Div. 1/A hoki-vb: Nagy-Britannia és Lengyelország feljutott, Litvánia kiesett

Vágólapra másolva!
2023.05.05. 22:52
null
Egy lengyel gól a hatból a román kapuban (Fotó: pzhl.pl)
Pénteken este véget ért a héten Nagy-Britanniában rendezett divízió 1/A jégkorong-világbajnokság, amelyen némi meglepetésre az újoncként szereplő lengyel válogatott szerezte meg az egyik feljutó helyet: egyetlen megingást a házigazdáktól elszenvedett hosszabbításos vereség jelentette. A másik feljutó kiléte az utolsó meccsen dőlt el: a legutóbb még az elitben szereplő két válogatott mérkőzésén a britek óriási csatában múlták felül az olaszokat, így megnyerték a csoportot. A litvánok pont nélkül tértek vissza egy osztállyal lejjebb.

A lengyel válogatott borította a papírformát, mert ugyan a második meccsén hosszabbításban kikapott az elitből érkező házigazdáktól, ám ezt leszámítva, a többi meccsét rendes játékidőben hozta, s a pénteki utolsó meccsén Romániát 6–2-re legyőzve 2002 után jutott vissza a legjobbak közé – mint utóbb kiderült, második helyezettként.

A másik feljutó a torna utolsó meccsén dőlt el a britek és a szintén a fentről leeső olaszok között: utóbbiaknak rendes játékidőben aratott győzelemre volt szükségük, a házigazdáknak a hosszabbításos vereség is belefért. A britek háromszor is vezetést szereztek, az olaszok mind a háromszor egyenlítettek a második harmad hajrájáig, ám Brett Perlini második mai góljára már nem volt válasz – az 5–3-as hazai győzelmet és tornagyőztesként feljutást eredményező végeredményt Cade Neilson állította be bő két perccel a vége előtt az üres olasz kapuba betalálva.

A kiesés kérdése is izgalmasan alakult, miután az utolsó forduló előtt, egy alapidős litván győzelem Dél-Korea ellen mindkét válogatott bennmaradását és Románia búcsúját jelentette volna, ám az ázsiaiak 33 másodperccel a 60 perc letelte előtt emberelőnyből megszerezték a győzelmet jelentő találatot – ezzel Litvánia visszaesett a divízió 1/B-be.

DIVÍZIÓ 1/A-VB, NAGY-BRITANNIA
1. FORDULÓ

Lengyelország–Litvánia 7–0
Románia–Olaszország 2–6
Dél-Korea–Nagy-Britannia 0–4
2. FORDULÓ
Litvánia–Románia 2–3
Nagy-Britannia–Lengyelország 5–4 – hosszabbításban
Olaszország–Dél-Korea 6–1
3. FORDULÓ
Románia–Dél-Korea 2–5
Olaszország–Lengyelország 2–4
Nagy-Britannia–Litvánia 3–0
4. FORDULÓ
Dél-Korea–Lengyelország 0–7
Litvánia–Olaszország 4–6
Nagy-Britannia–Románia 7–0
5. FORDULÓ
Lengyelország–Románia 6–2
Litvánia–Dél-Korea 1–2
Olaszország–Nagy-Britannia 3–5

Végeredmény: 1. Nagy-Britannia 14 pont, 2. Lengyelország 13, 3. Olaszország 9, Dél-Korea 6, 4. Románia 3, 5. Litvánia 0
Nagy-Britannia és Lengyelország feljutott, Litvánia kiesett.

A divízió 1/B-ből a mind az öt meccsét megnyerő Japán jutott fel Litvánia helyére, innen Szerbia esett ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik