Férfi kézi Eb-selejtező: szerdán továbbjuthat a magyar csapat

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 13:11
null
Vágsellyén Rosta Miklósra (balra) és Sipos Adriánra vár a feladat, hogy a beálló helyéről sok gólt lőjenek (Fotó: Török Attila)
Bizakodhatunk a magyar szurkolókban, hogy otthon lehetünk a Felvidéken, vagyis szinte hazai környezetben állhat ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a még pont nélküli szlovákok elleni szerda esti Eb-selejtezőn.

 

Szinte már el is érte az Európa-bajnoki selejtezőre vállalt egyetlen lehetséges célt, a továbbjutást a magyar férfi kézilabda-válogatott, ám az ehhez még minimálisan szükséges egy pontot a befejező két fordulóban kell megszereznie. Vagyis szerdán a felvidéki Vágsellyén (Saľa) a szlovákok ellen vagy vasárnap Kecskeméten Olaszországgal szemben.

Nem lehet azt mondani, hogy teljesíthetetlen vállalkozás, sőt.

„Nyugodtan nézek a szerdai és a vasárnapi meccs elé is, mert látom az edzéseken, hogy a fiúk óriási igyekezettel és rettentően motiváltan tréningeznek – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Nagy László, az MKSZ szakmai alelnöke a keret legutóbbi, az elutazást megelőző érdi gyakorlásán. – Biztató, hogy a két szövetségi kapitányunk megtalálta az ezúttal kimaradó rutinosabb játékosok utódait, akik fiatalok, bizonyítani akarnak. Szerintem fognak is. Ugyanakkor nem feledhetjük, hogy az eddig mélyrepülésben levő szlovák csapat bizonyítani akar, miként új edzője, Peter Kukucka is. Otthon játszanak, nincs mit veszteniük, szóval nehéz csatára számítok.”

A régi magyar városban, Vágsellyén otthon érezhetik magukat Ancsin Gáborék is, ezt a komfortérzetet fokozhatják a csapat mellett álló magyar szurkolók is.

„Megdolgoztatott bennünket a két kapitány, de ez nem is baj, mert őriznünk kell az idény végén is a jó formánkat – magyarázta a Tatabányából a Szegedbe tartó Rosta Miklós, a keret tapasztalatokra vágyó beállója, akire nem kisebb feladat vár, mint Bánhidi Bence pótlása. – Aztán néhányunknak, akik a júliusi junior-világbajnokságra is készülünk, különösen fontos, hogy megmaradjon a testi és lelkierőnk.”

A szintén tatabányai Juhász Ádámnak is nemes feladata lesz, a veszprémiek világklasszisát, Lékai Mátét kell pótolnia.

„Bőven van lendület a csapatban, nagyon akarjuk a győzelmet a szlovákok ellen, mert akkor vasárnap Olaszországgal szemben már inkább gálamérkőzést játszhatnánk – vélekedett Juhász. – Az idény két utolsó csatája előtt nem mondom, hogy labdaéhségem lenne, de nem is érzem rosszul magam a tréningeken. Fontos, a csapatunk jövője szempontjából különösen lényeges két mérkőzés következik. Remélem, folytatjuk veretlenségi sorozatunkat, és így is zárjuk a csoportküzdelmeket.”

Az Eb-selejtező nyolc csoportjának mindegyikéből az első és a második helyezett, valamint a négy legjobb csoportharmadik vehet részt 2020. január 9. és 26. között a norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon. A három házigazda ország csapata és a címvédő Spanyolország már tagja a 24 tagú mezőnynek. Az Eb-csoportokat június 28-án Bécsben sorsolják.

ÍGY VÁRJA A MECCSET A KÉT MAGYAR SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
CSOKNYAI ISTVÁN: – Semmi okunk a borúlátásra, két-három rutinos játékosunk nélkül is képesek vagyunk nyerni Vágsellyén a szlovákok ellen. Fiataljaink már az Európa-bajnoki selejtező eddigi meccsein is bizonyították, hogy számíthatunk rájuk. Így lesz ez szerdán is.

VLADAN MATICS: – Átalakulóban van a válogatott, és szerintem jó irányba halad. A balatonfüredi és a tatabányai játékosokra alapozunk, de persze a többiekre is nagyon fontos feladatok várnak, gondolok főleg a szegedi átlövőkre. A kapusok feladata sem egyszerű, mert sok kevéssé ismert szlovák játékos lövési szokásait kellett megtanulniuk.

A KERETEK
SZLOVÁKIA
Kapusok:
Marián Zernovic (FTC), Teodor Paul (Nimes, francia), Michal Martin Konecny (Sala). Szélsők: Marek Kovácech (Postupim, német), Branislav Cigán (Dukla Praha, cseh), Martin Briatka (Povazská Bystrica), Dávid Michalka (Piestany). Beállók: Dominik Kalafut (Cesson Rennes, francia), Boris Resovsky (Bergen, norvég), Simon Machác (Povazská Bystrica). Irányítók, átlövők: Matej Mikita (Chartres, francia), Lubomír Duris (HE-DO B.Braun Gyöngyös), Jakub Prokop (SKP Bratislava), Tomás Bogár (HCS Hlohovec), Patrik Hruscák (Kosice). Tartalékok. Kapus: Lukás Gálik (Hlohovec). Szélsők: Juraj Briatka (Topolcany), Tomás Kysel (SKP Bratislava). Irányítók, átlövők: Michal Holdos (Hlohovec), Marek Mikéci (SKP Bratislava), Tomás Tschur (Start Nové Zámky). Szövetségi kapitány: Peter Kukucka
MAGYARORSZÁG
Kapusok:
Borbély Ádám (Plock, lengyel), Székely Márton (Grundfos Tatabánya). Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüred), Tóth Ádám (CYEB Budakalász). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (FTC), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Máthé Dominik (Balatonfüred). Irányítók: Juhász Ádám (Tatabánya), Szöllősi Balázs (Balatonfüred), Ubornyák Dávid (HE-DO B. Braun Gyöngyös). Beállók: Rosta Miklós (Tatabánya), Sipos Adrián (Tatabánya), Kemény László (Balatonfüred). Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Ademar León, spanyol), Szita Zoltán (Balatonfüred). Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred). Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics

 

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÁKIA
Olimpia:
nem szerepelt
Vb: 10. (2009), 17. (2011)
Eb: 16. (2006, 2008, 2012)
Mérlege a magyarok ellen: 6 győzelem, 4 döntetlen, 22 vereség
Legutóbb: 2018. október 24., Érd (Eb selejtező): Magyarország–Szlovákia 30–22 (16–9)

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
CSOPORTKÖR, 7. CSOPORT, 5. FORDULÓ
18.00:
Szlovákia–MAGYARORSZÁG, Vágsellye (Sal'a) (Tv:Sport1) – élőben az NSO-n!
Csütörtök, 18.45: Olaszország–Oroszország

6. (utolsó) forduló. Vasárnap
18.00: MAGYARORSZÁG–Olaszország
18.00: Oroszország–Szlovákia
A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (+22), 2. Oroszország 5 (+9), 3. Olaszország 4 (–16), 4. Szlovákia 0 (–15)
A csoportok első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport négy legjobb csoportharmadikja vehet részt a 2020 januárjában sorra kerülő, norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik