Forróság a jégcsarnokban

BENDÓ ZSOLT, SZIRMAI GYÖRGYBENDÓ ZSOLT, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.04.09. 21:20
Címkék
Harmadszor találkozik a Dunaferr és a dán Slagelse: 2003-ban az EHF-kupa döntőjében idehaza 27-22-re győzött az újvárosi együttes, ám az északiaknak sikerült a visszavágás, 27-20-as győzelmükkel Dániába került a serleg. A csata magyar hősének Ferling Bernadett bizonyult, aki összesen tizenhat (!) alkalommal vette be a dánok hálóját. Tavaly a BL elődöntőjében került össze a két remek alakulat. A hazai találkozón többek között Radulovics Bojana és Ferling tíz-tíz góljával 34-29-re diadalmaskodott a Dunaferr, amely már tíz góllal is vezetett. A második összecsapáson Radulovics korai sérülése megpecsételte a mieink sorsát, 32-22-re győzött Anja Andersen alakulata. A dánok a döntőben is folytatták diadalútjukat, a szlovén Ljubljana legyőzésével megnyerték a BL-t.
Hasonlóan kemény csatajelenetekbôl (képünkön Bohus Beátát gyötrik) ezúttal sem lesz hiány (Fotó: Danis Barna)
Hasonlóan kemény csatajelenetekbôl (képünkön Bohus Beátát gyötrik) ezúttal sem lesz hiány (Fotó: Danis Barna)
Hasonlóan kemény csatajelenetekbôl (képünkön Bohus Beátát gyötrik) ezúttal sem lesz hiány (Fotó: Danis Barna)
Hasonlóan kemény csatajelenetekbôl (képünkön Bohus Beátát gyötrik) ezúttal sem lesz hiány (Fotó: Danis Barna)
Hasonlóan kemény csatajelenetekbôl (képünkön Bohus Beátát gyötrik) ezúttal sem lesz hiány (Fotó: Danis Barna)
Hasonlóan kemény csatajelenetekbôl (képünkön Bohus Beátát gyötrik) ezúttal sem lesz hiány (Fotó: Danis Barna)


A hatalmas érdeklődés miatt a Dunaferr ezúttal is az újvárosi jégcsarnokban rendezi meg a mérkőzést, ahol a hazaiak kedd óta gyakorolhatnak. A hivatalosan 4000 néző befogadására alkalmas létesítmény zsúfolásig tele lesz ma délután, a belépők elővételben elkeltek. A 26-24-re elveszített Magyar Kupa-döntő és a furcsa körülmények emléke természetesen még nem múlt el teljesen, de most a vezetők és a játékosok egyaránt a soron következő feladatra összpontosítanak. Lovász Zsuzsa és Nagy Ivett sérült, ha ők - és persze Kulcsár Anita - játszhatnának, akkor sokkal nagyobb esélye lenne a magyar bajnoknak, de a dunaújvárosiak már számtalanszor bebizonyították, hogy legnagyobb erősségük a csapategység.
Pálinger Katalinnak, a válogatott csapatkapitányának továbbra is az a véleménye, hogy a tőlük teljesen független körülmények erősen befolyásolták az MK-döntő alakulását.

"Ezzel nem a győri játékosok érdemeit akarom kisebbíteni, ennél komolyabbak a problémák - mondta a kapus. - Már túlléptünk ezen. A dánok közül mindenképpen Bojana Petrovics játékát emelném ki, szerintem lövő- és szervezőkészsége, védekezése alapján egyaránt a világ egyik legjobbja. Talán lelkileg ki lehet zökkenteni picit, néha elszakad nála a cérna. Nálunk is kiváló játékosok állnak rendelkezésre, ezért lesz ez óriási mérkőzés. Csapatunk teljesen rendben van, jó iramú edzéseket dolgoztunk végig, egyre nagyobb koncentrációval, türelmetlenül várjuk a kezdést. Mi, kapusok Bakos István edzővel külön is kőkeményen készülünk."

„Meglepni aligha tudnak bennünket, de egyénileg rendkívül jól képzett játékosok alkotják a dán együttest. Bízom benne, hogy mi csapatként jobban fogunk muzsikálni.” (Pigniczki Krisztina
a Dunaferr kiválósága)
Az újvárosiak másik kiválósága, Pigniczki Krisztina is bizakodva készül a nagy csatára. "A jégcsarnok idei borítása talán kicsit jobb, mint a tavalyi - mondta Pigniczki. - Puhább, egyenletesebb, de ebben a környezetben a bennünket segítő fantasztikus hangulatban, bármilyen pályán jól lehet játszani. A Slagelse ellen nagyon jó, nyitott védekezéssel lehet esélyünk a sikerre. Ha ezt úgy csináljuk, ahogyan igazán tudjuk, akkor megfoghatjuk őket. A nyitott védekezésből indított ellentámadásaink sikeres befejezése is fontos lesz. Meglepni aligha tudnak bennünket, de egyénileg rendkívül jól képzett játékosok alkotják a dán együttest. Bízom benne, hogy mi csapatként jobban fogunk muzsikálni. Ha ott lógunk a nyakukon, ha fegyelmezettek leszünk, akkor elveszíthetik a nyugalmukat. Bízom benne, hogy kemény mérkőzésen nagyobb, négy-öt gólos különbséggel jobbak tudunk lenni, de amint a viborgi példa is bizonyítja, a legfontosabb, hogy győzzünk."

A videofelvételek alapján Kiss Szilárd vezetőedző állítja, hogy tavaly óta ismét jelentősen erősödött a Slagelse együttese.
"Elképesztő csapat ellen játszunk - fogalmazott a szakember. - Teljesen más kézilabdát művel a Slagelse, mint a többi dán együttes. Nem a csapatjátékot helyezik előtérbe, inkább a páros kapcsolatokat erőltetik, és ezek életveszélyesek. Nem sokat mérlegelnek, az elejétől a végéig mindenki rendkívül gólra törően játszik. A mi legfontosabb feladatunk, hogy megakadályozzuk az egyéni képességeik kibontakozását. Agresszív, erőszakos védekezéssel lehet erre esélyünk. Nagyon fontos a kapusok szerepe, hiszen hihetetlen mennyiségű lövés várható. Gólra törően kell játszanunk, lövéssel kell befejeznünk az akcióinkat, hogy ne tudjanak leindítani bennünket. Nagy segítséget nyújthat közönségünk is."
A jégcsarnok kapuit két órával a mérkőzés előtt nyitják meg. Ekkor nyit a pénztár is, ám csak a lefoglalt, de még át nem vett jegyeket adják ki. Az esetleg megmaradó belépőket egy órával a kezdés előtt értékesítik. ---- Európa talán két legjobb csapata és a világ két legjobb cerberusa néz egymással farkasszemet Dunaújvárosban. Dániában a két extraklasszis kapus, Pálinger Katalin és Cecile Leganger külön párharcára számítanak, a dán forgatókönyv alapján persze a Slagelse norvég kapusának sikerével. A minimális elvárás a BL-győztessel szemben a döntetlen körüli eredmény. Szakmai berkekben úgy gondolják, a Slagelse játékoskerete az erősebb. Egyénileg többre képesek, de a Dunaferr az átélt zivataros hónapok után igazi csapattá kovácsolódott. A szakemberek nem tartják feltétlenül előnyösnek azt, hogy a második mérkőzést hazai pályán rendezik. A Viborg példája lebeg a szemük előtt, ahol a dán bajnok otthon búcsúzott álmaitól. ---- Egykor a világ legjobb játékosa volt. Már a pályán sem volt könnyű ember, ha valami nem tetszett neki, azonmód kinyitotta a száját, aztán legfeljebb villant a piros lap. Megtehette, mert szükség volt rá. Edzőként sem változott, a dán sztárcsapat, a Slagelse kispadja mellől a meccsek első percétől nyomás alatt tartja a sípos embereket. Ha az övéi támadnak, minden szabálytalanságért hétméterest, no meg természetesen kiállítást követel - üvöltve. Ha az ellenfél hozhatja a labdát, azonmód passzív játékot reklamál, lépéshibát, belemenést vél felfedezni. A dánok így szeretik, elfogadják extravagáns viselkedését a kézilabdában és a magánéletben egyaránt. Az ellenfelek közül sokan nem szeretik, ám a sértések leperegnek róla. Megbántani csak egy dologgal lehet. Le kell győzni a Slagelsét!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik