Fináléban a Dunaferr

MÉSZÁROS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSMÉSZÁROS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.04.13. 21:40
Címkék
Nyolc napon belül harmadszor feszült egymásnak a Dunaferr és a Cornexi, s a korábbi kétszer 60 perc alapján az újvárosiak várhatták nyugodtabban az EHF-kupa elődöntőjének visszavágóját, hiszen mindkétszer biztos győzelmet arattak, előbb öttel (EHF-kupa), majd kilenccel (bajnoki rájátszás) múlták felül megyei riválisukat.
"Szerintem most megszakad a Dunaferr jó sorozata, a hazai pálya előnyét élvező Cornexi kerül ki győztesen a párharcból, de ez nem lesz elég a fehérváriaknak a továbbjutáshoz” – jósolt Kovács Péter, a szövetség szakmai igazgatója, aki a hírek szerint a nyártól klubedzőként kíván dolgozni. A pletykák szerint éppen Székesfehérvárott, a Cornexi trénereként. Ô azonban cáfolta ezeket az értesüléseket, azt viszont nem tagadta, hogy tucatnyi helyről megkeresték állásajánlattal.
A csapatok névsora senkit nem lepett meg, azt ugyanis mindenki tudta, hogy a szülés után nemrég visszatért Radulovics Bojana még nem lesz ott a Dunaferr keretében, Pánczél Barabásnak, a hazaiak szakvezetőjének a húzására viszont már többen felkapták a fejüket, ő ugyanis a bal szélen nem a válogatottban is figyelembe vett Kenyeres Fanninak, hanem a fiatal, mindössze 17 éves Tápai Szabinának szavazott bizalmat.
Az első negyedóra eseményei a fehérvári edző döntésének helyességét igazolták, hiszen Tápai kétszer is feliratkozott a gólszerzők közé, s ez a bravúr másnak nem sikerült sem csapattársai, sem az ellenfél játékosai közül. Igaz, meglehetősen nagy rohanással telt az első 15 perc, a támadásba és a védekezésbe igen sok hiba csúszott. Az előbbit jelzi, hogy a játék negyedének letelte után mindössze 5–2-es állásról tanúskodott az eredményjelző, az utóbbit pedig a hat kiállítás is mutatja. A norvég játékvezetők nem tűrték a túlzottan kemény védekezést, négyszer is kétperces büntetéssel sújtották az újvárosiakat. Feltűnő volt az is, hogy a Dunaferr visszafogott teljesítményt nyújtott, nem ment sem az átlövőknek, sem a szélsőknek, ám így is szoros lett az állás, hiszen a 20. percben Nagy Ivett találatát követően már csak két gól volt a különbség (6-4). A félidő hajrája a hazaiaknak sikerült jobban, a 24. percre ledolgozták hátrányukat, ekkor a beállós Kulcsár Anita volt eredményes, majd a különbség a fordulásig meg is maradt. Sőt, az utolsó percben Siti Beáta könnyelműen, elhamarkodottan ellőtte a labdát, az ellentámadást viszont Nagy sikeresen fejezte be, így 14–7 helyett 13–8-cal fordulhattak a csapatok.

A Dunaferr kapusa, Pálinger Katalin köszöni meg a dunaújvárosi szurkolók biztatását (Fotó: Danis Barna)
A Dunaferr kapusa, Pálinger Katalin köszöni meg a dunaújvárosi szurkolók biztatását (Fotó: Danis Barna)
A Dunaferr kapusa, Pálinger Katalin köszöni meg a dunaújvárosi szurkolók biztatását (Fotó: Danis Barna)
A második játékrész Ferling Bernadett büntetőből elért találatával kezdődött, erre azonban gyorsan hárommal válaszoltak a fehérváriak, Kulcsár kétszer, Deli Rita pedig egyszer vette be Pálinger Katalin kapuját (16–9). Ekkor úgy tűnt, hogy megugranak a vendéglátók, de kétszer is elsült az addig igencsak passzív Szrnka Hortenzia keze, meg Nagy is hozzátett egyet, így máris 16–12-re módosult az állás. Döntő fontosságúnak bizonyult a 38. perc, ekkor ugyanis az addig biztos ítélet-végrehajtó Virincsik Anasztázia nem tudta belőni a megítélt hétméterest, a másik oldalon viszont Pálffy Zsuzsa nem hibázott, s ezzel 16–13-ra módosította az eredményt. A fehérváriak továbbra is biztosan őrizték előnyüket, de ötöt nem tudtak közé tenni, s azt sem tudták kihasználni, hogy a szabálytalankodó Pálffyt cserével végleg kiállították, Ferling újabb büntetőt hibázott, a két nehézbombázó, Szrnka és Borók Rita pedig egyre-másra pontatlanul célzott. Hét perccel a játékidő letelte előtt a jobb szélre beállt újvárosi fiatal, Turtóczki Ágnes főszereplővé lépett elő, előbb feliratkozott a gólszerzők közé, aztán kiharcolt egy hetest, majd pompás találattal fejezett be egy újabb támadást, így döntő érdemeket szerzett abban, hogy a Dunaferr megőrizte összesített előnyét. Sőt, a döntetlen sem volt elérhetetlen messzeségben az újvárosiak számára, de az utolsó akciónál, emberhátrányban, Ferling lövése nem talált utat a hálóba.
A Cornexi ugyan minimális különbséggel győzött, de ez a siker önmagában túl sokat nem ért, mert 55–51-es összesítéssel a Dunaferr jutott az EHF-kupa fináléjába, amelyben a dán Slagelsével méri össze tudását.

Mestermérleg:

Pánczél Barabás: – Nyertünk egy csatát, de elveszítettünk egy háborút. Az általunk diktált nagy tempóban a hajrára elfáradtunk, s a Dunaferr, köszönhetően jobb cseréinek, élt a kínálkozó lehetőséggel. Ettől függetlenül gratulálok a lányoknak a kupában nyújtott remek teljesítményükhöz.
Kiss Szilárd: – Két ellentétes félidőt láthatott a közönség, az első játékrészben a Cornexi volt energikusabb, a másodikban mi. Borotvaélen, de továbbjutottunk, ennek nagyon örülünk, célunk mi más lehetne, mint a kupa elhódítása.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik