PUSZTAI VIOLA
2022.08.13 08:32

Jégkorong: Kicsik vagyunk, gyorsak és szemfülesek – Garát-Gasparics Fanni

A tavalyi A-csoportos világbajnokságon újoncként egy meccset nyert meg a magyar női jégkorong-válogatott, idén azonban magasabbra tennék a lécet, és legalább két győzelemmel szeretnék zárni a csoportkört. Persze ennél még merészebb álmaik is vannak, s a csapathoz visszatérő Pat Cortina is azt reméli, hogy a lányok nem elégszenek meg csupán a részvétellel. 

 

„Nagyon kedves emlék, talán a legkedvesebb a világbajnokságokról az A-csoportba való 2019-es feljutás. Ezért az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon pozitívan fogadtuk Pat Cortina visszatérését, izgatottan vártuk a közös munkát. Beigazolódni látszik, hogy ugyanolyan kemény, ugyanakkor jó hangulatban telik, mint azt korábban tapasztaltuk” – mondta Garát-Gasparics Fanni azzal kapcsolatban, hogy az augusztus 25-én kezdődő A-csoportos világbajnokságra már a régi-új szövetségi kapitánnyal, Pat Cortinával készül a magyar női jégkorong-válogatott. 

Az együttes újoncként a tavalyi vb-n egy győzelmet könyvelhetett el, az idei torna házigazdája, Dánia ellen. Idén magasabbra tennék a lécet a lányok, hiszen legalább két meccset szeretnének megnyerni a csoportban, s a céljuk az, hogy bekerüljenek a negyeddöntőbe. Pat Cortina szerint kiegyenlítettek az erőviszonyok, sok múlik majd az erőnléten és az adott napi formán. A kanadai edző úgy véli, ha kiadják magukból a maximumot, akkor elégedettek lehetnek. Hogy helyezésben ez mire lesz elég? Azt egyelőre még ő sem tudja. 

Videónkban Garát-Gasparics Fanni arra is kitér, hogy szerinte az lehet a magyar válogatott erőssége, hogy kicsik, gyorsak és szemfülesek, emellett igencsak szeretik birtokolni a korongot. Megszólal Kreisz Emma is, akitől többek között megtudhatjuk, hogyan telnek a dolgos hétköznapok az felkészülés alatt, illetve milyen tapasztalatokat szereztek a dánok elleni, nemrég lejátszott két edzőmérkőzésen. 

A válogatott bő kerete
Kapusok:
 Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
Hátvédek:
 Baker Taylor (MAC Budapest), Faggyas Lilla (Budapest JA), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI – Kanada), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College – Egyesült Államok)
Csatárok: 
Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC – Svédország), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres – Ausztria), Kreisz Emma (Stanstead College – Kanada), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine – Egyesült Államok), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)
Tartalékok:
 Szabó Fruzsina, Gengeliczky Dorottya, Grkovic Jelena, Véghelyi Dóra, Márton Luca

Felkészülési mérkőzések (Füssen)
Augusztus 18., 16.00: Németország–Magyarország
Augusztus 19., 19.00: Németország–Magyarország

Világbajnoki mérkőzések (Frederikshavn)
Augusztus 25., 15.30: Magyarország–Németország
Augusztus 26., 19.00: Magyarország–Csehország
Augusztus 28., 17.00: Magyarország–Dánia
Augusztus 29., 19.30: Magyarország–Svédország 

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.