További sikerekre éhes a magyar női válogatott

BERECZKY ATTILA, KOLODZEY TAMÁSBERECZKY ATTILA, KOLODZEY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.08.26. 21:16
Címkék
Három nap, három mérkőzés a világbajnoki ezüstérmes Norvégia ellen  ez volt a Mocsai Lajos által irányított női válogatott csütörtöki, pénteki és szombati programja. Az Európa-bajnoki címvédő magyar lányok ezúttal Borsod és Heves megyében csináltak propagandát a sportágnak (tavaly Zalában és Somogyban jártak), és Tiszaújvárosban, Miskolcon, valamint Egerben is hatalmas közönségsikert arattak.
Emlékeztetô
Augusztus 22., Tiszaújváros: Magyarország–Norvégia 35–24 (18–15)
Augusztus 23., Miskolc: Magyarország– Norvégia 31–29 (17–14)
Augusztus 24., Eger: Magyarország– Norvégia 21–24 (9–12)
Emlékeztetô
Augusztus 22., Tiszaújváros: Magyarország–Norvégia 35–24 (18–15)
Augusztus 23., Miskolc: Magyarország– Norvégia 31–29 (17–14)
Augusztus 24., Eger: Magyarország– Norvégia 21–24 (9–12)
A szövetségi kapitány a tesztmérkőzések előtt három napot készülhetett a kerettel, így ez az összesen hatnapos együttlét jelentette a decemberi, dániai Eb-re való felkészülés első fázisát.
"A magyar női válogatottat nagyon szeretik az országban, ezért is próbálunk eljutni olyan helyekre, ahol nincs élvonalbeli csapat, ám nagy a sportág bázisa, sok a fiatal játékos – mondta Mocsai Lajos. – Természetesen a csapat számára is hasznos volt ez az időszak, hiszen szeretettel láttak minket, a mérkőzések előtt Tiszaújvárosban remek feltételek között tudtunk edzőtáborozni, ráadásul remek kapcsolat alakult ki a helybéliekkel. Terveink szerint jövő tavasszal is folytatódik a tavaly megkezdett sorozat. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a dán válogatott hasonló vendégszerepléséről.”
Elsőre Tiszaújvárosban magabiztosan nyertek a mieink, a második napon, Miskolcon már szorosabb meccset játszottak a csapatok, míg a záró találkozón, Egerben megszerezték becsületgyőzelmüket az északiak.
"Ragaszkodtam ahhoz, hogy három mérkőzést játsszunk, hiszen rengeteg dolog van, amely csak ekkor derül ki – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Elsősorban a speciális állóképességre, illetve a teljes taktikai repertoár kipróbálására gondolok, de két meccsen nem is lehet optimálisan megforgatni a keretet, hiszen mindenkinek játéklehetőséget kell adni egy ilyen sorozaton. Az első találkozón a lehető legkomplettebb csapat lépett pályára, a másik két meccsen már több lehetőség jutott a fiataloknak. A harmadik összecsapás volt a kritikus, hiszen azok a kulcsemberek, akik az első két alkalommal sokat voltak pályán a fizikailag roppant erős ellenféllel szemben, ezt a hatvan percet már nem bírták olyan intenzitással teljesíteni.

Gyógyírt jelentettek

Még jóindulattal sem írhatjuk, hogy virágzik Miskolc kézilabdasportja, hiszen a borsodi megyeszékhely sem a nôi, sem a férfi NB I-ben nem képviselteti magát, és látványos elôrelépés az elkövetkezendô években sem várható. A gyengébb nem „frontján” a nyolcvanas években élcsapatnak számító Borsodi Bányász megszűnt, az elmúlt évtizedben az NB I-ig jutó Miskolci Honvéd alsóbb régiókban bontogatja szárnyait, és ugyanez a megállapítás igaz a Diósgyôri KC férfi együttesére is. Miskolcon azonban szeretik a kézilabdát, a dicsô múlt is kötelez, így a sebekre némi gyógyírt jelentett az Európa-bajnok magyar válogatott vendégszereplése. S, hogy az emberek szeretik a kézilabdát, éhesek a nagy eseményekre, azt bizonyították a teli széksorok...
Ráadásul a norvég válogatott iszonyúan küzdött, hiszen számukra is fontos volt, hogy legalább egy sikerélménynyel a tarsolyukban térjenek haza. De éppen emiatt jók az ilyen mérkőzések, hiszen ilyenkor derül ki, hogy a világversenyeken, a kritikus időszakokban, kik tudják átvállalni a felelősséget a stabil emberektől. A világbajnoki ezüstérmes ellen az is kiderült, hogy a játék mely fázisaiban vannak elmaradásaink. Gondjaink voltak a visszarendeződéssel, s még próbálom megtalálni a védekező játékunk felépítését.”
Elégedett volt a magyarországi fellépésekkel Marit Breivik, a világbajnoki ezüstérmes norvég válogatott szakmai irányítója is.
"Örülök, hogy eljöttünk, hiszen remek ellenféllel szemben mérhettük le, hol tartunk a felkészülésben – vélekedett Breivik aszszony, az egri siker után érthetően jókedvűen. – Az olaszországi világbajnokság óta sok változás történt a keretben, és mivel az Eb-n is szeretnénk eredményesek lenni, be kell építeni néhány új embert a keretbe. Ehhez pedig elengedhetetlenek az ilyen mecscsek. Nagy dolognak tartom, hogy sikerült egy meccset nyernünk, hiszen ellenfelünk pillanatnyilag mindenképpen erősebb nálunk. Remek volt ilyen hangulatban, ilyen közönség előtt szerepelni, szerencséje van a magyar válogatottnak, hogy ennyien szeretik!”
Ami a mieink felkészülésének folytatását illeti: szeptembertől heti rendszerességgel találkozik a keret, egészen az Európa-bajnoki felkészülés hajrájáig, amikor három és fél hét közös munka következik.
"A hat nap alatt elvégeztük, amit elterveztünk – értékelt Mocsai kapitány. – A meccsekkel együtt tíz foglakozásunk volt, s örömmel tapasztaltam, hogy a kemény munka ellenére jól érezték magukat a lányok. A játékosok egy év után elvárják maguktól a komoly eredményt, éhesek a sikerre, és nagyon magasra helyezték önmaguk előtt a lécet. Kell ennél több egy szövetségi kapitánynak?”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik