Vb 2022: rasszizmus miatt indított eljárást a FIFA a lengyel védővel szemben

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.09. 13:22
null
Az angol játékosok és a kapitány azt sérelmezi, hogy Kamil Glik megcsípte Kyle Walker nyakát (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Anglia elvesztette hibátlan mérlegét a világbajnoki selejtezőcsoportjában, miután Lengyelország vendégeként Varsóban 1–1-es döntetlent játszott. A mérkőzés után kiderült, hogy az angol válogatott panaszt nyújt be az angol szövetségnek, mivel sérelmezik, hogy Kamil Glik megcsípte Kyle Walker nyakát. A lengyel szövetségi kapitány, Paulo Sousa elégedetten értékelt a meccs utáni sajtótájékoztatón.

 

Hatalmas feszültség, kemény szerelések jellemezték a Lengyelország–Anglia mérkőzést. Az első félidő végére olyannyira elfajult a helyzet, hogy egy kisebb csetepaté is kialakult, amikor Kamil Glik (ő és Harry Maguire is sárga lapot kapott) heves szóváltásba keveredett több angol játékossal, akik azt sérelmezték, hogy a lengyel védő megcsípte Kyle Walker nyakát – a meccs után az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate és a csapatkapitány, Harry Kane is elmondta, hogy az esetről jelentést nyújtottak be az angol szövetség felé.

„Történt egy incidens éppen az első félidő vége előtt, amiről panaszt nyújtottunk be az angol szövetségnek – mondta a BBC Sportnak a lefújást követően Harry Kane, aki 41. gólját szerezte az angol A-válogatott színeiben, ám a szerdai gólja csak a második olyan találata volt, amit a tizenhatoson kívülről lőtt. – Ők majd kinyomozzák, hogy mi történt. Tudomásom szerint nem verbális, hanem fizikai bántalmazás történt.”

Az elégedetlen angol szurkolók a szövetségi kapitányt kiáltották ki a mérkőzés bűnbakjának, szerintük a csapat azért kapott gólt a 92. percben, mert Southgate egyetlen cserét sem hajtott végre.

Nagyon magabiztosan játszottunk, uraltuk a mérkőzést, így nem akartam cserékkel megbolygatni a csapatot. Nem lett volna értelme – védekezett a Sky Sportsnak adott interjújában Gareth Southgate, aki kitért a Glik és Walker közötti csörtére is. – Még nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, így nincs értelme a spekulációknak, további bizonyítékokat kell gyűjtenünk.”

Az ügy kapcsán megszólalt a csipkelődő Glik is, szerinte csak a futballpályákon gyakori lökdösődés történt, amit nem kellene túlmisztifikálni.

„Egyszerű lökdösődés volt, semmi több. A számunkra megítélt szabadrúgással indult a balhé. Próbáltam bocsánatot kérni, majd kezet fogni Walkerrel, de ő ezt nem fogadta el. Aztán történt köztünk egy szóváltás, ennyi” – magyarázta TVP Sportnak Kamil Glik.

A lengyelek kapitánya, Paulo Sousa elégedett volt a válogatott teljesítményével, szerinte igazi csapattá forrtak össze.

„Nehéz dolgunk volt, hiszen nagyon intenzíven játszott Anglia, de végig jól védekeztünk, és ha eredményesebbek a beadásaink, akkor több gólt szerezhettünk volna – mondta a meccs után Sousa, aki a lengyel szövetségnek adott interjújában nem tért ki Glikre. – A cserepadon még nem ártana néhány minőségi játékos, ám azt kijelenthetem, hogy jó a csapatunk.”

FRISSÍTÉS: a panasz nem talált süket fülekre, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ugyanis vizsgálatot indított Kamil Glikkel szemben, aki az angolok állítása szerint rasszista megnyilvánulást tett Kyle Walker felé. A lengyel szövetség tagadja a vádakat.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
6. FORDULÓ

I-CSOPORT
Lengyelország–Anglia 1–1
(Szymanski 90+2., ill. Kane 72.)

A CSOPORT TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Albánia–San Marino 5–0
(Manaj 32., Laci 58., Broja 61., Hysaj 68., Uzuni 80.)
MAGYARORSZÁG–Andorra 2–1 (Szalai Á. 9. – 11-esből, Botka 18., ill. Llovera 81.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 6 5 1 18– 2 +16 16
2. Albánia 6 4 2 10– 6 +4 12
3. Lengyelország 6 3 2 1 19– 8 +11 11
4. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 12–10 +2 10
5. Andorra 6 1 5 4–14 –10 3
6. San Marino 6 6 1–24 –23 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik