Elköszöntek: „Egy hegynyi emberért tengernyi könnyet ejtünk!”

Kopacz GyulaKopacz Gyula
Vágólapra másolva!
2009.02.11. 19:08
Több ezer ember várta kedd este a Marian Cozma holttestét szállító autót Romániában. A nagylaki határátkelőnél román hírforrások szerint mintegy félezer ember várta a halottaskocsit, és tapsviharral tisztelegtek a román válogatott és az MKB Veszprém vasárnap hajnalban megölt kézilabdása előtt. A halottaskocsi délután negyed ötkor lépett be Románia területére.
Az út vége…
Fotó: Prosport
Az út vége…
Az út vége…
Fotó: Prosport
Az út vége…

„Köszönöm a fogadtatást, és arra kérek minden kézilabdást, hogy valósítsák meg azt az álmot, amit Marian álmodott magának” – mondta Nagylakon könnyeivel küszködve a sportoló édesapja, Petre Cozma.

Aradon csak néhány percre állt meg a gyászkocsi a polgármesteri hivatal előtti téren. A helyi lakosok kivonultak az utcára, gyertyákat gyújtottak, és virágot szórtak az elhaladó autóra. A román autósok körében létezik egy olyan szokás, hogy ha gyászmenetet kereszteznek, dudaszóval jelzik részvétüket a gyászoló családnak. A szokásnak megfelelően Aradon a taxisok perceken keresztül dudáltak, és a Déva felé vezető útszakaszon is többször lehetett dudaszót hallani.

Déva a romániai tornasport egyik fellegvára, hatalmas és impozáns sportcsarnoka van a városnak. A létesítmény előtt csaknem 600 ember gyűlt össze a Marian Cozma holttestét szállító gyászkocsit várva. A csarnok előtt várakozók között ott volt Alexandra Cozma is, a kézilabdázó húga.

Nagyszebenben már az esti órákban gyülekeztek a lakosok, a Transilvania sportcsarnok előtt a gyászkocsi érkezésekor mintegy kétezer ember volt. Itt a szebeni ortodox püspök, Andrei Fagarasanul rövid gyászszertartást tartott, és megemlékezett a kiváló sportolóról.

Ramnicu Valceán a helyi Oltchim kézilabdázói és csaknem háromezer ember várta a Marian Cozma holttestét szállító autót. Itt Bogdan Voinea román válogatott kézilabdázó, Marian Cozma egykori csapattársa egy Oltchim-mezt adott át a meggyilkolt sportoló édesapjának. A kézilabdacsapat szurkolói egy óriási transzparenst feszítettek ki a Ramnicu Valcea-i sportcsarnok elé, amelyen az állt: „Örökké szívünkben őrzünk, Marian!”

A következő állomás, ahol a gyászolók megálltak, Pitesti volt, ahol mintegy kétezerötszázan várták a menetet. Itt is a helyi férfi kézilabda- és a labdarúgócsapat játékosai, valamint a városi elöljárók köszöntötték vastapssal az egykori kézilabdázót szállító járművet, a focicsapat drukkerei pedig azt írták egy transzparensre: „Egy hegynyi emberért tengernyi könnyet ejtünk!” Itt Petre Cozma bánatosan biztatta magát is az út folytatására, a koporsóra tette kezét, és azt mondta: „Gyere, fiam, menjünk, még egy kevés út, és haza is érünk”.

Szerda hajnali három órakor érkezett meg a gyászkocsi a román fővárosba, itt is több százan várták a Marian Cozma holttestét szállító gyászkocsit. Az érkezést követően Petre Cozma újságíróknak kijelentette, fiát Magyarországon ugyanúgy szerették és tisztelték, mind szülőhazájában, Romániában.

Marian Cozma holttestét a Tei lakónegyedben található szülői házban helyezték el, a gyászkocsitól a koporsót a román férfi kézilabda-válogatott tagjai kézben vitték be a sportoló gyerekszobájába. Az eseményen jelen volt a román szakszövetség elnöke, Cristian Gatu is, valamint Cozma egykori csapatának, a Dinamo Bucuresti-nek a kézilabdázói, ugyanakkor sorfalat álltak a koporsónál az ősi rivális Steaua játékosai is.

A román sajtó „a fájdalom útjának” nevezte el Marian Cozma utolsó, Veszprémtől Bukarestig tartó útját.

Segesváron Marian Cozmáról nevezik el a helyi utánpótlás-nevelő központot, ahol az ország minden pontjáról összegyűjtött ifjú reménységek nevelkednek szövetségi irányítás alatt. Erről a Román Kézilabda-szövetség döntött. Ugyanakkor a román sport- és ifjúsági miniszter, Monica Iacob-Ridzi bejelentette, hogy a kézilabda-szövetség ajánlására Marian Cozma megkapja a legmagasabb romániai sportkitüntetést, a Sport nagymestere címet.

Marian Cozma egykori iskolájának, a bukaresti 30-as számú Grigorie Ghica Voievod Általános Iskolának a tavaly épített sportterme felveszi a kézilabdás nevét. A csarnokról tudni kell, hogy Bukarest legmodernebb iskolai sportcsarnoka.

A bukaresti Dinamo Sportklub elnöke, Marcel Popescu bejelentette, elkészítettik Marian Cozma mellszobrát, és a Dinamo sportkomplexum sportcsarnoka előtt fogják elhelyezni. Traian Basescu román államfő is részvétét fejezte ki Cozma családjának.

Hogy a szurkolóknak és sportbarátoknak is lehetőséget adjanak elbúcsúzni a kézilabdástól, Marian Cozmát csütörtökön a Dinamo Bucuresti trófeatermében ravatalozzák fel. Marian Cozmát pénteken helyezik örök nyugalomra a bukaresti Pipera negyedi temetőben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik