A vb-aranycsata visszavágója

MÉSZÁROS ISTVÁN, SIMON JÓZSEFMÉSZÁROS ISTVÁN, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.06.10. 22:36
Címkék
Az idei női Eb megrendezésére  miután egyetlen pályázó sem akadt  az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) felkérte a magyar szövetséget, amely elvállalta a feladatot. Az athéni olimpia után három hónappal, december 9. és 19. között zajló 16 csapatos verseny kapcsán megjegyzendő: négy éve, a szeptember végén befejeződő sydneyi nyári játékokat követően Romániában is decemberben találkoztak a kontinens legjobbjai, és Mocsai Lajos mester együttese az elvesztett olimpiai aranyéremért fényes Eb-diadallal vigasztalódott. A hatodik Európa-bajnokság csoportjainak sorsolására csütörtökön a budapesti Vígszínházban került sor. A magyarok ellenfelei sorrendben: Fehéroroszország (XII. 9-én), Ausztria (XII. 11-én), Franciaország (XII. 12-én).
Látványos, magas színvonalú, zenés-táncos műsor keretében rendezte meg csütörtökön az EHF és az MKSZ a Vígszínházban a kontinensviadal sorsolását, amelyen sok régi kézilabdázó, sportvezető, edző és közéleti személyiség mellett a jelen legfényesebb csillagai közül is sokat láttunk a nézőtéren. Az első sorban foglaltak helyet a nemzetközi, az európai és a magyar szövetség vezetőségének képviselői.

Sztárparádé a színpadon

Tor Lian EHF-elnök, Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Kiss István MKSZ-elnök köszöntője után Michael Wiederer, az európai szövetség főtitkára vezetésével zajlott a sorsolás. A húzásnál olyan hajdani és mai világklasszisok segédkeztek, mint Csenki Györgyné (világbajnok 1965-ben), Kocsis Erzsébet (a világ legjobbja 1995-ben), Kökény Bea (Európa-bajnok 2000-ben), Mátéfi Eszter (vb-ezüstérmes 1995-ben), Pádár Ildikó (Európa-bajnok 2000-ben), Radulovics Bojana (a világ legjobbja 2000-ben és 2003-ban) és Varga István (volt világválogatott).
Az Eb érmesei kvalifikálják magukat a 2005-ös oroszországi vb-re (december 5–18.), az 1–5. helyezett selejtező nélkül részt vehet 2006-ban a svédországi Eb-n (december 7–17.), valamint az Eb-csapatok előselejtező nélkül szerepelhetnek jövőre a vb-selejtezőben.
Mocsai Lajos szövetségi kapitány már a második húzást követően megjegyezte – ekkor a C-csoportban még csak a svédek és a németek, a D-ben fehéroroszok és az osztrákok voltak –, hogy szívesen választaná ezt az ágat, ha a franciák (a mieink ellenfelei a legutóbbi vb-fináléban) és a dánok (Sydneyben övék lett az arany a magyarokkal szemben) közül legalább az egyik ide kerülne. ----
"A választás előtt megbeszéltük, hogy melyik lenne az előnyös csoport, illetve ág, de nem kellett sokat töprengenünk, ugyanis amikor Marczinka Zoltán kollégám néhány napja összeírta a kívánságlistánkat, pontosan erre a három ellenfélre gondolt – mondta a kapitány. – Olimpiai lázban égünk, hiszen a jövő héten megkezdjük a nyolc és fél hetes athéni felkészülést. Ezt össze tudjuk hangolni az Európa-bajnokság előtt végzendő munkával, hiszen hasonló helyzetben voltunk négy éve is, amikor Sydney után Bukarestből kontinensbajnokként tértünk haza. Hogy miért választottuk a D-csoportot? Mert a franciák olimpiai aranyéremért jönnek Athénba, majd közülük négyen-öten befejezik pályafutásukat a válogatottban. Itthon remélhetőleg megverjük őket és a fehéroroszokat, valamint a jól ismert osztrákokat is legyőzhetőnek tartjuk. Igaz, Ausztria legjobbjai új svéd edzőjükkel sokat edzenek, jó eredményeket érnek el, ezért hiba lenne alábecsülni őket. Az águnkon a dánok kiemelkedő tudásúak, de mire velük találkozunk, már lesz tapasztalatunk a játékukról. Az Európa-bajnoki mezőny pokoli erős, legalább tíz-tizenegy csapat esélyes az éremszerzésre."
Az erős C-csoportról Mocsai Lajos elmondta még, hogy nagy kérdés, miként bírják a sorozatterhelést a németek és a svédek. A románok helyett szívesebben látta volna a kapitány a cseheket. Az AB-ágról kiemelte, hogy a szláv csoportban hatalmas harcban dőlhet el a továbbjutás. Marczinka Zoltán hozzáfűzte, a norvégok és az oroszok nem jutottak ki Athénba, nekik az Eb az idei legfontosabb versenyük.
A sportág nemzetközi és a hazai vezetőitől rövid véleményt kértünk a sorsolásról.
Az egyiptomi Hasszan Musztafa, az IHF elnöke: "Temérdek teendőm közepette sikerült időt szakítanom, hogy Budapesten találkozhassak Tor Liannal, valamint átadhassam a nagyon megérdemelt díjat Radulovics Bojanának. Magyarország továbbra is a kézilabda egyik bázisországa, amit bizonyítanak az eredményei, valamint az edzőképzésben is elfoglalt fontos helye. Tekintélyét megerősítheti a decemberi versenyen."
A norvég Tor Lian, az EHF elnöke: "Biztos vagyok benne, remek verseny lesz, és talán újabb nézőszámrekordot dönt a tévében."
Az osztrák Michael Wiederer, az EHF főtitkára: "A színházban tartott sorsoláson csodálatosan ötvöződött a sport és a kultúra, s hasonlót várunk a mérkőzéseken is. A pontos programot július végéig állítjuk össze."
Kiss István, MKSZ-elnök: "Kiegyenlítettek az erőviszonyok a csoportokban, és ez jó a kézilabdának."
Vanyus Attila, MKSZ-alelnök: "Majdnem tökéletes a csoportunk. Ott kell lennünk az elődöntőben!"

Sydney és Zágráb rossz emléke

Vass Sándor, az MKSZ szakmai alelnöke: "Én az A-csoportot választottam volna, mert legyőzhetőbbnek vélem a norvég, az ukrán és a spanyol csapatot, de elfogadtam Mocsai Lajos döntését. Az a kérdés, mi lesz, ha a dánok és a franciák mégsem látnak hozzá Athén után a fiatalításhoz, és velük kapcsolatban – Sydney és Zágráb után – rossz érzéseim vannak."
Sinka László, az Eb szervezőbizottságának elnöke: "Az előkészületek kitűnően haladnak, és decemberben különösen ügyelünk a közönség biztonságára." ---- Pálinger Katalin: – Athén után a rivális válogatottakból valószínűleg többen visszavonulnak, s ez módosíthatja az erőviszonyokat. Ha nekem kellett volna döntenem, akkor gondolkodás nélkül a D-négyest választom.
Ferling Bernadett: – Egy rossz szavunk sem lehet Fortunára. Nemcsak a csoportokból, hanem a középdöntőből is jól fogunk kijönni.
Radulovics Bojana: – Sokat számít, hogy hazai környezetben játszunk, s ezt kihasználva minden ellenfelünket le kellene győznünk.
Siti Eszter: – A CD-ág szimpatikusabb, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű meccsekre van kilátásunk. A fehéroroszokat tekintem sötét lónak.
Török Bódog, az 1965-ben világbajnok női válogatott szövetségi kapitánya: – Az A-csoport tűnik a legerősebbnek, de azért a mi négyesünk sem könnyű. A világbajnok franciák elleni eredménytől függ, hogy az első vagy a második helyen jutunk-e tovább. Ennek a rendkívül erős válogatottnak hazai környezetben vennie kell az újabb akadályokat.
Laurencz László, az 1995-ben vb-ezüstérmes női válogatott szövetségi kapitánya: – Nagyon kiegyensúlyozottak a csoportok, ám egyértelmű, hogy a magyar válogatott nem maradhat ki a továbbjutók közül. A mi águnkon a fehéroroszokat és a svédeket ítélem a leggyengébbnek.
Kovács László, a férfi- és a női válogatott egykori kapitánya: – A mieink ága tekinthető szimpatikusabbnak, bár azt nem tudom megmondani, hogy a C- vagy a D-négyest választottam volna. A franciák és a dánok legyőzése lesz a legnehezebb az érmekért zajló versenyfutásban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik