R. P.
2023.06.04 12:49 Frissítve: 2023.06.04 13:42

Sportrádió: Nem hiszem, hogy a feljutásunk nagy meglepetés lenne – Bölöni

Interjút adott a Sportrádiónak Bölöni László, aki a Metz labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként kivívta – egyelőre nem hivatalosan – a feljutást a francia élvonalba. A 70 éves szakember a siker hátteréről, a szükséges erősítésekről, a francia bajnokság színvonaláról, a saját magával szembeni elvárásokról és a jövőjéről is beszélt.

Bölöni László és a Metz nagy sikert ért el (Fotó: Imago Images)

 

Az élvonalba való feljutásról:

„A nehéz pillanatokban, a vereségek után annyira összepontosítottunk a fő célra, a klubérdekre, hogy a csapat nem tört meg. A nehéz mérkőzéseket követően általában a legegyszerűbb módszerekhez folyamodtam, hogy felrázzam a csapatot. Nem gondoltunk mérkőzéssorozatokra, hanem mindig csak a következő találkozóra.”

Mennyire meglepetés Franciaországban a Metz feljutása?

 
Bölöni László: Franciaország: Messziről jövünk, rögös úton
Minden bizonnyal feljutott az élvonalba Bölöni László csapata

„Nem hiszem, hogy a feljutásunk olyan nagy meglepetés lenne. Ott van a Le Havre, a Bordeaux, a Saint-Étienne, a Bastia, a Sochaux, a Dijon és mi is. Ezek olyan klubok, amelyek már szerepeltek az élvonalban, megvan hozzá a kultúrájuk. Ez teszi olyan nehézzé a francia másodosztályt, ahol nem nagyon szabad megbotlani, és kitartónak kell lenni. Nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy a feljutásunk hatalmas meglepetés, mert akkor azt állítanám, hogy a csapatnak nem volt első osztályú kultúrája. (…) Az eredményünk nagyon jó, a játékosok eladásából befolyó összeg nagyon szép, meghaladja a 35 milliót, és ez anyagi stabilitást ad a klubnak.”

A saját magával szembeni elvárásról:

„Én mindig a maximumot adom ki magamból. Hogy ennek százalékban mérve mekkora hatása van, nem tudom. Csak azt kérdezem meg magamtól, hogy magam nyújthattam volna-e többet vagy sem. Ha a válasz pozitív, akkor nyugodtan fekszem le és nyugodtan ébredek fel.”

A folytatásról:

„A szerződésem két évre szól, de a második évre vonatkozóan bizonyos feltételeknek is teljesülniük kell. Ezekről a napokban tárgyalok a vezetőséggel. Viszont ennél is sokkal jobban érdekel, hogy a vezetőség hogyan tudja megerősíteni a csapatot, mert ennek feltétlenül meg kell történnie, hogy legyen esély bennmaradni az első osztályban. Azt hiszem, hogy amit kellett, én megtettem, és ezután sem dolgozok kevesebbet vagy rosszabbul.”

A csapat megerősítéséről:

„Minden sorba kellene egy-egy játékos, ugyanakkor világos, hogy kiugróan teljesítő fiatalokat nem lehet megtartani. A tulajdonos anyagilag nagyon jó helyzetben van, az a kérdés, hogy mennyit hajlandó áldozni a piacon.”

A francia bajnokságról:

„A francia élvonal Európa elitjéhez tartozik. Az angol bajnokság vezet, utánuk a németeket, az olaszokat és a spanyolokat sorolom, de ebben a csoportban természetesen a francia bajnokság is ott van. Viszont az utánpótlást nézve a francia magasan a legjobb a világon.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg!

2023.08.08 14:16:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

Tizennyolc csapat, három+egy BL-résztvevő, két kieső, egy osztályozós csapat.

2023.05.20 14:15:20

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A távozó sportvezető eladósodott egyesületből a világ egyik legértékesebb klubjává emelte az OL-t.

2023.05.05 19:58:50

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nasszer al-Kelaifi, a PSG nagyfőnöke, akin keresztül a katari állam pénzelte a klubot – így állta például Messi fizetését is –, elérkezettnek látta az időt, hogy harcba induljon az egókkal szemben. Lehetett volna korábban is, de akkor akár Messivel, akár más szupersztárral szemben több lett volna a veszítenivalója, mint most az öt mérkőzés.

2023.03.23 00:04:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sokéves átlag azt mutatja, hogy nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye szokott csapatkapitányságra érdemesíteni egy futballistát, hanem az életkortól nem feltétlenül függetleníthető emberi érettség, a befolyásoló, közösségformáló erő is. Akire ezért-azért felnéz a többség, és akinek »közlekedik annyi vér a rendszerében«, hogy indokolt (vagy annak vélt) esetben egy szupersztárra is rászóljon.

2023.03.11 14:47:44

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A 30 éves Will Still útja a Football Managertől a francia élvonal kispadjáig – edzői papírok nélkül.