Polekszics büntetőt védett, az oroszokat megdobálták, le kellett fújni a meccset

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.27. 21:02
null
Repül az „ajándék”, telitalálat
A csoportelső Ausztria 5–0-s liechtensteini győzelemmel tartotta meg előnyét, Zlatan Ibrahimovic két góllal – az egyik nem akármilyen volt – vezette 2–0-s győzelemre Svédországot Moldovában, de a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének G-csoportjában a péntek esti „fő esemény” a Montenegró–Oroszország mérkőzésen történt: a 2. percben fejbe dobták Igor Akinfejevet, a vendégek kapusát. A meccs 25 percnyi kényszerszünet után folytatódott, de aztán a második félidő derekán végleg félbeszakadt.


A nézőtérről behajított pirotechnikai eszköz a fején és a hátán találta el a szbornaja kapusát, a mérkőzés félbeszakadt, a játékosok bevonultak az öltözőbe. Deniz Aytekin játékvezető és a csapatok végül a folytatás mellett döntöttek – természetesen Igor Akinfejev nélkül, akit agyrázkódás gyanújával kórházba szállítottak.

A kapus állítólag nem szenvedett súlyos, maradandó egészségkárosodást, nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ijesztő „előjáték” után folytatódott a mérkőzés – az orosz háló előtt immár Jurij Lodiginnal.

Orosz fölényt hozott a játék, inkább a vendégcsapat előtt adódtak helyzetek, de ezek rendre ki is maradtak. Újabb játékmegszakítás is előfordult, de a csapatok a pályán maradtak, a második félidő is elkezdődött (bár a hírek szerint a játékvezető gondolkodott a lefújáson, mivel a fanatikusok székekkel dobálóztak) – aztán a játékrész derekán újra félbeszakadt a játék, immár véglegesen.

A 66. percben a montenegrói kaput őrző Vukasin Polekszics – aki ebben a szezonban a PMFC alkalmazottja – kivédte Roman Sirokov büntetőjét, és ezt a drukkerek az orosz játékos megdobálásával „ünnepelték meg”. Az újabb nézőtéri rendbontás hatására Aytekin játékvezetőnél betelt a pohár, a 67. percben lefújta a mérkőzést. Az orosz TASSZ hírügynökség beszámolója szerint a mérkőzés UEFA-ellenőre a szünetben beszélt Gianni Infantinóval és Michel Platinivel is, a két szövetségi vezető engedélyt adott a folytatásra.

Nehéz elképzelni, hogy ne Oroszország kapja meg a mérkőzés három pontját – ha így lesz, Fabio Capello legénysége közel marad az automatikusan Eb-döntőt érő első két helyhez.

Így távozott Akinfejev – agyrázkódás gyanújával és égési sérüléssel vitték kórházba (Fotó: AFP)
Így távozott Akinfejev – agyrázkódás gyanújával és égési sérüléssel vitték kórházba (Fotó: AFP)

EURO 2016, SELEJTEZŐK
G-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MONTENEGRÓ–OROSZORSZÁG 0–0 – nézőtéri rendbontás miatt a 67. percben félbeszakadt
Podgorica,
Stadion pod Goricom. Vezette: Aytekin (német)
Montenegró: Polekszics – Zverotics, Simics, Basa, Balics – Marusics, Kascselan, Vukcsevics (Bakcsics, a szünetben), Volkov – Jovetics, Vucsinics. Szövetségi kapitány: Branko Brnovics
Oroszország: Akinfejev (Lodigin, 2.) – Szmolnyikov, V. Berezuckij, Ignasevics, D. Kombarov – Satov, Sirokov, Gyenyiszov, Dzagojev (Torbinszkij, a szünetben), Zsirkov – Kokorin. Szövetségi kapitány: Fabio Capello

LIECHTENSTEIN–AUSZTRIA

A G-csoportot vezető osztrákok nagyon gyorsan egyértelművé tették, hogy ez nem az az este, amelyiken Liechtenstein bővíti szűkös bravúrgyűjteményét. Noha elsőként a hazaiak játékosa, Nicolas Hasler veszélyeztetett, a 16. percben már az osztrákok vezettek – kettővel: előbb Martin Harnik, majd két percre rá az Ausztráliában légióskodó Marc Janko lőtt közelről a kapuba.

Az első félidő hajrájában David Alaba mellé lőtt egy tizenegyest, de ez a hiba nem veszélyeztette a vendégek sikerét, különösen azt követően, hogy a második játékrész elején a Bayern védője – kissé távolabbról – már betalált a kapuba. A hajrában Zlatko Junuzovic és Marko Arnautovic is betalált egy-egy lefejelt labdából, így Ausztria kiütéses győzelemmel tett újabb lépést az Eb-döntő felé.

LIECHTENSTEIN–AUSZTRIA 0–5 (0–2)
Vaduz,
Rheinpark Stadion. Vezette: Zwayer (német)
Liechtenstein: Jehle – Quintans (Salanovic, 55.), M. Frick, Kaufmann, Y. Oehri – Christen (Kuhne, 82.), Büchel (Gubser, 88.), Wieser, Burgmeier – Polverino – Hasler. Szövetségi kapitány: Rene Pauritsch
Ausztria: Almer – Fuchs, Hinteregger, Dragovic, Klein – Arnautovic, Alaba, Baumgartlinger, Harnik (Sabitzer, 72.) – Junuzovic (Hinterseer, 82.) – Janko (Djuricin, 77.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerző: Harnik (14.), Janko (16.), Alaba (59.), Junuzovic (74.), Arnautovic (93.)

MOLDOVA–SVÉDORSZÁG

Az első félidőben nem hozott gólt a svéd fölény, de a másodikból csak húsz másodpercnek kellett leperegnie, hogy előnybe kerüljenek a sárga-kékek: Ilie Cebanu, a moldovaiak kapusa nagyon rossz ívben próbálta előrerúgni a labdát, fejbe találta a 16-os bal sarkánál helyezkedő Zlatan Ibrahimovicot – Ibráról pedig tudjuk, hogy minden testhelyzetben, minden testrészével, a pálya szinte bármely szegletéből képes gólt szerezni. Ez a labda is bepattogott róla.


A PSG csillaga lőtte a győzelmet biztossá tevő második gólt is: a 84. percben Emil Forsberg harcolt ki tizenegyest, Ibrahimovic büntetett. A hajrában Andreas Granqvist megkapta a második sárga lapját, de ennek a levét legfeljebb egy másik mérkőzésen isszák meg a svédek.

MOLDOVA–SVÉDORSZÁG 0–2 (0–0)
Chisinau,
Zimbru Stadion. Vezette: Bebek (horvát)
Moldova: Cebanu – Racu, Golovatenco, Epureanu, Armas, Bolohan – Gatcan, Andronic (Frunza, 70.), Ionita (Cojocari, 36.) – Dedov, Boghiu (Gheorghiev, 86.). Szövetségi kapitány: Alexandru Curteian
Svédország: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, E. Johansson, M. Olsson – S. Larsson (Forsberg, 80.), Kallström, Ekdal, Erkan Zengin (Wernbloom, 85.) – Kiese Thelin (Berg, 70.), Ibrahimovic. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Ibrahimovic (46., 84. – a másodikat 11-esből)
Kiállítva: Granqvist (93.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ausztria 5 4 1 10–2 +8 13
2. Svédország 5 2 3 7–3 +4 9
3. Oroszország 4 1 2 1 6–3 +3 5
4. Montenegró 4 1 2 1 3–2 +1 5
5. Liechtenstein 5 1 1 3 1–11 –10 4
6. Moldova 5 1 4 2–8 –6 1
A félbeszakadt Montenegró–Oroszország (0–0) mérkőzés eredménye nem szerepel a táblázatban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik