Kevés volt Mirza Dzomba és Pérez Carlos bravúrja

Összeállította: DONÁT TAMÁS, MÉSZÁROS ISTVÁN,SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYÖsszeállította: DONÁT TAMÁS, MÉSZÁROS ISTVÁN,SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.04.07. 20:58
Címkék
Magyar férficsapat nélkül rendezik meg az európai kupafinálékat, mert az elődöntőből sem a Fotex KCV (Bajnokok Ligája), sem a Dunaferr SE (EHF-kupa) nem jutott tovább. A nőknél az elődöntő első összecsapásán a Győri Graboplast ETO KC (KEK) gyakorlatilag behozhatatlan hátrányba került, a Dunaferr SE és a Cornexi-Alcoa EHF-kupa-párharcában pedig az újvárosiak elegendőnek tűnő előnyt szereztek.
A kubai Pérez Carlos (balra) a magyar Fotex KCV, az orosz Oleg Kiszeljov a baszk Portland San Antonio Pampolna dicsôségéért küzdött a BL-elôdöntô visszavágóján
A kubai Pérez Carlos (balra) a magyar Fotex KCV, az orosz Oleg Kiszeljov a baszk Portland San Antonio Pampolna dicsôségéért küzdött a BL-elôdöntô visszavágóján
A kubai Pérez Carlos (balra) a magyar Fotex KCV, az orosz Oleg Kiszeljov a baszk Portland San Antonio Pampolna dicsôségéért küzdött a BL-elôdöntô visszavágóján
A kubai Pérez Carlos (balra) a magyar Fotex KCV, az orosz Oleg Kiszeljov a baszk Portland San Antonio Pampolna dicsôségéért küzdött a BL-elôdöntô visszavágóján
A kubai Pérez Carlos (balra) a magyar Fotex KCV, az orosz Oleg Kiszeljov a baszk Portland San Antonio Pampolna dicsôségéért küzdött a BL-elôdöntô visszavágóján
A kubai Pérez Carlos (balra) a magyar Fotex KCV, az orosz Oleg Kiszeljov a baszk Portland San Antonio Pampolna dicsôségéért küzdött a BL-elôdöntô visszavágóján
Hunyadfalvy Ákos, a Fotex KCV elnöke egy mondatban szinte mindent elmondott tavaly még BL-finálét vívó csapata idei elődöntőjéről, amelynek visszavágóján a világbajnok Mirza Dzomba 10 gólt lőtt, a vb-gólkirály Pérez Carlos pedig hétszer volt eredményes. "A továbbjutás lehetőségét Spanyolországban rontottuk el – vélekedett az elnök –, nagyon sok volt a visszavágóra a nyolcgólos hátrány.”
Ehhez Sterbik Árpád kapus csak ennyit fűzött hozzá: "Ha két napig játszunk, akkor sem tudtuk volna ledolgozni a hátrányunkat.” A csata lélektani oldalát világította meg Zsigmond György beállós: "A nyolcgólos hátrány agyonnyomta a csapatot, esélyünk sem volt a továbbjutásra.” Pásztor István balszélső is kesergett: "Nyertünk, de nem értünk vele semmit.”
Zdravko Zovko, a Fotex KCV mestere higgadtan értékelte a történteket. "Az első mérkőzésen összeszedett nyolcgólos hátrány túl nagy volt, és mind a pamplonai találkozón, mind a visszavágón a bírók felfogása a spanyoloknak kedvezett – állította az edző. – Ezen a szinten már apró mozzanatokon múlhat a siker, és most is ez történt. Főleg a a passzív játék megítélésében bíráltak el bennünket másként az első találkozón, mint vetélytársunkat a másodikon. Csapatom derekasan harcolt, mindent megtett a bravúrért, ezért emelt fővel hagyhatta el a küzdőteret.”
Érdekes véleményt formált a visszavágóról néhány szakember és kivülálló.
Alekszander Kozsukov, a BL-mérkőzés EHF-ellenőre, az orosz szövetség elnöke: "Remekül küzdött a Veszprém, de túl nagy volt a hátránya ahhoz, hogy a szintén világklasszisokkal felálló Pamplonával szemben ledolgozza azt.”
Zlatko Saracevic, a Fotex volt jobbátlövője, olimpiai és világbajnok: "Nagyon sok volt a nyolcgólos különbség, és a bírók nem fújták le a spanyolok passzív támadásait.”
Mirko Basic, az RK Zagreb kapusedzője, olimpiai és világbajnok kapus: – Szinte ledolgozhatatlan volt a nyolcgólos hátrány. A Veszprémben csak Dzomba és Pérez játszott kiemelkedően. Sterbik formáján még érződött a sérülés miatti hosszabb kihagyás. Hernández viszont megmutatta, hogy nagyon jól ismeri a Fotexet.”
Milorad Krivokapics, a Dunaferr SE játékosa: "Rendkívül rutinos, okos játékkal jutott tovább a Pamplona. Hernández fantasztikusan védett, a Fotex sérültjei pedig talán nem jöttek tökéletesen rendbe. Ráadásul kissé fáradtnak is tűnt a Veszprém.”
A Dunaferr férficsapatának szinte hihetetlen fiaskójáról Bene Gyula szakosztályelnök elmondta, hogy a gárda számított a nagyon nehéz visszavágóra, de tudta az oroszok játékának ellenszerét. "Sajnos mégsem voltunk képesek alkalmazni a kitalált receptet – mondta –, és ennek a kapitális hibának a következménye lett a kiesésünk, valamint az edzőváltás.”
Buday Ferenc volt vezetőedző: "Az első félidőben jó volt a csapajátékunk, a másodikban viszont a kiváló orosz átlövők feljavultak, vérszemet kaptak, és sem kapuscserével, sem védekezésünk megváltoztatásával nem tudtuk megakadályozni őket a gólszerzésben. Támadásban is sok indokolatlan hibát követtünk el, meghatározó embereink a hajrában elfáradtak. Borzasztóan fáj a kiesés, ám a jobb erőkből álló, rutinosabb és hosszabb kispaddal rendelkező orosz csapat megérdemelten jutott tovább.”
Az első félidőben megsérülő, ám rövid ápolás után vissszatérő Rosta Miklós szerint 16–11-ig okosan, fegyelmezetten, a megbeszéltek szerint játszott a Dunaferr. "Utána apróbb hullámvölgy következett a játékunkban – emlékezett. – Ettől kezdve mindenki hős akart lenni, egyedül szerette volna megnyerni a csatát. Pedig ez csapatjáték. Bene Tamás sérülése és korai kiválása is nagyon befolyásolta az eredmény alakulását.”
Női csapataink közül a Győr a francia Besancon otthonából szinte megsemmisülve tért haza.

Európai kupák, elôdöntô

Férfiak, visszavágók
Bajnokok Ligája: Portland SA Pamplona (spanyol)–FOTEX KCV 28–20 (14–9), és 26–30 (13–16) Prule 67 Ljubljana (szlovén)–Montpellier (francia) 29–27 (13–14) és 23–29 (10–14).
KEK: Redbergslids (svéd)–TBV Lemgo (német) 36–32 (22–19) és 37-35 (18–20), Ciudad Real (spanyol)–Celje Pivovarna Lasko (szlovén) 34–27 (15–13) és 25–28 (14–15).
EHF-kupa: Dinamo Asztrahany (orosz)–DUNAFERR SE 23–25 (13–14) és 30–27 (13–16), FC Barcelona (spanyol)–BM Altea (spanyol) 29–20 (17–8) és 30–22 (15–10).
Challenge-kupa: Savehof (svéd)–Skjern (dán) 24–24 (11–12) és 27–31 (9–15), US Creteil (francia)–Filipposz Veriasz (görög) 28–22 (15–10) és 22–31 (13–12)
Nôk, elsô mérkôzések
Bajnokok Ligája: Eliana Valencia (spanyol)–Viborg HK (dán) 34–34 (16–17), Krim NR Ljubjana (szlovén)–Ikast Bording (dán) 33–28.
KEK: Besancon (francia)–GYÔRI GRABOPLAST ETO KC 30–18 (14–7), Szpartak Kijev (ukrán)–Kolding IF (dán) 27–24 (13–10).
EHF-kupa: DUNAFERR SE–CORNEXI-ALCOA 33–28 (16–17), Slagelse FH (dán)–Motor Zaporizzsja (ukrán) 35–14 (20–7)
Challenge-kupa: Nata Gdansk (lengyel)–Baia Mare (román) 24–19 (12–9), Borussia Dortmund (német)–Trier (német) 29–22 (16–11).
A visszavágókat április 12-én és 13-án játsszák
"Úgy érzem, ezúttal nem csak a pályán szenvedtünk súlyos vereséget” – ezek voltak Róth Kálmánnak, a Győri Graboplast ETO KC vezetőedzőjének első szavai, miután csapata a női KEK elődöntőjének első mérkőzésén 12 gólos vereséget szenvedett válogatottakkal teletűzdelt, román és szerb-montenegrói idegenlégiósokkal megerősített, francia bajnoki éllovas otthonában. Az összecsapás után a szakvezető senkit sem kívánt illúziókba ringatni, s elismerte, a különbség jóval a kritikus határon túl van. Ugyanakkor azt is hozzátette: a francia Besanconnál erősebb csapat is képes nagyon gyenge napot kifogni, a közelmúlt hazai példái közül elég csak a Veszprém férfi- vagy a Fradi női együttesére gondolni. "Nem adjuk fel, a vasárnapi visszavágón a végsőkig fogunk küzdeni, már csak azért is, mert ennyivel tartozunk csodálatos szurkolóinknak, akik közül több tucatnyian Franciaországba is elkísértek bennünket” –hangoztatta a tréner, aki szerint játékosait nem érheti szemrehányás, hiszen eddig is erőn felül teljesítettek, mert a KEK-elődöntőbe jutás már a bravúr határát súrolta.
A Dunaferr női csapatának mestere, Kiss Szilárd szerint a rutin sokat számított a Cornexi legyőzésében. "A Fehérvár sok nagy csatát megjárt játékosait jobban feldobta a tét nagysága – mondta –, és a mérkőzés nagy részében nem is tudtunk jól reagálni a taktikájukra. A továbbjutás még messze nincs lefutva.” Az ötgólos előnnyel elégedett Bohus Bea is, a Dunaferr játékával azonban nem. "Kicsit nyomott bennünket a tét, az ellenfél ezzel szemben számomra meglepően jól, felkészülten, ötletesen játszott” – vélekedett.
Pánczél Barabás, a Cornexi edzője jó esélyt lát együttese fináléba kerülésére.
"A hajráig kitűnően küzdöttünk, de néhány eladott labda és balszerencsés mozzanat miatt nem lett szorosabb az eredmény – sajnálkozott a fehérvári mester. – Ledolgozható a különbség, és reális körülmények között csapatom képes a bravúrra. Remélem, tovább javul Kenyeres térdsérülése, és a vasárnapi visszavágón ismét teljes együttessel léphetünk pályára. Igaz, előbb csütörtökön bajnoki mérkőzésre utazunk Újvárosba.”

Kolics János a Dunaferr-férfiak új edzője

A Dunaferr SE elnöksége a férfiszakosztály javaslatára felmentette a további munkavégzés alól Buday Ferenc edzőt, akinek június 30-ig szól a szerződése. Utódja Kolics János (48 éves) lett, aki hajdan kulcsjátékosa volt az együttesnek, majd 1996 és 1999 között az ő szakmai vezetésével három bajnoki ezüstérmet nyert a klub férficsapata.
"Üzletpolitikai döntést hozott a klub – mondta Buday Ferenc. – Előttem szakmailag tiszta a helyzet, és állítom, nem az edzésmunkában keresendő az európai kupabúcsunk oka. Eddigi teljesítményével szinte erején felül teljesített a sok nehézségtől hátráltatott gárda, amely előtt megemelem a kalapomat az EHF-kupa-elődöntőbe jutásért.”
"Két évig a Kiskőrös edzője voltam, az utóbbi két esztendőben azonban nem volt csapatom – mondta Kolics János. – Az évad végéig szól a szerződésem, tehát az időnk rövid, a céljaink pedig jelentősek. Dobogós helyezést kell elérnünk a bajnokságban, és a Magyar Kupában is a lehető legjobban kell szerepelnünk. A fiatalok csapatba építését szeretném folytatni. A szerződésem esetleges meghosszabbításáról egyelőre korai beszélni.” A hétfői edzést már Kolics János vezette Újvárosban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik