Jégkorong-vb: megint kikapott Kanada, most a németektől

Vágólapra másolva!
2021.05.24. 21:41
null
Niederberger (balra) fogott, mint a festék (Fotó: AFP)
A Rigában zajló jégkorong-világbajnokság hétfő esti programjában Kanada az egymást követő harmadik mérkőzését is elvesztette, Németország 3–1-re nyert. A másik esti meccsen Csehország és Fehéroroszország között hosszabbítás döntött: a csehek 3–2-re diadalmaskodtak.

A torna eddigi legnagyobb meglepetése a kanadaiak pocsék szereplése, ami még akkor is igaz, ha előre tudható volt, hogy távolról sem a legerősebb kerettel érkeznek a vb-re a juharlevelesek. Már a nagy rivális amerikaiak ellen történelmet írt Gerrard Gallant csapata, miután soha korábban nem vesztette még el világbajnokságon az első két meccsét az észak-amerikai válogatott.

Értelemszerűen három vesztes mérkőzéssel sem nyitott Kanada egyetlen világbajnokságon sem – egészen a mai napig.

A németek ugyanis az első harmad közepén fél perc különbséggel bepüföltek két gólt, majd Stefan Loibl és Matthias Plachta találatára Nick Paul révén ugyan még az első harmad végén válaszolt Kanada, de újabb találatot nem sikerült már szereznie.

Ez nagyrészt a kiváló napot kifogó német kapus érdeme, Mathias Niederberger 97.5 százalékos teljesítménnyel védett – 40 lövésből 39-et hárított –, de a teljes német gárda parádésan védekezett az egész találkozón, melynek végeredményét a harmadik harmad végén Korbinian Holzer állította be egy üres kapus góllal.

A második esti összecsapás is nagy izgalmakat tartogatott, ráadásul ezen a tornán először hozott gólt a hosszabbítás – a korábbi két ráadásos meccsnek egyaránt szétlövés lett a vége.

A gól nélküli első játékrész után ugyan a fehéroroszok szereztek vezetést, ám a csehek még a második szünet előtt fordítottak. Az utolsó húsz percben viszont a fehéroroszoknak sikerült a találkozót hosszabbításra menteniük. Az pedig alig másfél percig tartott, Dominik Kubalík szerezte a győztes gólt (3–2).

Ezzel a csehek az első pontjaikat szerezték az A-csoportban, s a hatodik helyen tanyáznak, Fehéroroszország a 4. helyet foglalja el. A B-csoportban Németország hibátlan teljesítménnyel áll a csoport élén, Kanada a 7. mindössze, 2 szerzett és 10 (!) kapott góllal.

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, RIGA
4. NAP
A-CSOPORT
Szlovákia–Oroszország 3–1
(0–0, 1–1, 2–0)
Csehország–Fehéroroszország 3–2
(0–0, 2–1, 0–1, 1–0) – hosszabbítás után
B-CSOPORT
Lettország–Olaszország 3–0
(0–0, 1–0, 2–0)
Kanada–Németország 1–3 (1–2, 0–0, 0–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik