Az volt a célunk, hogy a kevesebb érdeksérelmet válasszuk.

Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke:

„Szinte lehetetlen összeegyeztetni a szakmai, a jogi, pénzügyi és versenyszempontokat, ezzel a sportág valamennyi szereplője tisztában van. Mindenki bajba került, az egész sportvilág. Ilyenkor nincs más, mint meghatározni elveket, és azokhoz tartani magunkat. Ha egy kivételt teszünk, akkor még ezret kell. Akárhogy állna ma a tabella, pont ugyanígy döntenénk, ezért téved, aki bármely csapat érdekét keresi a háttérben. A csapatok most számolgatják, ki hol végezhetett volna, de a biztos végeredmény nem megmondható. Valamit viszont mondani kell az esetleges folytatás miatt, ezért nyúltunk a tavalyihoz, az biztos. A nemzetközi kupák nevezéseinél figyelembe vehettük volna az elmúlt évek összesített eredményeit is, de ezt is elvetettük. Ne tagadjuk, most hátrányt szenvednek néhányan, ám ők sem tudják megmondani, hogy 28 csapat esetében mi lett volna mindenki számára méltányos. Mindenkit emlékeztetnék arra is, hogy egy hónapja még jó esélyekkel várta a női válogatott a győri olimpiai selejtezőt, azóta selejtező sincs és olimpia sem lesz idén. Azért ehhez képest minden veszteség viszonylagos. Ha viszont a női szakág felelőseként azt nézem, hogy jövőre mi minden vár a válogatottra, bevallom, az olimpiai kvalifikáció szempontjából hasznos, hogy a keret jelentős részét adó Ferencváros játékosai esetleg edződhetnek a legrangosabb kupában.”

Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója:

A járvány gazdasági szempontból az élsportra is azonnali hatással volt, a jövőt illetően pedig kiszámíthatatlan. A tao rendszere tudomásunk szerint megmarad, ám kérdés, hogy a gazdasági válsághelyzet után milyen mértékben tudnak a vállalkozások támogatást nyújtani. A sportágból korábban visszaáramlott források újraelosztásáról is tárgyalni fogunk a sportállamtitkársággal. A klubokkal folyamatos a párbeszéd, a versenyeztetési, valamint egyéb költségek átvállalásán túl más pénzügyi könnyítéseken is gondolkozunk. A versenyek befejezettnek nyilvánítása kapcsán a Liga csapatain és az Amatőr Tanácson belül is összhang volt, de a bajnokságok újraindítása kapcsán is együttműködésre kell törekedni, hogy az elszenvedett károk és méltánytalanságok után a sportághoz méltón folytatódjon a kézilabdaélet.”

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke:

„A mostani döntés a tényekre reagál. A kézilabdában erős a Liga befolyása, és a csapatok többsége úgy döntött, hogy nem edz, és nem akar versenyt. Ha ebben, és a járványhelyzetben bármi változik, a szövetség is tud változtatni. Minden csapatnak vannak jogos szempontjai, jó döntést tehát nem lehetett hozni, így a legkisebb rosszat választottuk, ami megegyezik a többség álláspontjával. Jelenleg abban sem vagyunk biztosak, hogy a következő év hazai és nemzetközi sorozatai zavartalanul lefolyhatnak, könnyen lehet, hogy némely vita olyan dologról szól, ami nem is lesz. Nyárig sem látunk előre, és ne feledjék, az olimpia is elmarad, az pedig a mienknél egy kicsit súlyosabb döntés. A jövő évi versenykiírásban egyes méltánytalanságokat igyekszünk majd kiküszöbölni, amint lehet. A nemzetközi versenyek kapcsán is még minden bizonytalan. Azt valljuk, hogy a sportban minden a pályán dőljön el, de most nincs pálya. Bármelyik tabella bárhogy alakulhatott volna még, ezért a mostani állás rögzítése sem lett volna fair, pláne, hogy a meccsek harmada hátravolt még, és a lejátszottak száma is csapatonként különbözik. A Veszprém és a Szeged viszonylatában különösen érzékeny a kérdés. Még valami: a versenyekkel kapcsolatos ügyeknél sokkal nagyobb probléma lesz a klubok számára, hogyan élik majd túl a járvány gazdasági hatásait, ám erről ma még nem nagyon beszél senki nyilvánosan. Mi minden pénzügyi könnyítést megadunk majd.”

Horváth Gabriella, a szövetség főtitkára elmondta, egyre valószínűtlenebb, hogy nyáron sor kerülhet az EHF által tervezett találkozókra. Az európai szövetség is módosítani kényszerülhet a korábbi kiírásait.

Rupp István, az MKSZ versenyigazgatója szerint a jövő évi versenykiírást még nem tudja közzétenni a szövetség, hiszen ehhez tudni kell a bajnoki rajt és a bajnoki fordulók időpontjait. Előbbit befolyásolja a koronavírus-járvány, utóbbit a nemzetközi versenynaptár, ami szintén teljesen bizonytalan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik