Bravúr kell a Győrnek a Valcea csarnokában

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.11.08. 12:18
Címkék
Vasárnap délelőtt a kiadós reggeli után – minden volt a valceai szállodában a dúsan megterített svédasztalon, ami szem szájnak ingere – a videoszobába vonultak a győri lányok, és az ellenfél meccsein készült felvételek alapján, Konkoly Csaba edző, valamint Bakos István kapusedző vezetésével átismételték a 18.00 órától felmondandó "leckét".

 

A győri szélsőnek, Vérten Orsolyának ismét a Valcea ellen kell gólokat lőnie (Fotó: Czagány Balázs-NS-archív)
A győri szélsőnek, Vérten Orsolyának ismét a Valcea ellen kell gólokat lőnie (Fotó: Czagány Balázs-NS-archív)
SZŰCS GABRIELLA: A GYŐR A LEGNAGYOBB AKADÁLY
A Debrecenből tavaly igazolt Valceába a magyar válogatott balátlövője, Szűcs Gabriella, akinek az évad végén jár le a szerződése.
"Jól érzem magam a román bajnoknál, mert a klubban remek munka folyik, és eredményes a csapatunk – mondta a védekezőspecialista játékos, aki azonban egyre több feladatot kap edzőjétől támadásban is. – A BL-ben egyelőre a csoportelsőség a célunk, de nem titok, hogy a klub vágya a végső siker. Nem tagadom, én is nagyon szeretnék BL-győztes lenni, de addig még rettentően hosszú és göröngyös az út. A Győr pedig talán a legnagyobb akadály."

A győriek nem aggodalmaskodtak a Valcea elleni csata előtt, de azt a lelkükre kötötte Konkoly Csaba edző, hogy csak akkor lehet esélyük a  román válogatottal szinte megegyező, félelmetes ellenféllel szemben, ha hatvan percig BL-iramban játszanak, s nem engedik meg, hogy a házigazda rájuk kényszerítse roppant kellemetlen, ugyanakkor eredményes saját stílusát.

A tréner emlékeztette a lányokat: a szerdán a bajnokság kilencedik fordulójában Győrött az újonc Siófok ellen nyújtott védekezőjátékkal ezúttal nem sok esélye lehet az ETO-nak. Konkoly Csaba azon a találkozón pihentette a vasárnapi BL-mérkőzésre Pálinger Katalin kapust és lázas betegsége miatt nem tudta szerepeltetni Tomori Zsuzsannát sem. Távollétükben a Győr könnyed, olykor lezser játékkal 33–25-re győzött, s ezzel az előnye négy pontra növekedett a táblázat élén, ám a 25 kapott gól elgondolkodtató volt.

RADU VOINEA: NEHÉZ MECCS LESZ
A román női válogatott szövetségi kapitánya, egyben a Valcea edzője, Radu Voinea klubcsapatának a BL-csoportrangadó előtti utolsó edzését követően kedvesen,udvariasan nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.
"A Győrt jól ismerem, tisztelem és a világ legjobb klubcsapatai közé sorolom, hiszen nem véletlenül játszott a tavasszal BL-döntőt – mondta a néhány szót magyarul is tudó tréner, aki a "korbácsos" Gheorghe Tadici után más, lágyabb stílust honosított meg az abszolút profin működő klubban. – Nagyon nehéz meccs lesz, amelyen a jobb erőnlét mellett a taktikai fegyelem hozhat sikert valamelyik együttesnek. Sokat dolgoztunk a héten azért, hogy ez a Valcea legyen."

"Már nem szívesen tekintgetek vissza, de a szerdai teljesítményünk védekezésben korántsem volt biztató – vélekedett Konkoly Csaba a vasárnapi csata előtt. – Játékosaink rengeteget rontottak, s nemcsak védekezésben, hanem az összjátékban is. Gyakoriak voltak a mezőnyben elkövetett hibák, ami a kellő koncentráltság hiányát jelezte. A BL persze egészen más, és a szerdainál csak jobb következhet. Remélem, mindenki átérzi ezt, és estére összekapja magát. Így a Győr méltó ellenfele lesz az erős, minden poszton legalább két klasszist felvonultató Valceának."

Ebben bíznak az együttest elkísérő szurkolók, és azok is, akik a tévében nézik majd a küzdelmet. Mindenki tudja, hogy a soron következő két fordulóban, a Valcea, majd az Itxako Navarra ellen idegenben már akár a továbbjutás kérdése is eldőlhet a csoportban.

"Nem jött nekünk rosszul, hogy az Itxako döntetlent játszott szombaton a Zvezda Zvenyigorod vendégeként, de most inkább a saját meccsünkkel kell foglalkoznunk, s nem a számolgatással, amely amúgy is még korai – mondta a Nemzeti Sportnak a valceai taktikai megbeszélés után Katarina Mraviková, a győriek gólerős villámszélsője. – A még pontot sem veszítő Valcea legyőzésével nagyot lépnénk a továbbjutás felé. Ellenük mindig kőkemény presztízscsatát vívunk, még a felkészülési meccseken is."

ENYHE GYŐRI FÖLÉNYT MUTAT A STATISZTIKA

Első alkalommal 2004. január 11-én, az EHF-kupában a legjobb tizenhat közé jutásért, Valceában találkozott a két csapat, és akkor a magyarok 25–21-re nyertek, majd a győri visszavágón 29–26-ra diadalmaskodtak, azaz kettős győzelemmel jutottak tovább.

A BL középdöntőjében (2008-ban és 2009-ben) összesen négy mérkőzést játszottak: két-két magyar, illetve román siker született, és a csoportból mindkétszer a magyar bajnok jutott a legjobb négy közé.

Idén a nyári felkészülés során három meccset vívott egymással a két csapat. Augusztus 23-án Debrecenben a Szabella-kupán a Valcea 34–25-re felülkerekedett, augusztus 25-én Győrött a Kulcsár Anita-emlékmérkőzésen 28–25-re az Audi ETO győzött, majd augusztus 28-án Kaproncán 35–23-ra ismét a román bajnok diadalmaskodott. Vagyis az eddigi kilenc találkozó után 5–4 a Győr javára. Érdekesség, hogy a győriek másfél évtizedes folyamatos európai kupaszereplésük során eddig legtöbbször a Valceával találkoztak.

GYŐR–VALCEA MÉRKŐZÉSEK A GYŐR SZEMPONTJÁBÓL 
Az EHF-kupáért 2 2 54–47 4
BL-mérkőzések 4 2 2 113–115 4
Egyéb nemzetközi találkozók 3 1 2 76–94 2
Összesen 9 5 4 243–256 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik