Kézi: agresszív, bátor játékra készül a Csurgó Leónban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 11:43
Négy kézilabdacsapatunk is pályára lép ma a nemzetközi kupákban. A Csurgó a férfi EHF-kupában Leónban játszik, a nőknél az Érd a Buxtehude ellen igyekszik megtartani kilencgólos előnyét, míg a Vác háromgólos hátrányt szeretne ledolgozni a Fehérvárral szemben.

FÉRFI EHF-KUPAFÉRFI EHF-KUPA

A csurgóiak a Szeged elleni jó játékon felbuzdulva (hajszál híján pontot szereztek szerdán az esélyesebb Pick ellen) bizakodva, a pontszerzés reményében utaztak csütörtökön Leónba. A fárasztó, 12 órás repülés és buszozás után Imre Vilmos edző nem túl friss együttese pénteken edzett és videózott a meccs helyszínén.

ELLENFÉLNÉZŐ
A spanyol kézilabdát, és benne a kétszeres KEK-győztes (1999, 2005) Ademar Leónt csaknem csődbe juttatta tavaly nyáron az országot sújtó gazdasági válság, és a mintegy félmillió euró adósságból nehezen kecmereg ki a szebb napokat látott, kényszerből megfiatalított európai élcsapat (a saját utánpótlásából hét játékos került a keretbe). A becslések szerint ebben az évadban szerény egymillió euróból gazdálkodó csapatnak – a jobbak költségvetése Európában egy nullával hosszabb – a legnagyobb érvágás a Plockba szerződő Manolo Cadenas edző, a spanyol szövetségi kapitány távozása volt. Utódja a másodedző, Daniel Gordo Rios lette. Szegényebb lett a gárda Carlos Ruesga (Veszprém), Vladimir Vranjes (Szeged) és Djordje Golubovics (Csurgó, de ma már BM Gijon), valamint további öt kitűnő játékos kiválása miatt is. Legjobb igazolása a Valladolidból érkező jobbszélső, Victor Alonso, aki az Atlético Madridba ment volna, ha a sztárcsapat nem megy tönkre. Az EHF-kupában a León a horvát Nexe Nasice legyőzésével jutott a 16 közé.

„Már csakis a Leónra összpontosítunk, de való igaz, lelki erőt merítünk a szegediek elleni kitűnő teljesítményünkből, amellyel legalább egy, de inkább két pontot érdemeltünk volna – mondta a Nemzeti Sportnak Lele Ákos, a Csurgó egyik legjobbja, aki hét gólt lőve a Szeged ellen is megmutatta, tartja őszi válogatott formáját. – A tavaly jelentősen átalakított Leónról csak jót mondhatok, hiszen továbbjutott az európai kupában, a Barcelona uralta spanyol bajnokságban pedig az ötödik helyen áll, de versenyben áll négy csapattal a négy közé jutásért. Nincs nagy mellényünk, de ha szoros lesz az állás a végjátékig, akkor agresszív, bátor játékkal bravúrt érhetünk el."

Ehhez nagyon kellenek majd Piotr Wyszomirski védései. A lengyel válogatott kapus, akinek Csurgón lejár a szerződése, a januári Európa-bajnokságon fantasztikus formában védett és kiemelkedően játszott szerdán a Pick ellen is.

„Ha jól összeáll a védekezésünk a León ellen, akkor meglesz az alap támadósorunk eredményes játékához – reménykedett a kapus, akit ezen a poszton hamarosan a legjobbak között emlegethetnek. – Remekül érzem magam Csurgón, de a hogyan továbbról még korai beszélni. Egyelőre a legfontosabb az EHF-kupa, a sikeres bemutatkozás a csoportunkban."

A szintén EHF-kupa-szereplő Pick Szeged vasárnap (12.30, Tv: Digi Sport) fogadja a francia Nantes-ot.

NŐI KUPÁK

Szombaton három magyar csapat próbál szerencsét a nemzetközi női kézilabdakupák nyolcaddöntőjének visszavágóin, ám csak két mérkőzésen. Míg ugyanis a Kupagyőztesek Európa-kupájában az Érd a német Buxtehude otthonába látogat, az EHF-kupában a Vác és az Érd egymással viaskodik. (A negyedik magyar résztvevő, az FTC vasárnap a norvég Tertnes Bergen vendégeként lép fel a maga gyakorlatilag megnyert KEK-párharcában, a Veszprém pedig feladta a pályaválasztói jogot és még a múlt hétvégén kiesett a francia Fleury ellen.)

Az érdiek kényelmes helyzetből várják a párharcot, az első mérkőzésen 32–23-ra győztek, vagyis már csak ők szúrhatják el a továbbjutást. A Fehérvár és a Vác ellenben igencsak izgulhat, előbbi azért, hogy meg tud-e őrizni valamennyit a fehérvári első meccsen szerzett 22–19-es előnyből, a Vác pedig hogy képes- e valamivel jobb játékra, mint amilyet a hétközi, Debrecen elleni hazai pontvesztés során nyújtott.

„Mindenki a fejéhez kapott a szerdai meccs után, és lehet érezni a társaságon, hogy mindenki nagyon meg akarja mutatni, hogy többre vagyunk képesek – mondta Triffa Ágnes, a váciak válogatott kapusa. – A fehérváriak nagyon pontosan játsszák a saját játékukat, és hogy tovább tudunk-e jutni, az attól függ, mennyire tudjuk megakadályozni őket ebben. Kicsit kétarcúak vagyunk ebben a szezonban, de tavaly a KEK nyolcaddöntőjében nyolcgólos hátrányból is továbbjutottunk a horvát Podravka ellen, és most is valami hasonlóban bízom."

KÉZILABDA NEMZETKÖZI KUPÁK
FÉRFI EHF KUPA, 16-OS FŐTÁBLA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Ademar Leon (spanyol)–Csurgó 18.00

NŐI KEK, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Buxtehude (német)–Érd 16.00
NŐI EHF-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Ipress Center-Vác–Fehérvár KC 16.00 (Tv: Sport Klub)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik