Hiába vezettünk, Japán hokiválogatottja fordított, és továbbjutott

Vágólapra másolva!
2024.02.10. 22:16
Dömötör CsabaFotó: Dömötör Csaba
A magyar férfi jégkorong-válogatott 2–1-re kikapott Japántól az olimpiai selejtezőben a Tüskecsarnokban, amivel eldőlt, hogy nem juthat tovább.

 

Ki-ki meccsen dőlt el, hogy a mieink vagy a japánok mehetnek tovább a 2026-os téli olimpia selejtezőjének utolsó fordulójába. A Tüskecsarnokban az összecsapást megelőzően egy távol-keleti sikert arató magyar nemzeti csapatot már megünnepelhettek a nézők, az ifjúsági téli olimpián aranyérmes 3×3-as leányválogatott tagjainak járt a taps – persze mindenki azért jött, hogy hatvan játékperc után ujjonghasson.

A férfiak viszont nem adtak rá lehetőséget, kikaptak 2–1-re, noha az első perctől domináltak a hivatalosan hazai, minden más értelemben vendégcsapat ellen, még úgy is, hogy az első tíz percben nálunk kisbüntetés kisbüntetést ért – emberhátrányban is többször próbálkoztak a mieink, mint Japán. Aztán az első harmad végén fordult a kocka, egyszerre két ázsiait szórtak ki, azonban a magyar körbeadogatásnak nem lett foganatja.

A második játékrészben a távol-keletiek sokkal jobban jégkorongoztak, mint az elsőben, ami aggodalomra adott okot, emlékezhetünk, Litvánia ellen három, Spanyolország ellen kétgólos hátrányból álltak fel. Mindkét esetben látható volt, a fizikai állapotuk kifogástalan, hatvan percen át fenn tudják tartani ugyanazt az intenzitást. Közben pedig súlybeli hátrányuk ellenére a bodicsekekbe is úgy álltak bele, mintha nemcsak a továbbjutás, az életük is múlna rajta.

A játékvezetők továbbra is lelkesen fújkálták a sípjukat, több esetben talán kicsit nagyvonalúan juttatták fórhoz hol az egyik, hol a másik felet. A jó hír, hogy hokisaink ettől a legkevésbé sem jöttek zavarba, és továbbra is kifejezetten agresszívan, veszélyesen játszották meg az emberhátrányokat – kis szerencsével akár öt gólt is üthettek volna „mínuszban”. Végül éppen az addig dadogó emberelőny alatt tört meg a jég, Sofron Istvánra jött ki a figura, aki a jobb oldalról könyörtelen bombát ragasztott a jobb kapufa mellé.

A harmadik etapra fordulva a lelátón az elmúlt két nap lapos hangulata távoli emlékké halványult, akkor pedig robbant a csarnok, amikor az addig ritkán megdolgoztatott, de néha bravúrra kényszerített Bálizs Bence Szato Kohej büntetőjét is kivédte.

Sajnos pillanatokkal később – ismét emberhátrányban, szám szerint hetedszer (!) – már tehetetlen volt, amikor Nakadzsima Sogóra nem jutott védő. Aztán jött a hideg zuhany, két perc múlva Halliday Jiei is betalált a sokadik kipattanót követően.

Válogatottunk becsülettel támadott az egyenlítésért, és megsüvegelendő, hogy a szélsebesen és rengeteget korcsolyázó vendégekkel is mindvégig tartotta a lépést. Sokkal többet próbálkozott, sokkal több veszélyes helyzetet dolgozott ki, csak éppen gólból szerzett eggyel kevesebbet.

Japán kihúzta a végjátékot kapott gól nélkül, három nap alatt ugyanennyiszer támadt fel és fordított hátrányból, így a világranglista-25. ázsiaiak készülhetnek a dániai Aalborgba, ahol a 11. helyet elfoglaló házigazda mellett Norvégia (12.) és Szlovénia (17.) lesz az ellenfelük.

JÉGKORONG
FÉRFI OLIMPIAI SELEJTEZŐ (TÜSKECSARNOK)
3. FORDULÓ
JAPÁN–MAGYARORSZÁG 2–1 (0–0, 0–1, 2–0)
Tüskecsarnok, 1929 néző. V: Mrkva (cseh), Wourenheimo, Mäkinen (mindketten finnek), Ugolini (francia)
JAPÁN: NARISZAVA – Jamada, Isida / Hajata, HALLIDAY 1 /Szato H., Jonejama / Ocu J., Minosima – Hitoszato, NAKADZSIMA S. 1, Hirano (1) / Szuzuki (1), Oszava (1), Ocu K. / Iszogai, Nakadzsima T., Takagi / Nakajasiki, Irikura, Szato K. Edző: Perry Pearn
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS – Stipsicz (1), Fejes / Falus, Kiss R. / Hadobás, Horváth M. / Ortenszky – ERDÉLY CS. (1), Hári J., Galló / Sofron 1, Sebők, Mihály Ákos / Nemes, Németh K., Terbócs / Nagy G., Horváth B., Sárpátki. Edző: Don MacAdam
Kapura lövések: 20–37
Emberelőny-kihasználás: 7/1, ill. 4/1
MESTERMÉRLEG
Perry Pearn: – Türelmesek voltunk, és támaszkodhattunk kapusunk teljesítményére, de a komplett védekezésünket dicséret illeti. Jól reagáltunk a kipattanókra, és jól tereltük a pálya széle felé a magyarokat, jobban, mint ahogyan a litvánok és a spanyolok ellen csináltuk.
Szilassy Zoltán (másodedző): – Egyszerűen több gólt kellett volna lőni, eggyel nehéz meccset nyerni, a kettő kapott rendben van. Sok kiállításunk volt, akárcsak az első két meccsen. Megvoltak a helyzeteink, de jobban dolgoztak a japánok, főleg a második találatuk tunkolós, mocskos gól volt, ebben kellett volna nekünk is jobbnak lenni, akár öt az ötben is, még jobb kapu előtti jelenléttel, több lövéssel, második szándékkal. Ezekben most ők jobbak voltak, megérdemelték.

Litvánia–Spanyolország  2–0 (1–0, 1–0, 0–0)

A selejtezőtorna végeredménye: 1. Japán 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Litvánia 3, 4. Spanyolország 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik