Kiesett a tavalyi ezüstérmes és az USA is; a svédek hosszabbításban győzték le a finneket

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.23. 19:42
Kiestek a németek (Fotó: IIHF)
A Csehországban zajló jégkorong-világbajnokság első negyeddöntőiből a szlovákokat legyőző címvédő Kanada és a tavalyi ezüstérmest kiejtő Svájc került a legjobb négy köze. Este aztán a házigazda csehek egygólos meccsen győzték le az Egyesült Államokat, Svédország pedig hosszabbításban szerzett találattal múlta felül Finnországot.

KANADA–SZLOVÁKIA 6–3

Prágában Kanada izgalmas mérkőzésen győzte le Szlovákiát: a tengerentúliak már az ötödik percben 2–0-ra vezettek, ám a szlovákok gyorsan szépítettek. A második felvonásban a kanadaiak hamar visszaállították a kétgólos különbséget Nick Paul első góljával. A harmadik játékrészben Kanada már 5–1-re is vezetett, ám északi szomszédaink ismét gyorsan szépítettek, majd három perccel a vége előtt Marek Hrivík kettős emberfórban szerzett góljával kettőre csökkentették a különbséget. Az utolsó percekben aztán kapus nélkül támadtak a szlovákok, ám a meccs egyik legjobbja, Nick Paul a saját harmadában elcsípett korongot a felezővonalról emelte az üres szlovák kapuba – bravúros találat volt, a pakk a gólvonal mögött landolt –, s ezzel alakult ki a 6–3-as végeredmény. Kanada ezzel sorozatban kilencedik alkalommal jutott be a legjobb négy közé a világbajnokságon.

ÖSSZEFOGLALÓ

SVÁJC–NÉMETORSZÁG 3–1

A másik délutáni mérkőzésen a tavalyi ezüstérmes Németország találkozott Svájccal, amely már a 13. másodpercben emberelőnybe került, ám a korai fórt nem tudta kihasználni. Ellenben amikor emberhátrányba kerültek a helvétek, rögtön megszerezték a vezetést, sőt, kiegészülésük után, egyenlő létszámnál is betaláltak. A középső játékrészben a németek ugyan szépítettek, majd egy kapuvasat is lőttek, de hiába hajtottak az egyenlítésre, nem jártak sikerrel. A harmadik harmadban ia sokáig próbálkoztak az egyenlítéssel a németek, az utolsó két percre még a kapusukat is lehozták, ám Cristoph Bertschy második – ezúttal üres kapus – góljával Svájc megnyerte a meccset és hat év után újra bejutott világbajnokságon a legjobb négy közé.

ÖSSZEFOGLALÓ

SVÉDORSZÁG–FINNORSZÁG 2–1 – HOSSZABBÍTÁSBAN

Az északi negyeddöntő óriási küzdelmet hozott, ám gólt annál kevesebbet: a csoportkört a mezőnyből egyedüliként hibátlanul záró svédek az első két harmadban háromszor annyit lőttek kapura, mint az olimpiai bajnok finnek (24–8), ám hiába a fölény, a vezetést nem sikerült megszerezniük. Végül a harmadik felvonásban, öt perccel a vége előtt tört meg a jég, Rasmus Dahlin szép csel után lőtt köténygólt, s úgy tűnt, ezzel kiharcolják az elődöntős szereplést a háromkoronások. A finnek viszont szűk két perccel a vége előtt lehozták a kapusukat, s Hannes Björninen révén 58 másodperccel a vége előtt egyenlítettek – a harmadik harmad alapján nem feltétlenül érdemtelenül. A hirtelen halálban aztán a finnek öt perc játék után emberhátrányba kerültek – Konsta Helenius ült ki a padra, miután visszahúzta Victor Hedmant –, s a szlovákok ellen duplázó Joel Eriksson Ek egy perc után ki is használta a fórt, ezzel pedig a svédek hat év után jutottak ismét elődöntőbe a világbajnokságon.

ÖSSZEFOGLALÓ

EGYESÜLT ÁLLAMOK–CSEHORSZÁG 0–1

Gólokban nem dúskált a másik esti meccs sem: a házigazda Csehország válogatottja egy szerencsésen és többszörösen is megpattanó lövésből esett góllal győzte le az Egyesült Államokat. A gól nélküli első harmad után a második felvonás közepén az emberelőnyben támadó csehek körbejáratták a a korongot, majd David Spacek lőtt távolról, s a pakk Pavel Zacháról úgy vágódott a hálóba, hogy még a kapus, Charlie Lindgren botját is érintette. A folytatásban az USA mindent megpróbált az egyenlítésért, de hol a keresztvas, hol egy remek blokk, hol pedig a ragyogó formában védő Lukas Dostál gátolta meg a tengerentúliakat ebben. A csehek előnye végül kitartott, így a két évvel ezelőtti vb-bronzérmes válogatott győzött – az elődöntőben pedig a tornán eddig veretlen svéd válogatott lesz az ellenfele.

ÖSSZEFOGLALÓ 


JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, PRÁGA, OSTRAVA
NEGYEDDÖNTŐ
Kanada–Szlovákia 6–3 (2–1, 1–0, 3–2)
Svájc–Németország 3–1 (2–0, 0–1, 1–0)
Svédország–Finnország 2–1 (0–0, 0–0, 1–1, 1–0) – hosszabbítás után
Egyesült Államok–Csehország 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik