Jó úton halad a Fotex

Összeállította: DONÁT TAMÁS, HAVASRÉTI BÉLA,SZIRMAI GYÖRGYÖsszeállította: DONÁT TAMÁS, HAVASRÉTI BÉLA,SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.05.12. 21:11
Címkék
Veszprémben egy kicsit örültek a Dunaferr felett idegenben aratott nem várt, fölényes győzelemnek (2916), de elbizakodottságról szó sincs a csapatban. Zdravko Zovko mester szerint, kicsit hamisan cseng, hogy vasárnap tartalékos volt a Dunaferr.
A veszprémi Fazekas Nándor halmozta a bravúrokat az újvárosi rangadó hajrájában
A veszprémi Fazekas Nándor halmozta a bravúrokat az újvárosi rangadó hajrájában
A veszprémi Fazekas Nándor halmozta a bravúrokat az újvárosi rangadó hajrájában
A veszprémi Fazekas Nándor halmozta a bravúrokat az újvárosi rangadó hajrájában
A veszprémi Fazekas Nándor halmozta a bravúrokat az újvárosi rangadó hajrájában
A veszprémi Fazekas Nándor halmozta a bravúrokat az újvárosi rangadó hajrájában
"Stochl, Szathmári, Bene, Rosta, Kuzmicsov, Kertész, Kemény, Marcinkevicius nemzetközi klasszis – mondta. – Bármelyik gárdában erősítést jelenthetnének. Az más kérdés, hogy közülük néhányan félig gyógyultan vagy sérülten szerepeltek. Mi is jártunk már hasonló cipőben. Ez azonban nem csökkenti együttesem győzelmének értékét. Koncentráltan kézilabdáztunk, a ziccereink többségét értékesítettük, fokozatosan növekvő előnyünket pedig megbecsültük. A kiváló egyéni teljesítmények mellett újra kidomborodott a csapategység. Ezen az úton kell tovább mennünk, és nem lehet lazítani, kiengedni.”
A Dunaferr elleni mindkét meccsen remekeltek az átlövők. "Örülök, hogy végre belelendültem, s nyolc góllal tudtam segíteni a csapatomat – mondta Kiril Lazarov. – Sokáig zavart és hátráltatott a kézsérülésem, ezért akadt pontatlan, erőtlen lövésem. Remek ritmusban kézilabdáztunk, csapatként is jó összteljesítményt nyújtottunk, de csak annyi történt, hogy versenyben maradhattunk a bajnoki címért. A Szeged elleni meccsel azonban csak csütörtöktől, a Győr elleni csata után szabad foglalkoznunk.”
A rájátszás végén újra csúcsformába lendült Sterbik Árpád, akit a társai azzal zrikálnak, hogy ők "hozták” a két Dunaferr-meccset, a Pick-Szeged elleni aranymérkőzés viszont immár az övé. "Jót tett nekünk a négy napon belül aratott két győzelem – mondta a kapus –, mert újra összerázta a csapatot. Hatékonyan védekeztünk, s támadásaban is felülmúltuk riválisunkat. A Szeged ellen azonban még a mostaninál is jobb játékra lesz szükség, de tudjuk, előbb Győr következik.”
A Dunaferr edzője, Kolics János egy nappal a súlyos fiaskó után is elkeseredetten beszélt a rangadón szerzett tapasztalatairól. "Továbbra is állítom, hogy néhány játékosunk ezen a találkozón tisztességtelenül kézilabdázott – mondta. – Ez alatt azt értem – lévén erős kifejezésről szó –, hogy a hozzáállása, a motiváltsága nekem megkérdőjelezhetőnek tűnt. A mérkőzés után a fiúknak is elmondtam ezt, és kértem, akinek nem inge, ne vegye magára, de az mégiscsak furcsa, hogy négy nappal korábban idegenben tízgólos hátrányból talpra álltunk, itthon pedig – sérülések ide vagy oda – alig fejtettünk ki ellenállást védekezésben, és gyorsan összeomlottunk támadásban. Nem a bundagyanú vetődött fel bennem, ám a csapat szurkolóinak, vezetőinek és szponzorainak mégis számot kell adnunk a történtekről, illetve a lélektelen játékért járó felelősségrevonásokról, büntetésekről. Pedagógiailag is fontos, hogy szerdán a Szeged ellen feledtessük híveinkkel a Fotex elleni kudarcot.”
A rájátszás felsőházában az érmekért csatázó három élgárdától kissé leszakadva, de hasonló elszántsággal küzd az európai kupaszereplést érő negyedik helyért a további három együttes (a nőknél és a férfiaknál is két-két magyar csapat indulhat a BL-ben és az EHF-kupában, egy-egy pedig a KEK-ben). Nem csoda, hogy a Győr és Tatabánya nagyszerűen motivált együttesei fordulatokban gazdag, emlékezetes csatát vívtak. Heroikus, de sportszerű volt a küzdelem, amely drámai hajrával végződött.
Egy perc volt hátra, és 28–28-as állásnál Tóth László, a győriek edzője időt kért, lehívta kapusát, és csapata hét mezőnyjátékossal támadva, 14 másodperccel a vége előtt, Szabó Péter révén megszerezte a vezetést (29–28). Ekkor Kanyó Antal mester kért időt, ő is lehívta a kapusát, és így – mivel a győriektől két játékost kiállítottak – a tatabányaiak hármas emberelőnyben rohamoztak. Lejárt a 60 perc, de időn túli hétmétereshez jutott a Tatabánya. Kiss Zoltán büntetőjét Tatai Péter bravúrral hárította. A fantasztikus csatát a Bonifert, Serfőző bírópáros korrekten, szinte hibátlanul vezette.

Lázadás Újvárosban az EHF-kupa-döntő után

Nagyot fordult a világ Dunaújvárosban – a nők "fellázadtak” edzőjük ellen. Az eredményei mellett szigoráról és kemény követelményeiről is híres Kiss Szilárd kivételesen szerette volna néhány kiválóságát pihentetni a keddi, Herz-FTC elleni bajnokin, ám a játékosok ellentmondtak, mert mindanynyian játszani szeretnének. Még azok is, akik rettentő sokat vállaltak az EHF-kupa-döntő első mérkőzésén a dán Slagelse bravúros, ötgólos legyőzésében. Elvégre ez lesz az utolsó bajnoki mérkőzés, és a lefújást követően a Dunaferr-játékosok nyakába kerül az aranyérem. Az újvárosiak azt mondják, nem szabad, hogy ezt az ünnepet gyenge játék, rossz eredmény árnyékolja be. "Hétfőn két edzést tartottunk, s jól dolgoztak a lányok – mondta Kiss Szilárd. – Nagy a bizonyítási vágy játékosaimban, és ez mindenképp biztató a ránk váró feladatok, az FTC elleni bajnoki és a dániai kupavisszavágó előtt. Kedden tehát legjobb összeállításunkban próbálunk mindent megtenni a sikerért.” Egyedül a napokban érettségiző Bulath Anita játéka kérdéses. Újvárosi hír, hogy a női csapat megtartotta ígéretét, és Radulovics Bojana már át is adta az egymillió forintot a Sváb-hegyi Állami Gyermekgyógyintézet főigazgató főorvosának, dr. Kósa Lajosnak, aki elmondta, hogy különleges légzésfunkciós készüléket vesznek ebből a pénzből.
A Herz-FTC edzője, Németh András azt hangsúlyozta, hogy csapata otthon mindenképpen nyerni akar az új bajnok ellen. "Hétfőn egy edzéssel készültünk, majd videóztunk – mondta. – Nem vagyunk biztosak abban, hogy a Dunaferr a legerősebb összeállításában lép pályára, hiszen már nincs érdemi tétje a mérkőzésnek.” A klub vezetői két-két évvel meghosszabbították Mraviková és Uhraková szerződését, és hamarosan megállapodnak a hódmezővásárhelyi Kocsikkal is, akit egy vagy két évre igazolnak. Lőwy bejelentette, távozik a Fradiból, de még nem dőlt el, hogy bel- vagy külföldön folytatja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik