Szlovénia elleni ki-ki mérkőzéssel kezdenek Mátéfiék

Vágólapra másolva!
2010.12.07. 09:43
null
Vérten Orsolya és társai legutóbb másfél éve találkoztak a szlovénokkal (Fotó: Czagány Balázs – archív)
Rendben megérkezett Lillehammerbe, és hétfő este már edzést is tartott a magyar női kézilabda-válogatott, amely kedden Szlovénia ellen ki-ki mérkőzéssel kezdi el szereplését az Európa-bajnokságon. A találkozónak a mieink az esélyesei, ráadásul a győzelemmel óriási lépést tehetnének a középdöntő felé.

A Magyarország–Szlovénia találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak honlapunkon!

Ami az első, keddi ellenfelet illeti, Mátéfi Eszter szövetségi kapitánynak igencsak közeli és igencsak kellemetlen emlékei vannak a szlovénokról: októberben a válogatottba öt játékost adó Olimpija Ljubljana búcsúztatta a Békéscsabát az EHF-kupában egy kilencgólos győzelemmel – az a kupakiesés is jelentős szerepet játszott abban, hogy utóbb elváltak a szövetségi kapitány és a klub útjai. A szakembert azonban nem fűti a visszavágás vágya.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Engem nem ez motivál. Egyáltalán: magam mögött hagytam a békéscsabai történetet, és már jó ideje csak a nemzeti csapat sikere lebeg a szemem előtt – szögezte le Mátéfi Eszter. – Tény ugyanakkor, hogy ha legyőzzük a szlovén válogatottat, egy cseppnyi elégtételt az Olimpija elleni párharc miatt is fogok érezni. És hogy tartok-e egyáltalán a szlovénoktól amiatt, hogy a válogatott gerincét adó egyik csapat kilenc góllal legyőzte az enyémet? Az a válaszom: nem szabad elfelejteni, hogy egy héttel korábban a Békéscsaba is kilenc góllal győzött a ljubljanaiak ellen. Szóval nem félek a szlovénoktól, de ettől még nagyon fontos, hogy nem szabad félvállról vennünk őket, végig maximálisan kell koncentrálnunk. Tudjuk, hogy fontos mérkőzés áll előttünk, és azt is, hogy a győzelem a továbbiakhoz is lendületet ad."

A lendület már csak azért is fontos, mert négy nap alatt három mérkőzést kell lejátszania a csapatnak (Szlovénia után szerdán a tavalyi vb ezüstérmese, Franciaország, majd a házigazda, olimpiai bajnok és Eb-címvédő Norvégia következik), a kapitány szerint azonban a tatai edzőtáborban az elmúlt két hétben végzett munkának meglesz a gyümölcse, hiszen sikerült megfelelően felkészülni a feladatokra.

„Én azokat a játékosokat szeretem, akik bíznak magukban, akik keményen dolgoznak, akik elhiszik, hogy bármire képesek, ha kellőképpen odateszik magukat – mondta a kapitány. – Én is ilyen vagyok: kiskoromban válogatott kézilabdázó akartam lenni, és évekig küzdöttem érte, amíg valóra nem vált az álmom. Ebben a csapatban sok hasonló mentalitású játékos van, én pedig azt gondolom, csak így érdemes nekivágni ennek az Európa-bajnokságnak."

A MÁTÉFI ESZTERREL KÉSZÜLT BŐVEBB INTERJÚT ELOLVASHATJA A KEDDI NEMZETI SPORTBAN!

MÁTÉFI: CSAK AZ EB
 
   

 

„MINDENKITŐL VALAMI PLUSZ KELL!”
 
   

 

 ELLENFÉLNÉZŐBEN
 

Szlovénia, amely négy év után kvalifikálta magát ismét Európa-bajnokságra, igencsak elhibázta a főpróbát: Montenegrót és Brazíliát ugyan legyőzte, Oroszországtól viszont 41–19-re kikapott a spanyolországi felkészülési tornán. A szlovén csapat fiatal társaság, ugyanakkor a 36 éves kapus, Sergeja Stefanisin vagy a 34 éves csapatkapitány, a jobbátlövő Vesna Pus személyében van rutinos játékosa is. Akadnak hiányzók: a BL-szereplő Krim Ljubljanából a jobbszélső Alja Koren tanulmányai miatt mondta le a válogatottságot, a jobbátlövő Barbara Varlec pedig inkább a szerb együttesben kíván szerepelni, és kivárja az ehhez szükséges három évet. Ott van viszont a csapatban a Krimből a fiatal irányító, Tamara Mavsar és a kiváló balszélső, Barbara Zrnec. És persze ott van a Győri Audi ETO jobbátlövője, a csak januárban húszesztendős Ana Gros, aki a magyar bajnokságban és a BL-ben is egyre jobb formában kézilabdázik. Az mindenesetre biztató, hogy a szlovénoktól még sosem kapott ki a magyar válogatott, bár az elmúlt mintegy öt évben csak egyszer mérkőzött meg a két csapat: 2009 márciusában Ózdon 37–25-re nyert Imre Vilmos válogatottja, amelyben akkor Sopronyi Anett volt a legeredményesebb hat góllal – a jobbátlövő most is kerettag.

 NŐI KÉZILABDA EB
1. FORDULÓ
A-CSOPORT (AALBORG)
Románia–Spanyolország 18.15 ó
Dánia–Szerbia 20.45
B-CSOPORT (AARHUS)
Oroszország–Montenegró 18.15 ó
Horvátország–Izland 20.15 ó
C-CSOPORT (LARVIK)
Németország–Svédország 17.45 ó
Ukrajna–Hollandia 19.45 ó
D-CSOPORT (LILLEHAMMER)
Magyarország–Szlovénia 18.15 ó
Norvégia–Franciaország 20.15 ó
Adatbankunkat ide kattintva tekinthetik meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik