Kajak-kenu: Adolf magabiztosan nyert a szegedi válogatón

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.07. 18:42
null
Adolf Balázs (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Adolf Balázs esélyeshez méltó magabiztossággal nyerte a kenu egyesek 1000 méteres döntőjét a kajak-kenusok idei első válogatóversenyének vasárnapi zárónapján, a Szeged melletti Maty-éren.


Leszakadt az ég a nap közepén, úgy zuhogott az eső, mintha dézsából öntenék a szegedi kajak-kenu válogatóversenyen. Az indulók szempontjából a lehető legjobbkor történt meg, hiszen éppen az ebédszünetüket töltötték a délelőtti és a délutáni program között, így nyugodtan behúzódhattak a hajóházba. Ugyanezt nem mondhatja el magáról az a kanadai kenus hölgy, aki a szabadon maradó pályára merészkedett ismerkedni a környezettel percekkel a „hidegzuhany” előtt.

No, de mit keresett egy kanadai sportoló a Maty-éren? Május 11-e és 14-e között a kajak-kenu honi fellegvára ad otthont az év első világkupaversenyének, ezt hirdeti már a lelátóval szemközti összekötő hídon díszelgő 55 zászló – Szegedé, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetségé, és az 53 nevező országé. Köztük található Algéria, Ausztrália, Brazília és Spanyolország lobogója is, amely országok küldöttségével – a kanadai hölgyhöz hasonlóan – már találkozhattunk a part mentén.

A kenus olimpiai számok napi döntőjében nem történt meglepetés, női egyes kétszázon Takács Kincső, férfi egyes ezren Adolf Balázs (utóbbi két-három hajóhosszal) nyert. A férfi kajak párosoknál ötszázon azonban Varga Ádám és Noé Bálint nem érvényesítette a papírformát, a tavaly K–2 1000 méteren U23-as világbajnok Vajda Bence és Szántói Szabó Tamás elhappolta előlük az aranyérmet.

EREDMÉNYEK

Kajak. Férfiak. 500 m. K–2: 1. Vajda Bence (Atomerőmű SE), Szántói Szabó Tamás (Vasas SC-ARC-S Group) 1:32.082, 2. Varga Á. (KSI), Noé B. (Budapesti Honvéd SE) 1:32.622, 3. Opavszky M. (MTK), Fodor B. (Kovács Katalin Akadémia) 1:33.954. Nők. 200 m. K–1: 1. Kiskó Réka (KSI) 45.369, 2. Sólyom (Vasas) 46.226, 3. Szellák (DKSE Dunaújváros) 46.297
Kenu. Férfiak. 1000 m. C–1: 1. Adolf Balázs (Ajtógyár Óbudai Ganz) 3:55.759, 2. Fejes (Honvéd) 4:00.163, 3. Slihoczki Á. (DKSE) 4:02.731. Nők. 200 m. C–1: 1. Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) 48.200, 2. Nagy B. (MVM Szegedi VSE) 48.422, 3. Balla Virág (FTC) 48.432

Vélemények
„A pénteki ötszázas futamom nagy csalódást okozott, viszont ez a győzelem nagy löketet adott a két hét múlva tartandó válogatóversenyig. Úgy érzem, van miért küzdeni, edzeni. Erős szembeszéllel kellett megküzdenem, amit nem kedvelek, de így is jó pályát mentem. Nem mondanám rá, hogy max pálya, de azért megnyomtam. Nem tudom, pontosan hol helyezkedem el a hazai mezőnyben, mert a versenyszám legjobbjai nem indultak el”
Kiskó Réka, a K–1 200 m győztese
„Minden időjárásra felkészültünk, délelőtt nagyon erős szembeszélben versenyeztünk, délután ugyan megúsztuk az esőt, azzal sem lett volna baj. Jól felépített pályát mentünk, az ötszáz méteres táv mindig is közelebb állt hozzám – még ha tavaly utánpótláskorúként ezren is nyertünk világbajnoki címet. Alaposan felkészültünk erre a távra, tudtuk, mekkora a lemaradásunk, és ledolgoztuk.”
Vajda Bence, a K–2 500 m győztes egység tagja
„Jó pályát mentem, de megnehezítette a dolgom, hogy az év első komoly megméretésén vettem részt. Emellett az esélyesség terhe is engem nyomott, amivel nem boldogultam könnyen. A rajtra félre tudtam tenni, és csak a futamra koncentráltam. Az utazósebességemben bíztam, mert idén még nem foglalkoztunk sokat a gyorsítással, mivel hosszú versenyszezon áll előttünk, a világbajnokságra kell igazán felpörögni. Kétszer is lelassultam az első ötszázon, ez a világkupa-versenyen nem fér bele, mert kegyetlenül lehagy a mezőny. Egyenletesebben kell haladnom.”
Adolf Balázs, a C–1 1000 m győztese

„Semmire sem tudtam figyelni a kétszáz méteren, ezért tovább is eveztem, a célba érés után azt hittem, hetedik lettem... Szorosnak éreztem a futamot, de elégedett vagyok, mert végre egy összeszedett pályát mentem. A felkészülés során nagyobb hangsúlyt fektettünk a lábizmok erősítésére, szerintem kifizetődött a változtatás. Párosban újra összhangba kerültünk Balla Virággal, de óriásit kell küzdenünk, hogy visszakerüljünk az első helyre. Örömteli a versenyhelyzet, az teljes magyar női kenusportnak a hasznára válik.”
Takács Kincső, a C–1 200 m győztese

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik